onsdag 9 maj 2012

Om att privatisera - till staten


Pågatåg
Och apropå min ständigt pågående kampanj mot privatiseringar och upphandlingsraseriet så fick jag i dag min facktidning Publikt. Dom berättar om hur avregleringen av järnvägarna får betalas av personalen. Istället för att bedriva trafiken i egen regi så köps den upp till lägsta anbud. Och för att kunna bedriva trafiken till en lägre kostnad och dessutom få en vinst på verksamheten så måste man göra besparingar. Och det sker genom minskad personal, sämre anställningsvillkor och försämrad service och underhåll. Jag har flera gånger berättat om t.ex. DSBFirst som genom att lägga ett anbud som låg 35% under SJ:s och 30% under Arrivas naturligtvis fick kontraktet på att köra Øresundstågen. Men här var anbudet så lågt (vilket man borde begripit) att det inte gick ihop. Detta är bara en av de upphandlingar som Femklöverstyrda Region Skåne totalt misslyckats med. Ett intressant faktum är att om man tittar på de olika operatörer som bedriver tågtrafiken på uppdrag av stat och landsting så ägs faktiskt bolagen av staten - i andra länder. Det är Deutsche Bahn (tyska staten), Danske Statsbaner (danska staten), Norges Statsbaner (norska staten) och Mass Transit Railway (Hongkongs regering). Dessa bedriver trafiken i egna namn eller genom helägda dotterbolag, som Arriva. De enda undantagen är Veolia (som är ett franskt företag) och Macquarie Group (ett australiskt bolag). Den från Högern eftersträvade privatiseringen är egentligen bara ett överlämnande av ansvaret till staten i andra länder. Betald av den svenska personalen.

Jag ser en gammal artikel som berättar att flera studier visar att de som stjäl mest från företag är manliga anställda i åldern 36-45 som har varit anställda i företaget i minst fem år och som befinner sig i ledande befattning inom ekonomi och finans. Det är alltså inte unga och nyanställda killar som stjäl. De stora tjyvarna hittar vi längre upp i företagens hierarki. De grupper där fifflet ökar mest är hos VD:ar och styrelsemedlemmar. Girigheten och oärligheten ökar ju mer man redan tidigare har. Undersökningar visar också att den interna kontrollen har försämrats på senare år. Den som har vill ha mer!

Försämringskassan
De är inte alltid som jag håller med ledaren i Expressen, men i dag lyckas man nästan få in det rätt. Man har i dag man rubriken "Byråkrater ska vara stelbenta". Nu innebär mitt instämmande i Expressens synpunkter inte att jag skulle uttryckt mig på det viset. Men Expressen och jag är eniga om att byråkrater (t.ex. anställda på Försäkringskassan eller Migrationsverket) ska följa de lagar som är beslutade. Man ska följa de anvisningar som kommer centralt av hur lagar och förordningar ska tolkas. Det är inte upp till "byråkraterna" - dvs personalen på t.ex. Försäkringskassan och Migrationsverket - att bestämma reglerna. Det innebär i allmänhet att när beslutsfattare på olika myndigheter hudflängs i media så är det faktiskt fel person som media och allmänhet hänger ut. Kritiken ska riktas mot de politiska beslutsfattare som bestämmer reglerna. För att ta ett aktuellt exempel, pappan Jimmy Fredriksson i Umeå. Det är inte handläggarna på Försäkringskassan som bestämt att det finns en tidsgräns för hur länge man får vara sjukskriven, det är politikerna inom Högeralliansen. Om man nu anser att man om man hamnar i en så svår depression efter att ens barn dött att man fortfarande efter ett halvår inte klarar av att arbeta så är det de politiker som bestämt att det är stopp efter 6 månader som ska hängas. Det är inte den handläggare som tvingas följa lagen som ska hängas. Vi kan inte skjuta budbäraren när det är avsändaren som ska skjutas. Nu försvarar Expressen också reglerna med Ättestupan i sjukförsäkringen, så jag håller trots allt inte helt med Expressen!

Slutligen såg jag Uppdrag Granskning i kväll om hur en baptisktpastor importerar romer från Rumänien till att jobba för honom (till företaget Jula) för svältlöner som dessutom manipuleras så att lönerna inte behöver beskattas. Att kristna inte har moral visste vi sedan tidigare. Och Julas katalog hamnar nog nu i pappersinsamlingen.

Inga kommentarer: