söndag 28 mars 2021

Dödsdom eller Livräddning?

» Liberalerna har bestämt sig.

Så har då Liberalernas digitala partiråd fattat sitt beslut. Med röstsiffrorna 59-31 (en avstod) beslutade partirådet att följa Nyamko Sabunis krav att Liberalerna ska göra klart att man är ett borgerligt parti som vill att Ulf Kristersson ska bli statsminister efter nästa väl. Ett väl i och för sig inte särskilt revolutionerande val från partiets sida. Liberalerna är ett borgerligt högerparti - inget snack om saken. Det visste vi redan.

Problemet uppkommer när vi börjar diskutera hur denna Borgerliga regering ska kunna få majoritet i Riksdagen så att inte en majoritet röstar Nej till Ulf Kristersson efter nästa val. Enligt den senaste väljarundersökningen (Ipsos för DN) så fick de tre M+KD+L totalt 29% av stödet och både L och KD hotas av att inte komma in i Riksdagen pga 4%-spärren. L ligger sedan lång tid långt under spärren. Låt oss lägga till Centern, så får de forna Högerallianspartierna 38% i stöd av väljarna. Det räcker inte långt för att få ihop en majoritet och att inte ha en majoritet som röstar emot i Riksdagen. Ulf Kristerssons kandidatur som statsminister skulle helt enkelt ryka all världens väg. De tre Rödgröna partierna S+MP+V samlar i samma undersökning 42% av stödet. Lägger vi till Centern som valt att stanna kvar inom Januariöverenskommelsen så samlar man 51% av stödet.

Den ny Brunblå sörjan
Ulf Kristersson är alltså långt ifrån att kunna bilda en regering baserad på de borgerliga partierna, den gamla Högeralliansen eller den traditionella Högern. För att kunna bli godkänd som statsminister med dessa siffror som underlag så måste Ulf Kristersson ha stöd av Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Det räcker inte ens med att Centern röstar för och att SD lägger ner sina röster. För att Ulf Kristersson ska kunna bilda en regering baserad på M+KD+L så måste han köpa Jimmie Åkessons JA-röster! Här har vi Liberalernas dilemma.

Liberalerna har med sitt beslut deklarerat att man ska samtala med alla partier. Dvs även Vänstern (som man i Januariöverenskommelsen krävde att S skulle vägra att förhandla med) och SD! För att M+KD+L ska kunna skapa en regering med Ulf Kristersson som statsminister måste man helt enkelt köpa Jimmie Åkessons röster. Vad kommer SD att kräva? Vad är M+KD villiga att sälja till SD som L kommer att acceptera? DET är det stora problemet.

Är L villiga att göra eftergifter till SD? Ett parti som deklarerat att man anser att liberalismen är partiets huvudfiende. Ett parti som har sina rötter i nazismen och som trots alla påståenden inte har lyckats sudda ut dessa rötter ur partiets själ. Vi ska komma ihåg att Jimmie Åkesson själv valde att gå med i partiet medan man fortfarande hade mycket starka kopplingar till nazismen. SD:s starka uttryck av rasism och islamofobi ska vi inte förglömma. Hur långt är Liberalerna villiga att gå i denna köpslagan med SD? Hur mycket av liberalismens själ är man villiga att sälja ut för att göra Ulf Kristersson till statsminister? DET ska bli spännande att se!

Det är denna insikt som fått mer än var tredje ledamot i partirådet att rösta Nej tack. Det ska nu bli spännande att se vad som händer med Liberalerna. Kan man locka tillbaka tillräckligt många högerliberaler för att kompensera för alla de socialliberaler som nu vänder Liberalerna ryggen och går till Centern? Som inser att för ett liberalt Sverige är faktiskt Stefan Löfven ett mindre hot än Jimmie Åkesson.

Det ska bli spännande att följa - från utanför! Hur som helst har nu Liberalerna valt att ansluta sig till den Brunblå sörjan.

Inga kommentarer: