fredag 22 mars 2024

Lyckliga

» Men utvecklingen går samtidigt åt fel håll.

Statistik är ett spännande ämne. Visst är det så att man i princip kan bevisa vad som helst med statistik. Men trots allt så måste det ligga något bakom siffrorna. Man kan alltså inte bara avfärda vad siffrorna och kurvorna visar. Någon sanning finns det bakom. Låt mig ta tre undersökningar som presenterats de senaste dagarna.

World Happiness Report 2024 är en FN-stödd undersökning av hur lyckliga vi är. En undersökning som görs en gång om året. För sjunde året i rad konstaterar undersökningen att finnarna är de allra lyckligaste på vår jord. Man tittar när man gör undersökningen på en mängd faktorer. Man tittar på allt från demokrati, ekonomi, socialt skydd, hälsa, friheten och korruption t.ex. Och som sagt, allra överst placerar sig Finland.

Men, det går bra för oss svenskar också. Sverige har, trots den Brunblå sörjan, faktiskt avancerat två platser och kommer nu på 4:e plats. Överhuvudtaget ska vi nog känna oss glada som är födda i de nordiska länderna. Alla de fem nordiska länderna kryper in på 10-i-topp. 1/ Finland, 2/ Danmark. 3/ Island. 4/ Sverige och 7/ Norge. De andra länderna på 10-i-topp är Israel, Nederländerna, Luxemburg, Schweiz och Österrike.

Man kan ibland undra över suifror
Visst ska vi vara glada för att vi faktiskt är födda i ett av flera bra länder att leva i.

Men, sedan kom SOM-undersökningen från Göteborgs Universitet. Enligt denna undersökning så är det bara 9% av svenskarna som tycker att Sverige med den Brunblå sörjan vid makten går åt rätt håll. 75% av svenskarna (alltså tre av fyra) tycker istället att utvecklingen i Sverige går åt fel håll.

9% av svenskarna? Det är alltså bara hälften av de moderata sympatisörerna som tycker att Ulf Kristersson leder vårt land i rätt riktning. Detta samtidigt som det inte bara är alla som sympatiserar med den Rödgröna oppositionen som tycker att det går käpprätt åt skogen. Även alla kvarvarande kristdemokrater och liberaler tycker att utvecklingen går åt alldeles fel håll. Att sympatisörer till Sverigedemokraterna tycker att det barkar rakt ut i skogen är inget att förvånas över. Det ligger i generna på SD-sympatisörer att allt är fel. Sympatiserar man med ett populistiskt missnöjesparti så tycker man helt enkelt att allt går käpprätt åt skogen!

Men visst är det fascinerande att de enda som tycker att utvecklingen i vårt land går i rätt riktning är hälften av de moderata sympatisörerna. Inga andra!

Hur som helst så kanske det finns en anledning till att det föds färre barn i vårt land. Födelsetalen är de lägsta sedan 1749 (det var då man började föra statistik)! Vem vill skaffa barn till vår värld? Vi bor i ett land som överlyckliga åker lyxflyg till en framtid som ingen vill leva i!

Läs:
Finland lyckligaste landet i världen – för sjunde året i rad. - Sveriges Radio
Svenskarna har blivit lite lyckligare. - Aftonbladet
World Happiness Report 2024. - World Happiness Report
Svenskt rekord i pessimism. - Jesper Sahlin i Helsingborgs Dagblad
Svenskarna har inte fött så få barn sedan mätningarna började år 1749. - SVT
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: