torsdag 7 mars 2024

Fössta tossdan i mass

» Smålands nationaldag.

Som halvsmålänning (pappa var född i Pjätteryd, Älmhult) så kan jag väl passa på att fira smålänningarnas nationaldag som infaller fössta tossdan i mass. Det ska tydligen firas med massipantårta. Men jag avstår från tårtan och nöjer mig med massipan ändå! Jag kan passa på att skänka en tanke åt min farmor och farfar som jag som barn ofta var och hälsade på i Älmhult. Jag kan fortfarande komma ihåg utsikten från deras balkong på Eriksgatan över mot Gotthard Nilsson på andra sidan Södra Stambanan. Redan på den tiden var jag tågnörd. Småländskan kom nästan naturligt efter bara någon dag.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Lyckan - hos en del.

Idag jublas det bland de höga militärerna runt om i vårt land. Både Ulf Kristersson och Tobias Billström har tydligen tagit flyget till storebror för att närvara och skriva på papper när deras lycka fullbordats och Sverige slutgiltigt överger den alliansfrihet som hållit oss utanför krig i 200 år. Något som vi väl nästan är ensamma om i världen? Om allt går som planerat så ska väl de slutliga papperen skrivas under idag.

Nu äntligen ska dom svenska generalerna och överstarna få leka på lika villkor med de stora grabbarna. Tydligen manifesterades den nya amerikanska överheten över det svenska territoriet under gårdagen när två stora amerikanska bombplan dönade över vår huvudstad på låg höjd. Allt för att manifestera att nu har dom tagit över!

Nästa år styrs troligtvis denna stormakt av Donald Trump. Om nu de rättsliga processerna inte sätter stopp för detta. Det är egentligen en makalös utveckling där en politiker som vägrade erkänna att han förlorade valet provocerade fram en pöbel att attackera de folkvalda i syfte att ogiltigförklara valresultatet och istället sätta sig själv vid makten. Något förenklat försökte genomföra en kupp. Denna förlorare som inte accepterade det demokratiska valet har nu lyckats mobilisera så stora skaror att han är den sannolika vinnaren av nästa val.

Det är denna stat som vi nu ska skriva under papper på som säger att den amerikanska militären ska få oinskränkt tillgång till de svenska flygbaserna och militärbaserna där dom ska få lagra vilka vapen dom vill och får lov att göra vad dom vill utan att svenska myndigheter, politiker eller militärer ska få veta något. Dom ska få göra precis vad dom vill utan att vi ska kunna ingripa! Vi har inte ens, som många andra länder, markerat att vi vill inte ha kärnvapen på svenskt territorium.

Det finns något som heter fredsskapande

För övrigt såg jag att Elon Musk funderade på att finansiera Donald Trumps valkampanj! Kan man få mardrömmar av mindre?

Läs En hel del:
Sverige deltar när Nato vässar försvaret i norr. - Svenska Dagbladet
Europa behöver ett eget kärnvapenparaply. - Timbro på Dagens Nyheter debatt
Sveriges neutralitet – en definitionsfråga. - Dick Harrison i Svenska Dagbladet
Amerikanska bombplan över Stockholm: Det är en tydlig signal till svenska folket. - Ny Teknik
Trumplojala i Alabama förbereder sig för strid – om Biden vinner. - Dagens Nyheter
Klar seger för Trump om det vore val idag. - Svenska Dagbladet
Elon Musk sparkade Twitterchefer – stäms på 1,3 miljarder. - Dagens Media
Så mycket får Donald Trump från fossilindustrin. - Aktuell Hållbarhet
Ryska oljefartyg i Östersjön undgår sanktioner. - Tidningen Syre
Natomotståndarna laddar om efter Ungerns ja. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Vissa tar det inte på allvar.

Temperaturen på vårt klot fortsätter att stiga. Medeltemperaturen de senaste 12 månaderna ligger på 1,5 grad över vad den var under förindustriell tid. Denna vinter på det norra halvklotet har varit den varmaste som någonsin uppmätts. Ytvattnet på haven sätter nya värmerekord. Vi är helt enkelt på väg mot en punkt där det inte längre finns någon återvändo.

Men vad gör vi? Vi ökar utsläppen från våra transporter. Detta är en utsläppskälla som vi snabbt skulle kunna minska. Men istället arbetar våra politiker på att genomföra olika åtgärder för att öka dessa utsläpp. Bensin och diesel görs skadligare genom att inblandningen av biologiska inslag sänks. Förbrukningen i sig ökas genom att vi sänker priset. Våra politiker gör vad dom kan för att vi ska öka flygandet. Flyget är det transportmedel som är allra skadligast för klimatet.

När vår Brunblå regering ska förklara hur man ska kunna sänka utsläppen för att uppnå de minskningar som vi lovat att genomföra så räknar man in de beslut som den förra regeringen införde, och som man själva sedan har avskaffat. Jag såg att vår stackars liberala klimatminister Romina Pourmokhtari faktiskt anser att vi t.ex. måste höja priset på bensin och diesel. Något som Sverigedemokraterna naturligtvis inte kommer att gå med på.

- "Det kommer naturligtvis inte att hända." säger SD:s ansvariga talesperson Martin Kinnunen. Och naturligtvis vågar inte Moderaterna och Kristdemokraterna säga emot. Den intressanta frågan är hur länge Romina Pourmokhtari och Liberalerna kommer att acceptera att sitta i det sverigedemokratiska knät?

Det är alltså de med stora ekonomiska resurser som först och främst måste ta sitt ansvar. Det håller inte att fortsätta flyga till militärdiktaturen Thailand på solskenssemester ett par gånger om året. Miljardärernas privatjetflygande måste få ett slut. Det är de med störst utsläpp som måste ta sitt ansvar först. Tar inte dom sitt ansvar kan vi inte få de stora massorna att ta sitt ansvar. Fast sverigedemokraterna tycker inte att någon behöver ta något ansvar!

Elflyget, elbilar osv är inte lösningen. Mindre flyg och bilar är en liten del av lösningen. Flygskam är i allra högsta grad aktuellt!

Läs:
Globala temperaturen 1,56 grader högre än under förindustriell tid. - Dagens Nyheter
Pourmokhtari vill ha gemensam Tidölinje – om dyrare bensin. - Dagens ETC
Flygresandet ökade under februari. - Dagens Juridik
Fortsätter följa Swifts jet – trots hot om stämning. - Svenska Dagbladet
Ny rapport: Elflyget är inte lösningen på flygets utsläppsproblem. - Ny Teknik
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Det där med förtroende.

Jag kan inte annat än avsluta med lite siffernörderi. Jag läste i Kvällspesten om en undersökning av förtroendet. När man frågar svenskarna om dom har förtroende för olika politiska partier så visar det sig att i de flesta fall så har vi förtroende för fler partier än det parti vi röstar på. Egentligen är det bara ett enda parti som inte lyckas få en förtroendesiffra som är högre än antalet väljare - Sverigedemokraterna! Så här ser siffrorna ut, jämfört med förra månaden:

Socialdemokraterna 39% (-5)
Moderaterna 29% (±0)
Vänsterpartiet 22% (+2)
Sverigedemokraterna 19% (±0)
Miljöpartiet 15% (-1)
Kristdemokraterna 14% (-4)
Centerpartiet 14% (-3)
Liberalerna 12% (-2)

De två största förlorarna är Socialdemokraterna (-5) och Kristdemokraterna (-4). Med tanke på storleken så är det egentligen mest illavarslande för KD. Det finns bara en enda vinnare, Vänsterpartiet (+2). Vänsterpartiet har en förtroendesiffra som ligger mer än dubbelt över supportsiffran. Det är alltså fler som har förtroende för Vänsterpartiet än för Sverigedemokraterna.

Om vi förutsätter att det måste finns några kristdemokrater eller moderater som trots allt har förtroende för Sverigedemokraterna så innebär det ju faktiskt att det finns SD-väljare som inte har förtroende för partiet!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: