fredag 12 mars 2021

Bulletin på grund

» Skadeglädje är den sanna glädjen.

Jag måste erkänna att jag gett upphov till ett hånskratt för mig själv när jag läser om hur högersajten Bulletin kör sig själv i diket. Vet ni inte vad Bulletin är? Det ska erkännas att för de flesta så gäller nog att man inte hört talas om projektet. Så låt mig försöka göra ett försök att beskriva vad som händer.

Tre killar med politiska sympatier ute på högerflanken (Tino Sanandaji, Atta Tarki och Pontus Tholin) ville göra en insats för att sprida dessa högertankar. Så man startade upp nättidningen Bulletin. Man engagerade snabbt ett antal välkända skribenter ute på högerkanten som Alice Teodorescu Måwe, Ivar Arpi, Paulina Neuding osv. Det här är skribenter som befinner sig i moderaternas högerflygel eller till höger om denna.

Men, sedan starten har skandalerna följt efter varandra. Det har handlat om att material bara varit kopior av vad andra skrivit - utan att ange detta. Det har handlat om att ägarna lagt sig i vad som ska publiceras på ett sätt som skribenterna inte accepterat. Under de få månader som Bulletin har existerat så är det snart dags för chefredaktör nummer tre att tillsättas. Paulina Neuding var först. Men efter en konflikt där ägarna publicerade en kolumn på sajten utan chefredaktörens kännedom så tog det jobbet slut. Paulina Neuding tog bort artikeln och ägarna plockade bort henne från jobbet. Nästa chefredaktör blev Ivar Arpi. Han är nu också på väg bort.

Det har varit hårda ord på möten och i kommentarer. Anställda som på personalmöten framfört kritik har helt enkelt tystats genom att mikrofonen kopplats ur. En av ägarna Tino Sanandaji har deklarerat att man anställt för många "divor". Det ska bli spännande att se om ägarna kan lyckas byta ut personalen i tillräcklig omfattning så att dessa bara blir lakejer och robotar som sprider det ägarna vill ha sagt?

Jag tycker alltså bara att det är roligt när dom bråkar och hela projektet håller på att köra ner i diket.

Bulletinen i diket

Läs mycket mer:
När högerextremister bestämmer. - Dick Sundevall på Magasin Para§raf
Axel Andén: Otålighet en orsak till bråket på Bulletin. - Svenska Dagbladet
Bulletingrundaren: Rekryterade för många divor. - Svenska Dagbladet
Öppen strid mellan Bulletins redaktionsledning och ägare. - Journalisten (låst artikel)
Tjugotal artiklar på Bulletin var plagierade. - Dagens Nyheter
Interna stridigheter på nyhetssajten Bulletin. - Dagens Nyheter
Amatörernas lekstuga kan ha sänkt Bulletin för gott. - Martin Jönsson i Dagens Nyheter
Opinionsbildare skrev artiklar anonymt för Bulletin. - Dagens Nyheter
Bulletin plagierade nyhetsartiklar. - Aftonbladet
Medieägare ska hålla sig borta från journalistiken. - Martin Schori i Aftonbladet
Storbråk på nystartade högertidningen Bulletin: ”En fars”. - Aftonbladet
Bulletin – för Handelskillar som älskar att äga. - Karin Pettersson i Aftonbladet
Bulletin – ett skadeskjutet högerhaveri. - Dagens ETC
Negar Josephi: Därför slutade jag som reporter på Bulletin. - Dagens ETC
Om Bulletin. - Bulletin själva

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

En skribent som jag gillar att läsa, trots att vi har ganska olika politisk ståndpunkt, är Per T Ohlsson. Och det är inte bara för att han har ett så vackert efternamn och dessutom stavar det rätt. Det han skriver är oftast mycket tänkvärt. I sin senaste krönika i helgen i bland annat HD (https://www.hd.se/2021-03-14/kriget-mot-sanningen) skriver han bland annat om just Bulletin. Låt mig citera: – ”Nättidningen Bulletin är en slående påminnelse om hur illa det kan gå när foliehattarnas politiska vänner ger sig in på medieområdet. En skock högerhaverister med SD-anpassad agenda, renons på publicistiskt förstånd och journalistiskt omdöme, fick för sig att starta en tidning som på ett seriöst sätt skulle bli en motvikt till de etablerade kanalerna. Förebilden var, hette det, New York Times, men i realiteten var det snarare Breitbart News, den amerikanska alternativhögerns mediala plattform. Projektet har urartat i kaos med chefredaktörsavhopp, plagieringsskandal och, förefaller det, fullkomligt dysfunktionella ägare som vill styra det journalistiska innehållet.” Så sant, så sant Per T Ohlsson.