söndag 14 mars 2021

Vem ska betala?

» Kampen mot Coronaviruset kostar.

Coronavirusets härjningar runt om vårt klot kostar förutom liv också mycket pengar. Nedstängningar och andra inskränkningar i våra liv skapar problem för många verksamheter. Sverige har inte gjort så stora inskränkningar som många andra länder. Men det kostar ändå pengar. Statliga skattepengar till företag och andra näringsidkare kostar mångmiljardbelopp.

Sätt igång tryckpressen
Näringslivet är inte nöjda med det stöd dom får. Dom vill ha mer pengar i hjälp från skattebetalarna. Var gränsen för allt detta stöd går tänker jag inte gå in på idag. Restauranger, pubar och andra näringsställen klagar över att man begränsar antalet gäster och att man inte får servera alkohol på kvällarna. I många andra länder har näringsställen helt stängts ner, alkoholservering har helt förbjudits osv. Men i Sverige klagar man över de inskränkningar som gjorts.

De svenska inskränkningarna har varit mycket mildare än i många länder. Vi har inte drabbats av utegångsförbud. Man har inte stängt ner stora delar av affärslivet. Skolor har inte totalstängts. Till ganska stora delar har vi kunnat fortsätta vårt liv med begränsade inskränkningar.

Vi kan också notera att uppfinningsrikedomen för att kringgå inskränkningarna har varit god. I länder där man infört olika former av utegångsförbud finns det ju dock undantag. T.ex. att gå ut och rasta sin hund. Effekten har blivit att efterfrågan på att låna en hund har varit större än tillgången på hundar att låna. Även i Sverige har uppfinningsrikedomen varit stor. Den senaste inskränkningen som satte ett maxtak på 500 besökare i stora varuhus fick Gekås att snabbt bygga en vägg mitt i affären och skapa två varuhus, dvs 2 x 500 = 1.000. Jag för min del tycker att nöjesshoppandet med trängsel och köer tyder på total ansvarslöshet. Och Gekås agerande som girig ansvarslöshet.

Men det var vem som ska betala kostnaderna det skulle handla om. De flesta bedömare hävdar att Sverige kommer att klara Coronapandemin ekonomiskt mycket bättre än de flesta länder. För det första hade Sverige redan innan pandemin en mycket låg statsskuld jämfört med andra länder. Detta innebär att marginalerna och kostnaderna för att låna upp pengar för att bekosta tillfälliga kostnader har varit mycket goda. Även förutsättningarna för näringslivet att hålla fortsatt igång och sedan komma igång igen efter pandemin bedöms som goda. Men, pengarna ska betalas en dag!

Av var och en efter förmåga - Åt var och en efter behov
Tror ni att det näringsliv som idag skriker efter mer stöd kommer att vara villiga att betala tillbaka pengarna när Coronapandemin är över? Tror ni att man från de här grupperna kommer att vara mer villiga att betala in skatter än man är i dag? Eller man kommer att fortsätta gnälla och gnöla i samma utsträckning som idag. Blir det en fortsättning på yttrande som: - "Vad får jag för pengarna?" Jag ska villigt erkänna att jag är pessimist. Svenskt näringsliv som idag gnäller över att stödet inte är tillräckligt kommer även i fortsättningen klaga över att dom får betala för mycket skatter. Skatterna ska betalas av någon annan - tycker dom. För jag vägrar att tro att dom är så dåligt insatta att dom tror att det bara är att trycka nya pengar att betala ut?

En idé som kommit upp på flera håll i världen är att införa en speciell form av "Värnskatt" att betalas av de riktigt superrika som har inkomster och förmögenheter som är så stora att det för oss vanligt folk är ofattbara summor. Superrika som varje dag ökar sin egen förmögenhet med belopp som är mångdubbelt högre än vad vi vanliga människor tjänar på ett år eller kanske under hela vårt liv.

Jag tycker det är en god idé. Låt de som har mest råd betala för att stödja de som har störst behov. Eller som Vänsterpartiet uttrycker det:

Av var och en efter förmåga - åt var och en efter behov!

Läs:
Ska de rika betala för pandemin?. - Svenska Dagbladet

För övrigt undrar jag om man idag har sorg inom SD-kretsar. En flykting från Afrika ska representera Sverige i Eurovision song contest. Det måste kännas hemskt att Fosterlandet ska representeras av någon som "utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning". Stackars SD! Grattis Tusse!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Debatten finns även här i Sverige. https://www.expressen.se/debatt/lat-en-ny-formogenhetsskatt-betala-notan-for-pandemin/