tisdag 12 mars 2024

Korvens dag

» Det är långt mellan Stockholm och Oslo.

Egentligen är det ju inte så långt mellan våra broderfolk, svenskar och norrmän. Men det verkar trots allt var en avgrund mellan våra länder.

Jag läser att den norske politikern Per-Willy Amundsen, som var ordförande för Stortingets Justitieutskott, tvingats lämna sin post efter ett antal ytterst korkade och olämpliga inlägg på Facebook:
- "Radikalt kvinnofolk som inte vet upp och ned på en penis."
- "Islam har ett helt gäng med psykopater som dödar."

Per-Willy Amundsen var alltså ordförande för Stortingets Justitieutskott och representerade Fremskrittspartiet. Nu gör han inte det längre så Fremskrittspartiet får väl nominera någon ny ordförande till Justitieutskottet. Per-Willy Amundsen skyller tydligen sina något olämpliga synpunkter på ett lite för stort intag av alkoholhaltiga drycker?

Kanske ska vi påpeka att Fremskrittspartiet är den norska motsvarigheten till Sverigedemokraterna. Allmänt kallat högerpopulistiskt.

SD:s muslimhatare Richard Jomshof
I vårt Sverige är det också en representant för det högerpopulistiska partiet, som ju här heter Sverigedemokraterna, som besätter posten som ordförande för Riksdagens Justitieutskott. För de som inte kommer ihåg så heter han Richard Jomshof. Känner ni igen namnet?

Det är han som med jämna mellanrum sprider sitt hat muslimer som enligt honom står för allt ont i världen. Han har mer eller mindre uppmanat till fler koranbränningar och liknande övergrepp mot muslimer.

Men här i Sverige har det inte blivit några konsekvenser för ordföranden i Riksdagens Justitieutskott (trots krav på detta från många håll). I motsats alltså till vad som hänt för motsvarande person i vårt grannland Norge.

Vi kan gissa att skillnaden mellan våra broderfolk beror på två faktorer:

1/ Per-Willy Amundsen i Norge skyller sina olämpliga uttalandet på fylla. Richard Jomshof i Sverige var helt nykter (så vitt vi vet) när han framfört sina dumheter. Vad vi kan lära är att det är värre att vara på fyllan när man kläcker ur sig dumheter än att vara spik nykter när man gör det.

2/ Det kan också bero på att vi i Norge har en statsminister, Jonas Gahr Støre från Arbeiderpartiet, med mer stake i än vad vi har i Sverige i vår fega statsminister Ulf Kristersson från Moderaterna som uppenbarligen saknar kurage. Jonas Gahr Støre vågar säga ifrån men Ulf Kristersson sitter i knät och jamsar med.

Ska vi vara avundsjuka på våra vänner på andra sidan kölen?

Läs:
Norsk politiker lämnar uppdrag efter skandal. - Dagens Nyheter
Toppolitiker skyller på fyllan efter kritikstorm. - Aftonbladet
Norska politikern lämnar efter skandal. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Onödiga offer.

Det finns många i vårt samhälle som dör i onödan. Skjutningar och liknande händelser får stor publicitet. Men det finns det som är farligare. Förra året dog 55 personer på jobbet i arbetsplatsolyckor. Det var en ny rekordsiffra, och än så länge fortsätter ökningen. Det är fler än gängskjutningarna kräver.

Och många gånger fler dör i trafiken! Går ni och blir skrämd för våldet efter all publicitet så ha i åtanke att det är mycket farligare i trafiken än hemma i kvarteret!

Läs:
Ny dödsolycka: Fler dör på jobbet än i skjutningar. - Arbetaren
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: