fredag 19 mars 2021

Jakten på sjuka och funktionshindrade

» Lita aldrig på SD.

I går fick min son sitt beslut på att hans Aktivitetsersättning har förlängts. Vi har varit ute i god tid, och inte varit oroliga för att det skulle bli några problem. För de som inte vet vad Aktivitetsersättning är, så är det en form av Förtidspension som går till ungdomar som pga sjukdom och funktionshinder inte kan arbeta. Det är inga höga belopp. Kimmy som nu snart fyller 23 år får då sitt månadsbelopp höjt till 9.242:- När han nu snart flyttar in på sitt LSS-boende ska dessa pengar täcka hyra, mat, kläder, sjukvård och andra levnadsomkostnader. Eftersom inkomsten är så låg kan han söka Bostadstillägg. Om det inte hade varit så att Åstorps kommun reducerar hyran pga den låga inkomsten. Men det blir inte många ören över till något roligt. Tala om fattigpensionärer.

Autism Awareness Day

Till detta ska läggas att han ju i enlighet med borgerlig högerfilosofi ska straffbeskattas eftersom han är lat och inte arbetar. Han är dock på Daglig Verksamhet på heltid. Så han "jobbar" faktiskt heltid. Kommer inkomsten från förvärvsarbete har man rätt till Jobbskatteavdrag, men funktionshindrade t.ex. ska enligt våra högerpartier bestraffas för sin lathet med att betala mycket högre skatt än andra. Den skatt Kimmy betalar på sin låga inkomst är ungefär 60% högre än den hade varit om han haft samma inkomst från ett dåligt betalt deltidsarbete.

De av de borgerliga högerpartierna många införda Jobbskatteavdragen är inget annat än en straffbeskattning av de som man från dessa partier kallar det är "Bidragsberoende"! Det är en skam av ett välfärdssamhälle att bestraffa människor för sjukdomar, olyckor och funktionshinder av olika slag. Men det är fullt i enlighet med dessa partiers människosyn. En människosyn som är skamlig! Det är också fullt i enlighet med det löfte som moderatledaren Ulf Kristersson gav när han första gången som ung MUF-spoling valdes in i Sveriges Riksdag. Så här lovade Ulf Kristersson i ett tal 1990:

Arbete ger frihet
- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Det är detta löfte som Ulf Kristersson har som målsättning i sitt politiska liv. Detta genomför han med hjälp av bland annat Ebba Busch och Kristdemokraterna samt Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. De andra borgerliga partierna som Centerpartiet och Liberalerna instämmer i denna människosyn.

Ett annat sätt att genomföra denna jakt på sjuka och funktionshindrade är att helt enkelt göra det svårare för sjuka och funktionshindrade att överhuvudtaget få någon form av ersättning. Den beryktade stupstocken i sjukförsäkringen som de borgerliga partierna inom Högeralliansen en gång införde är ett exempel på detta. Även på andra sätt har dessa högerpartier gjort det svårare för de som inte kan jobba att kunna få ersättningar från Försäkringskassan.

Det har från Stefan Löfvens regeringar gjorts allt för tafatta försök att råda bot på denna från borgerliga högerpartier införda jakt på sjuka. Men man ska ha i åtanke att dagens S/MP-regering är beroende av stöd från två av de fyra borgerliga partier som infört denna jakt på sjuka och funktionshindrade. Man har ingen egen majoritet. Alltså är det inte så lätt att införa förbättringar.

Till det kommer att det ibland känns som om Försäkringskassan ofta inte ens VILL sänka ribban. Jag har lagt 30 år av mitt yrkesliv på Försäkringskassan. Men ibland när jag hör företrädare för Försäkringskassan försöka bortförklara helt orimliga beslut så skäms jag. Var det verkligen denna arbetsgivare jag lade den största delen av mitt yrkesliv hos? Jag tror att en stor skuld i dessa omänskliga beslut är den tokcentralisering som Försäkringskassan (och andra myndigheter) har genomfört. Under större delen av mina yrkesår på Försäkringskassan fanns det ett lokalkontor i varje kommun. Den som fattade beslut träffade den som beslutet handlade om. Kunde diskutera med den försäkrade (som det hette) hur man mådde. Vi kunde SE hur den som sökte en ersättning mådde. I dag är den som söker ett anonymt personnummer och några papper. I bästa fall ett telefonsamtal. Det innebär SÄMRE beslut. Där är nu Arbetsförmedlingen också på väg genom den tokprivatisering som tvingats fram. och som inneburit nedläggning av den personliga servicen i de flesta kommuner. En privatiseringsoffensiv som bara har som syfte att skapa en marknad för lycksökare (även kallat entreprenörer). En slakt av Arbetsförmedlingen som drivits igenom av de borgerliga högerpartierna i den gamla Högeralliansen med hjälp av Sverigedemokraterna.

Den nya Brunblå sörjan
Låt oss återgå till Aktivitetsersättningen. I går läste jag artiklar om en rapport som Inspektionen för socialförsäkringen lagt fram. Där har man tittat på ungefär 3.000 fall av Aktivitetsersättning bland yngre ungdomar som fått avslag på sin ansökan under perioden 2015-2017. Naturligtvis hade inte alla fått bifall på sina ansökningar under tidigare år heller, innan de borgerliga högerpartiernas jakt på sjuka och funktionshindrade inleddes. Men andelen avslag har ökat kraftigt.

ISF:s rapport visar att 7 av 10 av de som fick avslag har ingen inkomst alls eller en mycket låg inkomst året efter avslaget. Arbetsförmedlingen har helt enkelt inte kunna hjälpa dom till en sysselsättning som ger någon inkomst eftersom ingen arbetsgivare vill anställa dom. Dom är inte arbetsföra eller välkomna på arbetsmarknaden trots att Försäkringskassan på politikernas uppdrag ska anse att dom är arbetsföra. Det visar sig att 40% hamnar hos socialtjänsten och är beroende av Försörjningsstöd för att kunna försörja sig. 20% hamnar hos Kronofogden. Hur många som försörjs av föräldrarna framgår inte.

Den människosyn som styr dessa borgerliga högerpartier handlar helt enkelt om att sjuka, olycksdrabbade eller funktionshindrade på andra sätt helt enkelt är lata simulanter. Använder man piskan (dvs indragna ersättningar och straffbeskattning) så tar dom sig i kragen och börjar jobba. Hur fel denna skamliga människosyn är visar verkligheten.

2018 gjordes det ett försök i Riksdagen gemensamt från S/MP/V att lätta upp lagstiftningen av Aktivitetsersättning. SD lovade att stödja lagändringen. När det kom till omröstning i Riksdagen hade SD bytt åsikt och stödde istället de andra borgerliga högerpartiernas avslag. Förbättringarna kunde inte genomföras eftersom SD anslöt sig till Högeralliansen. Nu har en ny utredning föreslagit nya förbättringar av lagstiftningen. Även denna gång har SD lovat att stödja förbättringarna. Det tror jag på när jag ser det. SD har med glädje infogat sig i det M/KD-styrda högerblocket. Antagligen med resonemanget att om SD stöttar M/KD i t.ex. jakten på sjuka och andra välfärdsfrågor så kommer M/KD som tack stödja dom i deras rasistiska jakt på alla de som är "En social, kulturell eller ekonomisk belastning" som man från SD uttrycker det.

Det är idag ett gemensamt projekt från den Brunblå sörjan med M/KD/SD att avskaffa välfärdsstaten.

Läs:
Unga som nekas ersättning ekonomiskt utsatta. - Aftonbladet
Var femte som nekades aktivitetsersättning hamnade hos Kronofogden. - SVT

Inga kommentarer: