fredag 27 maj 2016

Många Varför!

» Varför Ronny?

Jag har haft lite skriftväxling med min hemkommun. Jag såg nämligen i media att Åstorp tillhör en av de få kommuner i Skåne som nappat på Metas lockrop om att fjäska in sig för Knugafamiljen genom att skänka en dopgåva till den i dag nydöpta lilla beppen. Meta (landshövding Margareta Pålsson i Skåne) har ju bett alla skånska kommuner att skänka pengar för att finansiera en lekpark som dopgåva. Lyckligtvis har de flesta kommuner i länet insett att det inte är kommunernas uppgift att använda skattepengar för att skänka dopgåvor åt barn i andra kommuner. Men, som sagt, Åstorp tillhör de kommuner som lurats av Meta. Kanske kan en förklaring vara att landshövdingen kommer just från Åstorp där hon tidigare bland annat varit moderat kommunalråd. Hur som helst har det hela resulterat i en liten skriftväxling med Åstorps kommun. En skriftväxling som inte är slut än. Så här skrev jag först:

Frågande
- "Enligt uppgift jag sett i media har Åstorps kommun beslutat att använda av mina skattepengar för att skänka en dopgåva till en Oscar Bernadotte som är bosatt i Stockholm. Är det verkligen kommunens uppgift att använda skattepengar för att skänka dopgåvor till personer bosatta utanför kommunen?

Snälla, säg att det är media som skrivit fel!"

Min förfrågan resulterade i ett föredömligt snabbt svar från en Kommunsekreterare i Kommunstyrelseförvaltningen som svarat mig så här:

- "Hej Sven!

Det stämmer att ett beslut togs om att ge ca 75 öre per kommuninvånare för den nyfödda prinsens dopgåva. Dopgåvan är en naturlekplats som är tänkt att byggas i nationalparken Söderåsen i Skåne för att främja god hälsa bland barn och ungdomar."

Jag har därefter svarat på det här viset:

- "Är det verkligen en kommunal uppgift att för mina skattepengar betala dopgåvor till ett barn bosatt i Stockholm?"

Jag tror inte att det är slut här. Frågan är om Republikanska Föreningen överklagar beslutet även i Åstorp. Eller om jag ska göra det själv. Hur som helst - fortsättning följer! Varför Ronny?

» Varför Anders?

Frågande
De i Stockholm beslutade åtgärderna för att försvåra resandet mellan Danmark och Skåne börjar nu resultera i att pendlare över Sundet förlorar jobben eftersom ständiga förseningar i trafiken gör att dom regelbundet kommer försenade till jobbet. Eftersom alla resenärer som pendlar med tågen (och båtar) ska kontrolleras av polis både i Danmark och i Sverige försenas ständigt tågen. Förseningar som sedan sprider sig i hela det skånska järnvägsnätet. Fast våra politiker uppe i Stockholm verkar inte begripa ett dugg. Dom verkar inte ha insett att den passfrihet som infördes 1954 inte helt plötsligt kan avskaffas utan att det får oöverstigliga konsekvenser för människor som pendlar mellan olika delar av Öresundsregionen. Det är åtgärder som kostar det skånska näringslivet mångmiljonbelopp varje dag. Att det är formellt två olika länder har ingen betydelse. Man skulle uppe i Fjollträsk inte komma på tanken att införa passkontroller månad efter månad för alla som reser mellan Stockholm och Uppsala t.ex. Du verkar inte begripa ett dugg Anders Ygeman. För övrigt står det nu klart att flyktingar lyckats ta sig gående genom järnvägstunnel och över bron mellan Danmark och Sverige. Detta med risk för sina liv. Många fler har misslyckats. Flyktingar tar sig över den nyskapade gränsen med båt, gömda under lastbilar osv. Hela tiden med risk för sina liv. Varför Anders?

» Varför Gustav?

Frågande
Jag hörde på radion att utbildningsminister Gustav Fridolin vill göra det möjligt för de svenska Friskolorna att låta nyanlända flyktingbarn att gå före i kön och bli antagna till friskolorna. Motivet skulle vara att barnen ju inte haft möjlighet att ställa sig i kön och syftet skulle vara att få en jämnare fördelning av flyktingbarn mellan olika skolor. Men, med tanke på gårdagens avslöjande att eleverna på Friskolor får sämre utbildning och har sämre kunskaper än barnen i kommunala skolor så tycker jag verkligen inte att man ska straffa flyktingbarn på det här viset. Varför Gustav?

Inga kommentarer: