tisdag 26 mars 2024

Kräv vapenvila - NU

» Massaker kan inte bekämpas med massaker.

FN:s Säkerhetsråd har godkänt en resolution som manar till en omedelbar vapenvila under Ramadan och frigivande av gisslan. Ingen av Säkerhetsrådets medlemmar röstade denna gång emot resolutionen. Det anmärkningsvärda är alltså att USA allt mer börjar tröttna på det israeliska mördandet i Gaza. USA röstade alltså inte emot kravet på en omedelbar vapenvila utan lade ner sina röster.

Den omedelbara responsen från Israel var att Benjamin Netanyahu ställde in ett besök till USA. Och naturligtvis att man struntar i att följa resolutionens krav. Den högerextremistiska gruppering som just nu styr Israel har som mål att kollektiv bestraffa alla palestinier. Offensiven och mördandet kommer alltså att fortsätta.

Via FN:s satellitanalysorgan Unosat har man räknat fram att ungefär en tredjedel av all bebyggelse på Gazaremsan nu är mer eller mindre förstörd. Här bodde alltså mer än 2 miljoner människor. En tredjedel av bebyggelsen, det handlar om allt från bostäder till sjukhus, moskéer och andra byggnader. Byggnaderna har förstörts genom flygbombningar, genom robotbeskjutning, genom beskjutning från stridsfordon, med bulldozrar eller genom att soldater helt enkelt sprängt byggnaden i luften.

Sedan den israeliska offensiven inleddes har mer än 30.000 människor dödats. De flesta av dessa helt oskyldiga civila. Man räknar med att omkring 12.000 barn har dödats. I Sverige är genomsnittet i kommunala skolor 12 elever per lärare (det ligger högre i friskolor). Det innebär alltså ungefär 1.000 skolklasser som mördats av israeliska soldater på ett drygt halvår. I genomsnitt innebär det att ungefär 5 skolklasser har utplånats varje dag sedan den israeliska offensiven inleddes.

Det finns fortfarande svenska politiker som hävdar att den israeliska offensiven är proportionerlig och rimlig!

För övrigt anser numera FN att det Israel gör i Gaza visar tydliga tecken på att vara att beteckna som folkmord.

Palestinas flagga
Läs:
Ja till vapenvila i Gaza i FN. - Expressen
Gaza i ruiner: Finns inte någonstans att ta vägen. - Svenska Dagbladet
FN-rapportör: Israels handlingar i Gaza kan definieras som folkmord. - Dagens Nyheter
Stor skador på kulturarvet i Gaza. - SVT Kultur

PS.
Jo, jag fördömer utan någon som helst tvekan Hamas vidriga terrordåd mot civila israeler.
Jo, man kan kritisera vad staten Israel gör utan att vara antisemit.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: