tisdag 23 mars 2021

Vaccinationskalabaliken

» Alla andra vet bäst.

Om allt fungerar som det ska, så ska min son få sin första vaccinationsspruta mot Coronaviruset i morgon. Dom ringde precis från hans LSS-boende att dom kommer imorgon med sprutorna. Dvs om inget oförutsett inträffar och att Kimmy går med på att få en spruta. Det finns inga garantier för att en 23-årig autistisk ung man går med på något sådant. Vi kan bara hoppas!

Vaccinationen mot Coronaviruset har dock utvecklats till något av kalabalik. Det har blivit en prestigestrid om vem som hunnit med att vaccinera flest. Media gör jämförelser mellan olika kommuner, olika regioner och olika länder vilka som vaccinerat störst andel. Den som inte hunnit längst anses ha misslyckats. Och vi har alla utvecklats till experter på vaccinproduktion, vaccineringar och på handelsavtal.

Sant är att Sverige lagt alla våra kort på EU-tallriken. EU har skrivit avtal med ett antal vaccintillverkare om leveranser av vaccindoser. Som sedan ska fördelas rättvist till EU:s medlemsländer. En bra tanke! Men sedan kom verkligheten... Läkemedelsbolagen har varit på tok för optimistiska när det gäller produktionen. Man kan helt enkelt inte uppfylla sina löften. Sedan visar det sig att länder behåller vaccindoserna till sig själva om fabriken ligger i landet. I USA ligger miljontals doser av Astra-Zenica vaccinet i förråd. Vaccinet är inte godkänt i USA, men Astra-Zenica får inte exportera till andra länder. Britterna har skrivit avtal med läkemedelsbolagen som innebär att dom först ska leverera till Storbritannien och sedan i andra hand till andra. Så när nu fabrikerna inte hinner producera vad man lovat får britterna trots detta allt dom beställt och sedan blir det inget kvar till andra eftersom britterna tar hela produktionen.

Ta din sputa med ett leeende
Israel har tagits fram som ett föredöme. Det är det land som vaccinerat störst andel av befolkningen. Hur det gick till? Jo Israel skrev avtal med läkemedelsbolagen om leveranser långt innan vaccinerna var godkända. Istället accepterade man att israelerna fick bli något av en enormt stor testgrupp. Samtidigt skördar t.ex. Kina och Ryssland stora PR-framgångar i Afrika och Asien (och andra länder) genom att leverera stora mängder vacciner till dessa länder. Man har valt att inte prioritera den egna befolkningen utan istället satsat på att exportera och vinna PR-framgångar.

Nu är även Cuba på väg att göra samma framgångar. Cuba är ju utsatt för en hård blockad från USA och får lita till sin egen läkemedelsindustri. Nu har Cuba flera vaccin färdiga som kan exporteras till andra länder. Cuba har redan idag stora PR-framgångar i Latinamerika och Afrika genom att man har ett stort överskott på utbildade läkare och sjukvårdspersonal som åker ut till andra fattigare länder och tjänstgör. Nu är man på väg att göra samma med Corinavaccinet. Detta medan vi i EU och USA kämpar för att förse oss själva.

En flaskhals är helt enkelt produktionen av vaccindoser. Visste ni att Sverige en gång i tiden hade en mycket framgångsrik vaccintillverkning? Statens bakteriologiska laboratorium (SBL) som inte bara producerade vaccin utan även framgångsrikt utvecklade olika vaccin. Men det var ju ett statligt företag, så 1993 lade Carl Bildts regering ner hela verksamheten. 2005 deklarerade dåvarande Hälsoministern Morgan Johansson (S) att Sverige behövde en egen vaccintillverkning och att en sådan skulle byggas upp. 2006 vann Fredrik Reinfeldt valet och bland de första besluten var att lägga ner dom planerna. Den ansvariga ministern kristdemokraten Maria Larsson deklarerade: - "Det tillförlitligaste och mest kostnadseffektiva sättet att säkerställa tillgången till influensavaccin vid en pandemi i nuläget är en så kallad pandemigaranti." Det vill säga det som gäller nu. Läkemedelsbolagen lovar leverera men håller inte sina löften samtidigt som länder håller på sina egna doser och vägrar exportera.

Nu är vi där vi är. Vi är utlämnade till stora multinationella läkemedelsbolag utan någon produktion i Sverige och får istället hoppas att dom får lov att exportera till oss. Kanske ska vi lära oss till nästa gång att inte lägga alla kort på EU-tallriken?

Samtidigt finns det alltså stora grupper som demonstrerar mot vaccinationer som sådant. Idioter som tror att man istället sprutar in något chip i kroppen som ska förse Bill Gates med information om vad vi gör. När dårar är igång kan vilka dumheter som helst spridas. Allt från att jorden är platt till..... Det finns alltid några som tror på tokigheterna.

Inga kommentarer: