tisdag 30 mars 2021

Dagens komik

» Stackars Peje.

Dagens skratt fick jag när jag i Dagens Industri läste ett debattinlägg av Peje Emilsson, som ligger bakom friskolekoncernen Kunskapsskolan tillsammans med resten av familjen. Peje är missbelåten över att skolpengen från olika kommuner är olika. Han tycker att friskolorna får för lite pengar.

Sverige har ju ett världsunikt skolsystem där det är fritt fram att starta en friskola och få denna finansierad av kommunernas skattebetalare. Sedan är det fritt fram att använda överskottet till att betala ut utdelning till ägarna. Det är som sagt ett världsunikt skolsystem. Sverige är det enda landet i världen där kommersiella friskolor som finansieras med skattepengar fritt kan plocka ut vinst ur bolaget till ägarna. Inget annat land på vår klot har ett system som tillåter detta. Det fanns ett liknande system i Chile, infört av militärdiktatorn Augusto Pinochet. Men Chile har avskaffat systemet!

Undervisningen är viktigast
Om en elev i en kommun väljer att gå i en friskola är kommunen skyldig att ersätta friskolan med samma summa pengar som man anslår till den kommunala skolan. Skolpeng! Till det får kommunen ha vissa pengar ytterligare eftersom kommunen har ett visst ansvar. I motsats till en friskola så är kommunen skyldig att erbjuda skolundervisning. Kommunen måste helt enkelt ha en beredskap att ta hand om en elev. Flyttar man till kommunen måste kommunen erbjuda skolplats. Detta medan en friskola helt enkelt kan tacka nej när det är fullt. En friskola kan lägga ner och då är kommunen skyldig att ta emot skolans elever. Kommunala skolor har sedan dessutom en större personaltäthet. Mer "övrig" personal. Större andel behöriga lärare. Större ytor osv. Skulle en kommun t.ex. få problem på en skola så att man satsar extra på den skolan ökar automatiskt skolpengen och friskolan får höjda anslag.

Men Peje är alltså missbelåten. Skolpengen från olika kommuner kan ju vara olika. Och det tycker han är orättvist. Han verkar tycka att friskolan ska ha ersättningen räknat efter det högsta beloppet. Eller han menar det lägsta beloppet...? Och dessutom även kompenseras för de extra kostnader som kommunerna har. Det måste ju blir mer pengar över...

Vad vi ska diskutera istället är hela friskolesystemets existens. Andra länder undrar vad Sverige sysslar med. Vi ses inte som ett föredöme, vi ses som ett avskräckande exempel. Vi har infört en kommersialiserad vinstmaximerande skola. Där börsnoterade vinstmaximerande koncerner konkurrerar med varandra om de engagerade eleverna genom att locka med höga betyg och andra "förmåner". Verkligheten har visat att elever från friskolor klarar högre studier sämre än elever från kommunala skolor med likvärdiga betyg. Det har visat sig att elever som går på friskolor får högre betyg än elever på kommunala skolor även om dom presterar samma på de nationella proven. Allt i konkurrensen namn.

Konkurrensen är hård

Samtidigt är det uppenbarligen attraktivt för vissa kommuner att locka till sig de stora friskolekoncernerna. Ofta med olika förmåner och lockelser. Och eftersom det är börsnoterade företag kan underlag och statistik hemlighållas.

Avskaffa det svenska kommersialiserade friskolesystemet - NU! Låt Peje fortsätta att vara missbelåten!

Läs:
En friskoleelev bör vara lika mycket värd som en kommunelev. - Peje Emilsson i Dagens Industri debatt
Sekretess i skolaffär vållar politisk strid i Österåker. - Dagens Samhälle

Inga kommentarer: