måndag 25 mars 2024

Vårfrudagen - eller Våffeldagen

» Fjollträsk gnäller.

Med jämna mellanrum så gnäller de rika moderatledda kommunerna runt Stockholm över den s.k. kommunala skatteutjämningen. Dvs den som gör att kommuner vars innevånare har höga inkomster får lämna bidrag som går till andra kommuner vars innevånare har mycket lägre inkomster. Det är inte så många kommuner vars innevånare har så höga inkomster att man får bidra. Dom ligger dock i allmänhet kring Stockholm och är som av en tillfällighet moderatstyrda.

Och som sagt, med jämna mellanrum så dyker det upp gnäll och gnöl från moderata företrädare från dessa kommuner över att deras innevånare ska tvingas hjälpa andra kommuner vars innevånare har lägre inkomst. Höga inkomster ger ju automatiskt höga skatteinkomster medan låga inkomster inte ger samma skatteinkomster. En effekt av detta är att dessa höginkomstkommuner oftast kan ha en mycket låg kommunalskatt trots att man får bidra till utjämningsbidraget.

När dessa bortskämda moderata kommunpolitiker gnäller så handlar det oftast om att de kommuner som får del av utjämningsbidraget (och det är faktiskt en majoritet av kommunerna) slösar bort pengar. T.ex. klagar man just nu på att Malmö (som är en stor bidragstagare - det är ju en stor kommun) använder kommunala pengar för att arrangera Eurovisionsspektaklet.

Vad man från gnällande Fjollträskkommuner glömmer att berätta när man gnäller är varför dessa kommuner har så många höginkomsttagare. Det är ju i Stockholmsområdet som chefer och höga tjänstemän för företag och myndigheter bor. Det är oftast i Stockholm som företag har lokaliserat sina huvudkontor, det är här myndigheterna håller till. Vi som bor ute i landet och jobbar för alla dessa företag och myndigheter osv är en förutsättning för att cheferna som oftast alltså är lokaliserade till Stockholmsregionen ska kunna få sina höga inkomster.

Det är inte i Djursholm som fabriken som tillverkar produkterna är lokaliserad. Men det är i Djursholm som vd:n med den höga lönen bor. Dom skulle inte haft dessa höga inkomster om det inte hade genererats inkomster till företagen runt om i landet.

Färdiga åsikter - helt gratis
Så kära bortskämda moderater - sluta gnäll!

Läs:
Stockholm ska inte betala en krona mer. - Svenska Dagbladet debatt
Hela landet ska kunna leva – och gärna också skejta. - Helsingborgs Dagblad ledare
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Medicinbrist.

Världen drabbas i en ökad omfattning av medicinbrister. Antalet mediciner som är restnoterade ökar hela tiden. Det kan röra sig om allt från mer eller mindre livsviktiga mediciner till kanske mindre viktiga mediciner. Mediciner där det kanske finns ersättningsmediciner men även mediciner som det kanske inte finns någon lämplig ersättare till. Mellan 2022 till 2023 ökade i Sverige antalet restnoterade produkter med mer än 100%.

Vad är då anledningen till bristerna? En stor anledning är en uppenbar centralisering av produktionen av mediciner. Läkemedelsbolagen har, för att spara pengar, koncentrerat sin produktion till några enstaka låglöneländer. Kina, Indien och Puerto Rico är stora läkemedelsproducenter. Inträffar störningar i produktionen drabbas hela världen. Det kan vara svårt att flytta produktionen, och produktionen sker bara på en plats.

Faktum är att Klimatföränderingarna har en stor skuld till leveransproblemen. Odlingarna av beståndsdelar störs av torka, skyfall, orkaner. Klimatförändringarna gör att de extrema väderfenomenen blir allt vanligare. När det är varmt är det extremt varmt. När det är torka blir torkan ännu värre. Skogsbränder osv är en följd av torkan. Våldsamma skyfall ger översvämningar som förstör skördar.

Min dotter har IBS och använder helst Inolaxol och då helst granulatversionen. Den medicinen har redan varit restnoterad i mer än ett år och just nu beräknas den inte komma förrän till hösten. Vad jag har förstått så är anledningen till att produktionen i princip upphört att för en viktig ingrediens har odlingen blivit kontaminerad av ogräsbekämpningsgifter på närliggande odlingar. Alltså kan man inte få fram avgörande ingredienser.

Centralisering och koncentration av produktion och odling är farlig. Mycket farlig!

Klimatförändringar ett hot mot känslig läkemedelsmarknad. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mer om slakten.

I går hade jag ju lite funderingar om den Brunblå sörjans slakt av samhället och funderade över i vilken utsträckning Ulf Kristerssons gamla löfte spelar in:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Ja, exakt så klart uttryckte sig Ulf Kristersson en gång. I dag är han ledare för Moderaterna och statsminister så han uttrycker sig lite mer diplomatiskt. Men jag bläddrade lite i senaste numret av min facktidning Publikt. Den ges ut av Fackförbundet ST. Låt mig ta några notiser från den:

Arbetsförmedlingen varslar 160 medarbetare.
Provanställningar på CSN avslutas innan de påbörjats.
Naturvårdsverket varslar 65 personer om uppsägning.

Exemplen kan fortsätta i all evighet. Vi kan lägga till sänkta eller indragna bidrag till alla former av organisationer. Allt från studieförbund till fredsorganisationer. Allt från miljögrupper till religiösa grupper. Ulf Kristerssons Brunblå sörja har som syfte att slakta civilsamhälle och välfärdsstaten. Jag ska inte upprepa mig en gång till, men läs citatet från Ulf Kristersson igen och tänk efter.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: