tisdag 9 mars 2021

Kris i de borgerliga leden

» Vilka kan vi hoppas på att slippa.

Det är full kris i två av de borgerliga partierna. Både Liberalerna och Kristdemokraterna befinner sig i mer eller mindre fritt fall. Båda partierna gör också så gott dom kan för att ytterligare förvärra krisen.

Ge Liberalerna fingret
Stödet för Liberalerna är väl snart nere i en siffra som motsvarar partiets egna förtroendevalda. Och att sedan ha en ledning som med svag majoritet driver igenom att partiet efter nästa val ska förhandla med och göra sig beroende av ett parti som tidigare utnämnt liberalismen till sin huvudfiende kan ju inte underlätta. Hade SD fått råda över svensk flyktingpolitik när Nyamko Sabuni kom till Sverige som flykting hade hon inte fått komma hit. Det känns lite väl panikartat från L-ledningen att nu göra sig redo att sätta sig i Jimmie Åkessons knä. Men, det är en fråga för det Liberala partiets ledning och medlemmar att bestämma. Men man får också ta konsekvenserna av sina beslut.

Att Liberalerna deklarerar att man vill ha en borgerlig regering tillsammans med de andra borgerliga partierna efter nästa val 2022 är ingen sensation. Hade man INTE förklarat detta så hade det snarast varit en sensation. Problemet uppkommer ju om valresultatet blir ungefär som förra valet. DÄR har det skett en radikal förändring av Liberalernas politik. Om valresultatet ger två alternativ. Att sätta sig i Stefan Löfvens knä eller i Jimmie Åkessons knä så valde Liberalerna efter valet 2018 det minst onda. Att förhandla fram ett avtal med Stefan Löfven. Det Nyamko Sabuni nu tvingar igenom är att Liberalerna deklarerar att dom efter valet 2022 kommer att känna sig mer tillrätta i Jimmie Åkessons knä än i Stefan Löfvens knä. Det är ett val Liberalerna och Nyamko Sabuni har rätt att göra. Gör man detta val så ska det bli skönt att slippa partiet i Riksdagen efter nästa val!

Kristdemokraterna under strecket
Ett annat borgerligt parti som befinner sig i fritt fall är Kristdemokraterna. Stödet för partiet har rasat kraftigt under en lång tid och man ligger farligt nära 4%-spärren. Partiet och Ebba Busch personligen har själva försatt sig i situationen. Risken är stor att partiets framtid i Riksdagen kommer att avgöras i rättegångssalen. Ebba Buschs husaffär riskerar bli ett fortsatt sänke för partiet. Hade hon valt att göra upp fastighetsaffären på traditionellt vis via en fastighetsmäklare med 81-åriga Esbjörn hade det nog inte varit några problem. Då hade det funnits bevittnade köpe- och överlåtelsehandlingar. Nu valde Ebba Busch att göra upp affären privat, alltså är det lätt för Esbjörn att hävda att han övertalats mot sin vilja och hävda att han egentligen inte vill sälja och därför ångrade sig dagen efter. Jag förstår att Ebba Busch tycker att hon gjorde en bra affär och nu kunde få bo nära familj och barn och därför till varje pris vill driva igenom affären. Men när nu det hela hamnar i domstol för Ebba Busch verkar hon vilja använda vilka metoder som helst för att driva igenom affären, då blir det ett sänke för henne och KD.

Sedan ser jag att en annan ledande KD företrädare är på väg in i Rättssalen. Tydligen är den f.d. SVT-kommentatorn Lars Adaktusson på väg in i rätten. Han vill nämligen stämma Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski för förtal. Anledningen är DN:s avslöjande av hur KD:s EU-Parlamentariker Lars Adaktusson röstade varje gång abortfrågan kom upp i EU-Parlamentet. Enligt DN:s avslöjande (man hade granskat hur Lars Adaktusson hade röstat i EU-Parlamentet vid varje tillfälle som abortfrågan varit upp till omröstning), så hade Lars Adaktusson konsekvent röstat mot rätten till aborter. Nu hävdar Lars Adaktusson att han inte alls röstat mot aborter. Han hade bara röstat mot att frågan skulle tas upp i EU-Parlamentet. Så om vi ska vara snälla mot Lars Adaktusson så har han alltså konsekvent i EU-Parlamentet när abortfrågan varit upp till omröstning valt att INTE rösta för rätten till abort! Att han samtidigt avslöjats med täta kontakter med anti-abort organisationer och upprepade gånger deltagit i arrangemang från dessa anti-abort organisationer har inte med saken att göra. Nu är alltså Lars Adaktusson på väg att stämma journalistkollegan Peter Wolodarski för förtal för vad DN skrivit. Jag skriver lycka till Lars Adaktusson! Jag hoppas du driver frågan så långt du kan så vi garanterat kan slippa även Kristdemokraterna efter nästa val.

Samtidigt försöker moderata Svenska Dagbladet få det till att det är Centerpartiet som har problem. Det blir nästan komiskt!

Läs:
L i Stockholm röstar emot partistyrelsen. - Aftonbladet
Liberalerna efter Sabunis besked. - Svenska Dagbladet
Liberal politik kräver liberala partier, L. - Ledare Helsingborgs Dagbladet
”Fake news”-konflikt kan hamna i svensk domstol. - Göran Eriksson i Svenska Dagbladet
Centerpartiet blir blåst på sin viktigaste reform. - Peter Wennblad i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: