måndag 7 maj 2012

Om hur det kan gå om man förolämpar ett folk

Jag har förtvivlat försökt hitta en uppgift om resultatet av det grekiska valet. Men det har varit svårt att hitta siffrorna. Hur många mandat de stora fått på ett ungefär berättar alla, men procenttalen för alla partierna är det sämre med. Men på Wikipedia lyckades jag till slut. Största parti är Ny Demokrati (ett högerparti) med 18,9% (-14,6). Tvåa kom Coalition of Radical Left (vänsterparti) med 16,8% (+12,2) och trea Pasok (vänsterparti) med 13,2% (-30,7). Sedan Independent greecs (högerparti) med 10,6% (nytt) och sedan Kommunistpartiet med 8,5% (+1,0), Gyllene Gryning (nazistparti) med 7,0% (+6,7) och minst i Parlamentet blev Demokratiska vänstern med 6,1% (nytt). Närmast att komma in i Parlamentet var det Gröna partiet som fick 2,9% (gränsen går vid 3%). Ett stort antal partier kommer inte över spärren.

Greklands flagga
De två tidigare stora partierna Ny Demokrati och Pasok, som ställde upp på EU:s förnedrande utpressning, har straffats hårt av väljarna och har sammanlagt förlorat omkring 45% av väljarna. Istället är det motståndare till EU:s förolämpningar på båda sidor som vunnit. Independent Greecs är t.ex. en ubrytning ur högerpartiet Ny Demokrati och som tagit över en hel del av de missbelåtna Ny demokrati väljarna. Och på den yttersta högern har det klart rasistiska och nazistiska Gyllene Gryning haft stora framgångar. På vänstersidan är det samma resultat. Partier på vänsterkanten som är kritiska mot EU:s utpressning och Pasoks förräderi har vunnit fler röster än vad Pasok har förlorat. Sedan har Grekland ett mycket underligt valsystem. Det innebär nämligen att det parti som blir störst får 50 extra mandat. Detta innebär att Ny Demokrati får 17 nya mandat trots att dom förlorat mer än 40% av sina väljare. Detta eftersom Pasok som var lite större tappat ännu mer och inte längre är störst. Hur man ska få ihop en regering övergår mitt förstånd! Men en sak står klar, det får konsekvenser för EU och Euron.

Euro oro
Fast Anders Borg tycker inte att EU:s krav varit för hårda. Vilket alltså grekerna tycker. Det ska bli spännande att följa Eurons utveckling.

I Svenska Dagbladet läser jag att en undersökning visar att medan klyftorna i Sverige har växt under senare år så tycker en majoritet av svenskarna att klyftorna borde minska. Men vi har en Makt som tillhör de som tjänar på ökade klyftor. Alltså för dom en medveten politik med syfte att öka klyftorna. Enligt traditionell högerpolitik ska man använda piska och morot för att uppnå resultat. Till människor som har det bra använder man morötter för att dom ska prestera mer och för människor som inte har det bra använder man piskor för att dom ska prestera mer. Traditionell högerpolitik!

Ett exempel på detta kan vi hitta i en debattartikel i Dagens Nyheter med rubriken Det är dags att börja ransonera välfärden. Det är Hans Dahlgren, ordförande för Centerpartiets välfärdspolitiska grupp, som är ärlig. Han lovar att Centerpartiet ska arbeta för ökade köer i sjukvården, mer avgifter i utbildningen, sänkta ersättningar, hårdare prioriteringen i välfärden samt ökad centralisering! Fram för mer piskor i Centerns nya Sverige!

Fast räkna kan dom inte. Halveringen av arbetsgivaravgiften för ungdomar beräknas ha gett 3.900 nya jobb till en total kostnad av ungefär 50 miljarder kronor. Men enligt de politiker som infört ungdomsrabatten så skulle en återgång till att arbetsgivaravgiften var lika för alla kosta 18.500 jobb. Jag har inte riktigt kommit underfund med hur det går ihop. Hur som helst beräknas varje nytt jobb ha kostat 1 miljon kronor. Tänk så många jobb inom välfärden man kunnat få för samma kostnad.

Till slut ser jag att en dansk undersökning visar att om man är ute och jobbar ungefär en timme i veckan så förlänger man livet med sex år. Och till min stora tillfredsställelse så ska man bara jogga i maklig takt. Och det är ju så jag joggar, jag kommer aldrig upp i mer än maklig takt hur jag än gör!

Inga kommentarer: