lördag 9 mars 2024

Dagen efter Kvinnodagen

» På tiden.

Sedan de flesta länder redan återupptagit bidragen till FN:s UNRWA som står för stöd i de palestinska områdena har tydligen nu även Sverige insett att man inte kan fortsätta stödja den israeliska kampanjen för att svälta ut palestinierna från Gaza. Den intressanta frågan är vilken betydelse det har eftersom ockupationsmakten Israel fortfarande kontrollerar vad som får föras in till Gaza.

United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East
Men jag ska ge en eloge till den svenska regeringen som äntligen vågat gå emot Sverigedemokraterna. Dom är fortfarande fast i sitt muslimhat och tycker tydligen att beslutet är beklagligt. I SD:s ögon är allt som kan kopplas ihop med muslimer och Islam något negativt som ska bort, som ska utrotas. Det är detta som gör att SD plötsligt blivit Israelsupportrar. På den här punkten sammanfaller nämligen deras mål.

För övrigt ser jag att man från SD närstående källor lyckats locka den brittiska proryska högerextremisten Tommy Robinson till Sverige för att få igång en kampanj för att förhindra att koranbrännaren och SD-sympatisören Salwan Momika utvisas till Irak. Att han riskerar utvisning beror på att han ljugit när han sökte uppehållstillstånd. Dvs gjort exakt det som man från den SD-styrda Brunblå sörjan anser ska vara ett skäl att helt enkelt frånta människor deras svenska medborgarskap eller dra in permanenta uppehållstillstånd. Dom har ljugit och fått medborgarskap / uppehållstillstånd på falska premisser.

Men det var alltså det svenska stödet till humanitär hjälp till Gaza det handlade om. Bra tänkt Biståndsminister Johan Forssell (M). Du steg ett pinnhål i min aktning. Fast det ska erkännas att det är från en mycket låg ursprungsposition!

Läs:
UNRWA: Sweden and Canada resume funding for UN agency for Palestinian refugees. - BBC News
Morgan Johansson (S) om Gaza: Risken är en svältkatastrof. - Sveriges Radio
Unrwa-stödet återupptas – Åkesson starkt kritisk mot regeringen. - Aftonbladet
Jimmie Åkesson kritisk till återupptagna Unrwa-biståndet. - Sveriges Radio
Prorysk högerextremist i Sverige för att hjälpa koranbrännare. - Expo
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Dagens citat.

Så här dagen efter Internationella Kvinnodagen kan det finnas anledning att påminna om att det faktiskt har gjorts framsteg trots allt. Läs det här citat från en framstående makthavare som är 50 år gammalt. Jag tvivlar på att personen i fråga skulle ha upprepat exakt dessa orden idag - tror jag i varje fall. Men man kan ju aldrig veta...

- "Jag tycker en kvinna ska vara kvinna och sköta det hon ska göra, uppfostra barn och ta hand om hemmet. Det är klart att vill hon ha ett yrke så ska hon få ha det. Men det där att propsa på total jämlikhet, det tycker jag är lite överdrivet. Jag vill ha en fru som är hemma och sköter hemmet."

Kan ni gissa vem som sade på det viset för 50 år sedan i en intervju för en bok? Hr Carl Gustaf Bernadotte inför boken "Carl Gustaf - född till kung"!

Visst är dom goa?

Gör Sverige till en modern demokrati

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Några korta rader kärnkraft - men dyra.

Våra svenska kärnkraftsfanatiker börjar allt mer inse att det kommer att bli dyrt med ny kärnkraft. I Svenska Dagbladet läser jag en artikel som berättar om det system för att hjälpa kraftföretagen att våga bygga ny kärnkraft som man troligtvis kommer att få använda.

Det handlar om att garantera ett pris till kärnkraftsföretaget. Ett pris som garanterar att kalkylen går ihop. Skulle marknadspriset bli för lågt ska helt enkelt skattebetalarna garantera ett pris så att kalkylen går ihop. SvD berättar om ett av de projekt med ny kärnkraft som håller på att byggas, Hinkley Point C i Storbritannien, där två reaktorer håller på att byggas. Ett projekt som (som nästan alltid) tvingas skjuta upp startpunkten om och om igen. Senaste budet är 2029. Förutom ständiga förseningar är kostnadskalkylerna inte värda mer än papperet dom är tryckta på. Kostnaden skenar. När projektet beräknades vara klart 2027 var det garanterade priset 188 öre per kilowattimme. Nu är projektet ytterligare försenat och fördyrat. Det är ett pris som är dubbelt upp från marknadspriset i Storbritannien. Marknadspriset i snitt ligger i Sverige lägre än så. Frågan är alltså hur mycket skattebetalarna kommer att tvingas subventionera kärnkraften med för att Ebba Busch och dom andras drömmar om nybyggd kärnkraft ska kunna uppfyllas.

För skattebetalarna är ny kärnkraft en mardröm!

Läs:
Stöd för ny kärnkraft riskerar att bli dyrt. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: