onsdag 24 mars 2021

Farväl till Ebba?

» Brunblå sörja tappar trots tillskott.

Så är det då dags för att njuta av en ny väljarundersökning. Idag är det Dagens Nyheter som presenterar sin månatliga undersökning som görs av Ipsos. Egentligen har det inte hänt så mycket sedan förra månaden. Mest remarkabelt är att KD:s ras fortsätter och Ebba Busch har nu lyckats få ner sitt parti till spärrgränsen 4%. Undersökningens största vinnare är Vänsterpartiet som ökar två procentenheter och befäster sin ställning som Sveriges fjärde största parti.

Socialdemokraterna »» 27% (±0)
Moderaterna »» 22% (-1)
Sverigedemokraterna »» 20% (+1)
Vänsterpartiet »» 11% ↑↑(+2)
Centerpartiet »» 9% (±0)
Miljöpartiet »» 4% (±0)
Kristdemokraterna »» 4% (-1)
Liberalerna »» 3% (±0)

Säg Nej till högersvängen
Den Brunblå sörjan tappar lite i opinionen och får sammanlagt 49%. Kristdemokraterna tappar ytterligare en procentenhet och ligger nu och balanserar på spärrgränsen 4%. Nyamko Sabunis desperata utspel som gör att jag nu räknar in Liberalerna i den Brunblå sörjan har inte hjälpt i opinionen. Man är stadigt förankrad under spärren på 3%. Moderaterna tappar en procentenhet till 22% medan SD ökar en procentenhet till 20%. Kan vi gissa att klarspråk om var SD står från Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof gett utdelning. Rasister och islamofober gillar när deras företrädare talar klarspråk och det finns väl ungefär 20% riktigt inbitna rasister i vårt fosterland. Jag såg förresten en annan undersökning som visade att 20% av svenskarna tyckte att Donald Trump var en bra president för USA. Samma siffra som stödet för SD! Kan det finnas något samband?

På den anständiga sidan inom politiken där vi hittar dom andra partierna kan vi notera att stödet ökat genom Vänsterpartiets uppgång och man samlar nu 51% av väljarstödet. Socialdemokraterna står stilla med 27%, Centerpartiet står stilla på 9% och Miljöpartiet står stilla mitt på spärrgränsen 4%. Men, Vänsterpartiet ökar alltså med två procentenheter till 11%.

Om inget radikalt händer inom politiken fram till valet så kommer alltså i princip regeringsfrågan avgöras av vilka partier som åker ut eller lyckas klara sig över spärrgränsen på 4%. På tal om det så såg jag en moderatpolitiker argumentera för att spärrgränsen skulle tas bort. Så lät det inte när det var Vänsterpartiet som balanserade på gränsen och ofta var beroende av kamrat 4%. Nu är det istället Moderaternas vänner i Liberalerna och Kristdemokraterna som verkar vara i behov av Kompis 4%.

Nu ska det närmast bli spännande och se om Nyamko Sabuni får med sig sitt parti på årets lappkast inom den svenska politiken. Och vad som händer med partiet om hon lyckas. Överlever Liberalerna om den socialliberala falangen går förlorande ur striden och Liberalerna accepterar att bli ett stödparti för en Brunblå sörja som existerar på SD:s nåder?

Läs
DN/Ipsos: Unikt läge när tre partier riskerar att åka ur. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: