onsdag 11 maj 2016

Dom som smiter undan

» Dom som ska skämmas öronen av sig

Skatteverket
Delar av de s.k. Panama-papperen har blivit allmänt sökbara, och lite här och där avslöjas vilka det är som tagit chansen att smita. Ska jag vara uppriktig så är jag faktiskt inte det minsta förvånad över avslöjandena - inte det minsta. Snarare är det så att man så smått skrattar. Jag hoppas verkligen att man på Skatteverket inte sitter och rullar tummarna utan prioriterar att jobba med vad avslöjandet kan ge. Mycket enkelt kan mina synpunkter kortas ner till tre ord: SÄTT ÅT DOM! Svenska Dagbladet har roat sig med att placera ut små ploppar på en karta och konstaterar krasst: - "I Sverige är Östermalm ledande bland användandet av brevlådeföretag." Kanske inte ett avslöjande som gör oss särdeles förvånade. Dagens Media har granskat mediapersonligheterna som ville ha en hemlig brevlåda på någon ö med sol och låga skatter. Helsingborgs Dagblad berättar om skåningarna som avslöjats. SVT berättar om hur Svenska Fotbollsförbundet gjorde affärer med en tvivelaktig agent och där delar av slantarna för TV-rättigheterna hamnade på Brittiska Jungfruöarna. Dagens Industri har i flera artiklar kopplat till näringslivets toppar. Det är med glädje jag noterar uppmärksamheten - och intresset från Skatteverket. Jag vet att det egentligen inte är en acceptabel känsla, men skadeglädjen är hög. Jag hoppas verkligen att tillräckligt många fastnar i nätet och att det trots allt kanske "skrämmer" några från att fortsätta smitandet. De riktigt kriminella kommer man inte åt, men de som åtminstone försöker upprätthålla en respektabel mask kanske tänker efter en extra gång nästa gång. Fast när media pratar med smitarna så handlar det ju inte alls om att man vill smita från skatten. Det är ju fullt legitima affärer. Det är ju helt normalt att man gör affärer via anonyma brevlådor på öar i Västindien!

För övrigt ser jag att den skånska moderatpolitikern Pia Kinhult som innan senaste valet var regionstyrelsens ordförande här i Skåne fått ny jobb. Senaste valresultatet gjorde nämligen att hon åkte ut. Men nu har hon fått ett nytt passande jobb, som ordförande för Skattebetalarna - "Vi som inte vill betala skatt". Ett passande jobb för en äkta moderat. Hennes första uttalande handlar naturligtvis inte om krav på ökad skattemoral från de som trixar för att slippa betala utan snarast om att skatterna måste sänkas.

» Smitarna

Det ska inte handla om skattesmitare. Det tycker jag till om på annat håll. Nä, det ska handla om politikersmitarna. Aftonbladet har roat sig med att titta på vilka riksdagsledamöter som har sämst närvaro i Riksdagen. Jag blir inte det minsta förvånad när jag noterar att ligan leds av en Sverigedumokrat följt av en annan Sverigedumokrat... Överlägset i topp hittar vi Jimmie Åkessons egen svärmor Margareta Larsson som senast deltog i en debatt riksdagsåret 2013/2014 och hon har överhuvudtaget inte varit där sedan november förra året. Fast full lön och allt det andra plockar hon ut! På andra plats ligger som sagt en annan Sverigedumokrat...

Vi som inget begriper - Sverigedemokraterna

Inga kommentarer: