lördag 23 mars 2024

44 år sedan folkomröstningen

» Terrorn drabbar oss alla.

Moskva har drabbats av ett av årets värsta terrordåd. Vad som troligtvis verkar vara en afghansk gren av IS, IS Khorasan, gick till attack mot en konsertlokal i Moskva. Terroristerna öppnade eld med automatvapen mot besökare och kastade sedan tydligen granater och brandbomber mot besökarna. Något som fick lokalen att fatta eld. Antalet döda har passerat 100 och många fler än så är mer eller mindre skadade. Det är den värsta terrorattacken i Ryssland på mer än 20 år.

Händelsen visar på att vi går inte säkra någonstans. Men, den stora faran är inte att råka ut för ett terrordåd eller att hamna i vägen för en gängkonflikt eller liknande. Det händer olyckor (i trafiken, i hemmet, på jobbet och så vidare) som det är större risk att vi råkar ut för. I trafiken är ett råd att följa trafikreglerna. Håll uppsikt. Var nykter. Är det röd signal så finns det en anledning till detta.

Nyligen inträffade en svår olycka där flera personer blev ihjälkörda av ett passerande godståg. Dom korsade spåret trots att det blinkade rött och ljudsignaler varnade.

Var försiktig, men terrordöd och gängskjutningar tillhör lyckligtvis de mindre riskerna i livet.

Läs:
Moskvavittne: Automateld och fruktansvärda skrik. - Helsingborgs Dagblad
Minst 115 döda efter konsertattack i Moskva. - Svenska Dagbladet
Putin: Förövarna försökte fly till Ukraina. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Dödandet fortsätter.

Befinner du dig där krig råder så tillkommer en stor risk för din säkerhet. Jag såg att Ryssland nu faktiskt erkänner att det är krig som pågår i Ukraina. Man har från Kreml tidigare envisats med att kalla hela "insatsen" för något helt annat. En företeelse som inte är ny. Det vi alla kallar Koreakriget var enligt amerikansk terminologi aldrig något krig, det var en internationell polisinsats.

Kan man känna annat än depression
Kriget i Ukraina skördar ständigt nya människoliv. Och det på båda sidor. Från rysk sida verkar man behandla sina egna soldater som kanonmat. Det är dags för Putin i Kreml att inse att den här "insatsen" faktiskt inte gick som det var planerat. Det är dags att inse att det hela var ett misstag, ett misslyckande.

Ett krig som skördar ännu fler offer är den israeliska offensiven i Gaza. Det är viktigt att man varje gång man nämner det som påminner om ett folkmord i Gaza att påpeka att Hamas terrorattack mot Israel inte förtjänar något annat är förakt och fördömande. Om man från Hamas ledare tror att terrorattacker mot civila israeler skulle göra att man kommer närmare målet, en palestinsk stat, så är man helt fel ute. Man kan inte låta alla judar göras ansvariga och straffas för vad staten Israels ledare gör. Istället får nu det palestinska folket betala det hela med sina liv.

Lika lite som alla judar är ansvariga för staten Israels agerande så är inte alla palestinier ansvariga för vad terrorgrupper som Hamas gör. Det är just detta som gör att det är fullt befogat att kraftigt fördöma det Benjamin Netanyahu gör. Att med flygbombningar, granateld och bulldozrar totalt massakrera all bebyggelse i Gaza är inget annat än ett allvarligt krigsbrott. Att använda svält och sjukdomar som en bestraffning av alla palestinier är inget annat än ett allvarligt krigsbrott. Det israeliska mördandet i Gaza har på några månader skördat mångdubbelt fler civila människoliv än vad flera års ryskt krigande i Ukraina har skördat.

Det är helt enkelt dags för Israel att trycka på stoppknappen. Tyvärr stoppade Ryssland och Kina i FN:s säkerhetsråd ett krav på omedelbar vapenvila. Till och med USA börjar tröttna på Israels folkmord. Det är dags för Benjamin Netanyahu och hans högerextrema nationalister att lämna ifrån sig makten. Det är dags för Israel att avbryta den bosättarpolitik på ockuperade områden som har till syfte att skapa ett Storisrael och förhindra skapandet av en palestinsk stat. Bosättarrörelsen är en del av det israeliska krigsbrottet.

Vill Israel leva i fred med sina palestinska grannar så får man faktiskt acceptera att det skapas en palestinsk stat. Det innebär att Israel måste dra sig tillbaka från Gaza, från Västbanken och från Östra Jerusalem.

Läs:
Säkerhetsrådet skjuter upp Gazaröst. - Svenska Dagbladet
The first step toward disintegrating Israel’s settler machine. - 972 Magazine
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Sverigedemokraterna och klimatkrisen.

Det av regeringen själv utnämnda Klimatpolitiska Rådet sågade ju den Brunblå sörjans klimatpolitik jäms med fotknölarna. Det är en unikt kraftig kritik av en regerings politik som kom från regeringens eget organ. Från regeringens sida kan man ju inte gå ut och förklara att det helt enkelt handlar om att Tidöbibeln ger Sverigedemokraterna rätt att stoppa en vettig politik.

Inte så konstigt att det är just Sverigedemokraterna som själva sågar det Klimatpolitiska rådets arbete.

- "Det är väldigt mycket kritik och väldigt mycket gnäll" konstaterar SD:s Martin Kinnunen. Vad vill då Sverigedemokraterna göra åt kritiken? Jo, enligt Sverigedumokraterna är det inte klimatpolitiken det är fel på, det är det Klimatpolitiska rådet som det är fel på. Lite enklare kan man tolka det som: Skjut budbäraren!

Alltså inget som förvånar. Sverigedemokraterna tror inte på att våra utsläpp och annat ligger bakom klimatkrisen. Man tror helt enkelt inte på någon klimatkris. Det är bara att fortsätta som innan - enligt dom alltså.

Annars är det faktiskt så att enligt en undersökning som Sifo gjort (på uppdrag av Naturskyddsföreningen) så vill 3/4-delar av svenskarna att vi faktiskt uppfyller de mål som är uppsatta. Tyvärr finns det sedan en grupp sverigedemokrater som förklarar större delen av den fjärdedel som återstår.

För övrigt är det faktiskt idag 44 år sedan det hölls en viktig folkomröstning i Sverige. Det var den 23 mars 1980 som svenska folket folkomröstade om kärnkraftens framtid. Vi hade då tre alternativ att välja mellan. Alla ville formellt avveckla kärnkraften. Men Linje 1, som var mest kärnkraftsvänligt var den stora förloraren. Linje 1 fick bara 18,9%. Linje 3 som var det alternativ som ville avveckla kärnkraften snabbast (den skulle vara avvecklad till 1990) fick mer än dubbelt så många röster, 38,6%. Vann däremot gjorde Linje 2 som fick 39,1%. Ett alternativ som också ville avveckla kärnkraften, men med lite "förnuft" som det hette. Det slutliga beslutet blev att kärnkraften skulle vara avvecklad till 2010. Det är alltså snart 15 år sedan och vi har kvar hälften av kärnkraften, 6 aggregat. Folkomröstningens resultat följdes alltså inte!

Den äkta sverigedemokraten
Läs:
SD-toppen slår tillbaka mot klimatexperterna: Väldigt mycket gnäll. - Aftonbladet
Sifo: Tre av fyra vill att politikerna når klimatmålen. - Tidningen Syre
Ungern torpederade viktigaste miljölagen på trettio år. - Tidningen Syre
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Apropå Sverigedemokraterna.

Swishlistor har blivit ett begrepp. Hos narkotikahandlare har listor på deras swishinkomster läckt ut och avslöjat både den ena och den andra som knarkkund. Här i Skåne har en bordellhärva i Kristianstad avslöjat en swishlista med bordellens kunder. Unga tjejer har tvingats till att sälja sex på ett massageställe. Först har man swishat slantar för massagen och sedan har man swishat ännu mer pengar för lite annan "service" som tjejerna av bordellmamman har tvingats till.

På listan över de som dubbelswishat och som läckt finns allt från fotbollsspelare, en polis, en anställd vid kyrkan och dessutom två lokala Sverigedemokratiska kommunpolitiker. Hur är det nu med det där med "vandel"? Kan man ställa krav på detta inom politiken precis som man kan göra det bland invandrare för att dom ska få lov att bli kvar i Sverige? Eller det handlar kanske om något så enkelt som att dessa SD-politiker inte ställer upp på lagen som förbjuder sexköp. Så dom har blivit torskar i ren protest?

Hur så helst så förnekar dom att dom gjort sig skyldig till något. Dom har väl bara betalt för oskyldig massage och tyckt att flickan var så duktig så hon har fått lite extra dricks...

Läs:
Två lokala SD-politiker finns med på läckta swishlistan till bordellen. - SVT
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: