söndag 21 mars 2021

Bygg nya stambanor - NU

» Sluta förhala.

I mitten på 1800-talet beslutade svenska staten sig slutligen för att bygga de svenska stambanorna. Alltså järnvägar mellan våra största städer. Detta efter långa diskussioner. Det blir för dyrt! Man behöver inte ha så bråttom! Det lönar sig inte! Argumentationen mot var hård. Till slut fattades dock ett beslut och eftersom det handlade om en stor investering för ett fattigt land, som Sverige var då, lånades pengarna upp internationellt för att finansiera byggandet. En investering som verkligen blev lönsam för Sverige!

I dag diskuterar vi bygget av nya stambanor, höghastighetståg, från Stockholm till Malmö och Göteborg via Jönköping. Kritikerna menar att det blir för dyrt! Man behöver inte ha så bråttom! Det lönar sig inte! Argumenten känns igen från diskussionen för mer än 150 år sedan. Nu är det så trångt på de stambanor som då byggdes att det inte går att få in fler tåg. Snabbtåg som kör i 200 km/tim ska samsas med godståg som kör mindre än hälften så fort och regionala tåg som stannar med jämna mellanrum på mindre orter. Det är överfullt på spåren. Detta samtidigt som vi av miljöskäl måste föra över transporter från miljöskadligare transportsätt på vägar och i luften.

Bygg för ännu modernare tåg
Men, som sagt. Kritiken är hård. Det kostar för mycket! 250-300 miljarder kronor kanske. Vi kan ju göra en liten jämförelse med kostnaden för att bygga 21 km motorväg i Stockholm (Förbifart Stockholm). Dom 21 km motorväg beräknades 2014 kosta över 30 miljarder. Den budgeten har spruckit för länge sedan. Spruckit flera gånger...

Runt om i världen investeras det i nya snabbtåg för järnvägen. Det miljömässigt minst skadliga sättet att transportera varor och människor. Senaste exemplet på beslutade satsningar är Rail Baltica som ska förbinda Tallin i Estland, genom Lettland, Litauen och till Warszawa i Polen. Förhoppningen är att den sedan ska utsträckas via en tunnel under Finska viken till Helsingfors i Finland.

Nu senast såg jag att Moderaterna förespråkade byggandet av en ny snabbtågsbana mellan Stockholm och Oslo. Fast Moderaterna säger visst Nej till de nya stambanorna? Det blir för dyrt och lönar sig inte... Att Sverigedemokraterna säger Nej ökar bara min övertygelse om att en satsning på nya stambanor är en bra satsning. SD vill hellre subventionera flyget runt om i landet. Klimatproblemen har fortfarande inte nått in i SD-skallarna.

Om sedan tågen ska köra i 250 km/tim eller 320 km/tim? Det handlar om att bygga på olika sätt. Att bygga för snabbare tåg kostar mer, men kostar sedan mindre i underhåll förutom att det ger en tidsvinst. Vilket man ska välja är jag inte tillräckligt insatt i för att kunna välja. Däremot anser jag att man i så stor omfattning som det är möjligt ska se till att stationerna är centralt placerade och har direkt anknytning till övriga järnvägsnätet för att få mesta möjliga effektivitet i användandet.

Se till att sätta igång med byggandet av nya stambanor! Det är en investering för kanske 100 år framåt i tiden. Det kan utan problem lånefinansieras. Sverige har god kreditvärdighet, räntorna är låga och viljan att låna ut pengarna är stor.

SÄTT IGÅNG!

Läs:
Klart med finansiering av ny järnväg genom Baltikum. - Sveriges Radio
Rail Baltica. - Rail Baltica hemsida
Striden hårdnar – L eller MP måste ge sig. - Svenska Dagbladet
Beslut om stambanorna måste bygga på rättvisande kalkyler. - Dagens Industri debatt
Stoppa miljonrullningen till regionala flygplatser. - Expressen debatt

Inga kommentarer: