lördag 6 mars 2021

Coronafunderingar

» Lärdomar?

I Stockholm har några hundratal knäppgökar demonstrerat mot de inskränkningar som införts i våra liv pga Coronavirusets härjningar. Tydligen rörde det sig om en salig röra av motståndare mot statlig inblandning, vaccinmotståndare och allmänna konspirationsteoretiker. Grupper som tror att hela Coronaviruset är ett påhitt och rent allmänna dårfinkar. Vågar man hoppas på att när dom nu samlades i "olagliga" grupper att dom allihop smittades av viruset och blir krassliga. Jag går inte omkring och hoppas livet ur folk, men dom kan väl få bli liggande i feber några dagar i varje fall!

Tillåt mig skratta
Uppfinningsrikedomen bland affärsmännen för att försöka kringgå reglerna är spännande. En av de senaste inskränkningarna som införts är ett maxtak på 500 personer i stora varuhus. Gekås i Ullared ägnade hela fredagen åt att sätta upp en ny provisorisk vägg mitt i affären så helt plötsligt var det två affärer = 500 + 500 = 1.000! När pengarna får styra så får pengarna styra. Och vi måste ju alla nöjesshoppa!

Många restaurangägare klagar vitt och brett mot inskränkningar i rätten att servera alkohol. Branschens organisationer, som Visita, är ytterst kritiska. Dom kan inte få nog med bidrag från skattebetalarna. Dom ska kanske vara glada att dom inte är verksamma i länder där man mer eller mindre stängt ner branschen, infört utegångsförbud, stoppat all alkoholservering osv. Fast på SOS Alarm är man tydligen glada. Antalet larm om slagsmål och misshandel har minskat rejält när svenskarna inte ägnar kvällen åt att sitta på puben och dricka sig fulla. Och jag tror att alla näringslivsorganisationerna kommer att vara mycket mer villiga att betala in skatter i fortsättningen. Allt kverulerande om för högt skattetryck är som bortblåst! Eller...

Sedan kan man ju reagera som Brasiliens president Jair Bolsonaro också: - "Sluta gnäll! Hur länge ska ni hålla på att lipa!"

Eller som på det privata (Humana) vårdboendet i Lerum. Där fick en anställd som precis fått beskedet att hon var Covid-19 positiv, dvs att hon insjuknat i Covid-19, order om att trots detta arbeta färdigt arbetspasset. I motsats till inom den kommunala omsorgen så hade man inte laddat upp med extra personal. Man måste ju spara så att det blir kvar pengar till vinst och utdelning till ägarna.

Sedan har vi ju ett antal svenska partiledare på den högra planhalvan som vill ut och köpa mer vaccin ute i världen. Som om det fanns det? Tydligen har man Israel som ett stort föredöme. Att Israel lyckats vaccinera så stor andel av befolkningen beror på att man köpte upp stora mängder vaccindoser innan dom ens var färdigtestade och godkända. Istället lät man läkemedelsföretagen få tillgång till hela den israeliska befolkningen som en stor testgrupp Ja, inte de palestinier som bor på ockuperad mark. Till detta en mycket effektiv utbyggd allmän sjukförsäkring och sjukvård. Var det detta man skulle gjort i Sverige också? Eller vi ska kanske köpa vacciner från Ryssland och Kina? Eller Kuba som snart också har flera vaccin färdigutvecklade? Jag förstår att när de nämnda partiledarna skulle vidareutveckla sina tankar så hade dom inga ytterligare tankar att komma med. Men dom hade ju fått göra ett populistisk utspel i varje fall.

Men jag tror faktiskt att diskussionen ovan kommer att få ett positivt resultat. Acceptansen för att svenska staten ser till att det inom Sverige finns tillverkningskapacitet så att nästa gång vi drabbas av en pandemi så blir vi inte beroende av nyckfulla läkemedelsföretag i utlandet. Det kan bara ske med skattepengar för att hålla beredskap. Men visst vill dessa högerpolitiker satsa skattepengar på den beredskapen? Eller vad tror ni?

Inga kommentarer: