lördag 28 maj 2016

Sven Tycker om både det ena och det andra

» Israel på väg ut i högerkulissen

Benjamin Netanyahu
Högervridningen i Israel fortsätter. Den 8 maj skrev jag att Israels Försvarsminister Moshe Yaalon fått gå ut till försvar för den höge militären Yair Golan som kritiserat den israeliska palestinapolitiken. Till slut blev det för mycket, och den 22 maj kunde jag berätta att Israels försvarsminister Moshe Yaalon valt att avgå. Han ersattes då av den tidigare utrikesministern Avigdor Lieberman, en man längst ut på högerkanten. Han hade som tidigare utrikesminister bland annat en konflikt med vår egen utrikesminister Margot Wallström. Han tvingades dock kort efter avgå från regeringen sedan han åtalats för bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Men nu när försvarsminister Moshe Yaalon valt att avgå återvänder Avigdor Lieberman till regeringen, som försvarsminister. Ett val från premiärminister Benjamin Netanyahu som är mycket kontroversiellt i Israel och utanför. Lieberman tillhör ett mycket ultraortodoxt högerkonservativt parti. Israels officiella politik påstår sig förespråka en tvåstatslösning, men Avigdor Lieberman bor i en av de bosättningar på palestinsk mark som enligt internationell rätt är illegal och ett led i den stöld av palestinsk mark som de israeliska bosättningarna är. Den israeliska oppositionsledaren, Isaac Herzog, kallade utnämningen av Lieberman för en "sorgens dag" i Israel. En talesman för USA:s utrikesdepartement kommenterade det hela med: - "Väcker befogade frågor om vilken väg regeringen kommer välja i framtiden". Nu har utnämningen av höken Avigdor Lieberman fått ytterligare konsekvenser sedan ännu en i Benjamin Netanyahus regering valt att avgå i protest mot den extrema högervridning som sker. Det är miljöministern Avi Gabbay, som representerar centerpartiet Koolanu, som lämnar regeringen. Effekten lär väl bli en ytterligare högervridning eftersom Benjamin Netayahus regering har ett mycket svagt parlamentariskt stöd och är beroende av de ultraortodoxa gruppernas stöd. Frågan är om allt för många steg åt höger gör att de mer liberala krafterna drar in sitt stöd och han i så fall förlorar sin majoritet i parlamentet. Nu väntar vi bara på att Israels ambassadör ska skriva ett debattinlägg i Dagens Nyheter till försvar för Benjamin Netanyahu.

» Möte i diket

Ibland trampar skenbart seriösa tidningar (i varje fall nästan) rejält i klaveret. Att betala krönikörer för att skriva "vad dom vill" kan vara farligt. I dagens Aftonbladet kan vi hitta två rejäla dikeskörningar.

Först får vi ännu ett bevis för att Staffan Heimersson faktiskt börjar bli gammal och gaggig. Som journalist ska man kritiskt granska sina källor, men när Staffan Heimersson får material från det som kallas Snuskommissionen så sväljer han det hela med hull och hår utan att på journalistiskt maner kritiskt ifrågasätta vad han får veta. Bara för att det är undertecknat av "respektingivande namn", som han uttrycker det, så kanske man ska vara lite kritisk och ta reda på vad t.ex. "Snuskommissionen" är. Det är nämligen en propagandaverksamhet finansierad av de ledande snustillverkarna och har alltså som mål att sälja mer snus. Kära Staffan, tänk kritiskt för en gångs skull! Kör inte i diket fler gånger!

Aftonbladet

I samma tidning har krönikören Kerstin Weigl på sista sidan synpunkter på nyutnämnda vice statsministern Isabella Lövins förmåga att kamma håret. Under rubriken "Varför slet ingen fram en borste till ministern?" lyckas hon fylla en hel krönika med synpunkter på frisyr och kläder för en minister. Hon säger sig inte ens kunna lyssna på vad hon har att säga pga okammade hårtestar i luggen! Är hon dum i huvudet? Har hon tappat verklighetsförmågan? Eller ska man tolka hela krönikan som ett misslyckat försök att vara ironisk och det hela är bara menat som en parodi? Tyvärr tror jag faktiskt att hon menar allvar. Skulle du skrivit samma krönika om en manlig ministers ostyriga hårtestar? Kör inte i diket fler gånger!

» Framsteg eller bakslag

Jag läser att de avslöjade dokumenten om skattefiffel med hjälp från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama får sina effekter. Den uppmärksammade advokatbyrån har nämligen bestämt sig för att fortsätta stänga kontor. Nu är det i skattesmitarparadisen Jersey, Isle of Man och Gibraltar som advokatbyrån tvingas stänga ner. Tyvärr är jag tveksam till om det även är andra fiffeladvokater som drabbats eller bara just Mossack Fonseca. Hur som helst lovar dom att fortsätta "arbeta för alla våra kunder". Jo, så länge någon kan tjäna en hacka på andras bekostnad finns det alltid advokater som är villiga att hjälpa till.

Andra som är villiga att hjälpa till är bankerna. Jag hörde på nyheterna att Polisen har problem med att få ut handlingar från bankerna när dom gör utredningar. Det kan ta kanske tre månader innan dom får svar från bankerna på förfrågningar när man utreder t.ex. ekonomisk brottslighet. Men jag förstår att det inte är en prioriterad arbetsuppgift för bankerna att hjälpa myndigheterna mot deras kunder. Undrar om miljonärerna också får vänta tre månader på svar när dom vill ha hjälp? Det krävs en rejäl utrensning på bankerna. Om någon litar på bankerna så räck upp en hand. Alla vi andra kan fortsätta som vanligt.

Inga kommentarer: