torsdag 3 maj 2012

Om skolans VERKLIGA problem

Lärarnas Riksförbund har granskat den svenska skolan och presenterar detta i ett debattinlägg i Dagens Nyheter med rubriken: Skillnaderna mellan svaga och starka ökar i skolan. Och undersökningen av skolresultaten för 400.000 skolelever under perioden 1999-2011 visar att skillnaden mellan de som klarar sig bäst och de som klarar sig sämst har ökat med 30%. De elever som har svåra förutsättning från början har fått allt sämre stöd och presterar allt sämre. Låt mig citera två små stycken från inlägget: "De senaste 20 åren har en rad skolreformer genomförts i Sverige parallellt med att elevsammansättningen förändrats. Prestationerna har inte förbättrats för någon elevgrupp, snarare tvärtom. Den avreglering som präglat svensk skola sedan 1990-talets början har inte gynnat eleverna eller samhället i stort. En skola som bygger på konkurrens i alla delar, med fokus på individuell frihet, har skapat en uppdelning där ingen är vinnare. Även de duktigaste eleverna presterar sämre."

Egentligen behöver man inte säga mer. Skolan problem ligger i den privatisering, avreglering och konkurrensutsättning som skett. De "högpresterande" har inte tjänat något på det, men de "lågpresterande" har förlorat mycket. Det är inte den "flumskola" som skoltalibanen Jan Björklund angriper som är problemet. Och det gör att hans åtgärder inte löser några problem. Snarare är det så att dom riskerar att skapa ännu mer problem. Svensk skola har problem, och ett av de största problemen är Snackemostern Jan Björklund!

Ånglok
Skånetrafiken har färre passagerare än man kalkylerat med. Resandeökningen är helt enkelt inte så stor som man hade räknat med. Och en anledning till detta tror man är att man för en tid sedan avskaffade möjligheterna till att köpa kontantbiljetter. Ska du resa måste du ha ett periodkort, ett förladdat kort eller kunna betala med kontokort på en del håll. Jag såg att på stationen här i Åstorp har man just nu bytt ut den biljettautomat som fanns och som en gång i tiden också gick att betala med kontanta pengar i. Den funktionen har i och för sig varit avstängd en längre tid. Men nu har vi fått nya automater. Avskaffandet av kontantmöjligheten har gjort att det försvunnit en hel del spontanresenärer. Här i Åstorp kan du dessutom inte köpa uppladdat kort heller. Ska du börja resa med Skånetrafiken måste man alltså först ta sig till Helsingborg på annat sätt för att köpa det kort man ska använda för att resa med - nästa gång. Totalt saknar Skånetrafiken ungefär 50-60 miljoner kronor i budgeten. Så det bli väl lite nedskärningar ytterligare. Redan tidigare har det varit på gång att skära ner på personalen och det är redan beslutat om en andra prishöjning på kort tid. Vid årsskiftet höjdes biljettpriserna och nu ska zonerna förändras - med effekten att priserna går upp på en hel del håll. Money makes the world go around - allra mest för en del!

Det statliga Apoteket AB är för populära bland kunderna. Enligt en analys gjord av KPMA har man en marknadsandel på drygt 36%. Och det är enligt De som bestämmer för mycket. Alltså stoppas Apoteket AB från att öppna några nya apotek. Man har helt enkelt varit för duktiga och för populära bland kunderna i konkurrensen med de privata konkurrenterna. Den lilla förhoppning jag hade att kanske Apoteket AB skulle kunna öppna ett apotek här hemma så att vi skulle kunna välja är därmed kastad i papperskorgen. Vi får hålla tillgodo med det privatiserade alternativet.

För övrigt ser jag att Thomas Östros fått nytt jobb. Den gamle sossen har fått jobb som VD för Bankföreningen. Med tillräckligt mycket pengar kan alla köpas...

Inga kommentarer: