onsdag 3 mars 2021

Panik i Kristdemokraterna

» Stupet närmar sig.

Paniken sprider sig inom Kristdemokraterna. Avslöjandena av hur olika partiföreträdare varit aktiva inom extrema antiabortorganisationer (som Lars Adaktusson osv) har gjort det svårt för partiet att förklara att partiet trots detta står bakom svensk abortlagstiftning. De starka kopplingarna inom partiets ledning till extrema religiösa sekter som Livets Ord skrämmer bort vanliga kristna från partiet. Partiledningens allt starkare koppling till SD skrämmer iväg väljare med starka mänskliga kristna värderingar.

Lägg till detta Ebba Buschs klavertramp i samband med att hon förtvivlat försöker driva igenom fastighetsaffären med 81-åriga Esbjörn. Alla medel är uppenbarligen tillåtna för Ebba Busch för att driva igenom fastighetsköpet trots att Esbjörn vill stryka kontraktet.

Det går helt enkelt utför för Kristdemokraterna. Den senaste väljarundersökningen som presenterats, den från Skop, får KD att rasa från 6,5% i december 20 till 4.6% i februari 21 på, två månader. Det är nästan 1/3-del av sympatisörerna som försvunnit på två månader. Detta samtidigt som SD rasar ännu mer på samma korta period. Moderaternas uppgång under samma period räcker inte till, den Brunblå sörjan i det högerkonservativa blocket tappar i stöd. Så här såg Skops siffror ut jämfört med december 2020, alltså för två månader sedan:

Socialdemokraterna »» 27,4% (+1,3)
Moderaterna »» 24,5% (+2,7)
Sverigedemokraterna »» 15,5% (-2,7)
Vänsterpartiet »» 10,2% (-1,0)
Centerpartiet »» 10,0% (+1,5)
Kristdemokraterna »» 4,6% (-1,9)
Miljöpartiet »» 4,0% (±0)
Liberalerna »» 2,4% (-0,3)

Driv KD åt höger
Det här får uppenbarligen paniken att sprida sig inom Kristdemokraternas centrala ledning. I en debattartikel i Aftonbladet går KD:s partisekreterare Peter Kullgren till våldsamt angrepp mot Socialdemokraterna för att dom satt igång en smutskastningskampanj mot Kristdemokraterna. Detta med argument som man faktiskt borde använda mot sin politiska allierade SD istället. Överhuvudtaget så nämns inte SD i hela debattartikeln. Jag tycker uppriktigt sagt att Peter Kullgren ska fundera lite till och då fundera över vilka det är som sysslar med smutskastning?

Till detta kommer Ebba Buschs panikartade försök att driva igenom fastighetsaffären med 81-åriga Esbjörn. Jag tar inte ställning till hur mycket Esbjörn "lurats / känt sig tvingad" till att skriva under köpekontraktet. Kanske skulle Ebba Busch ha genomfört köpet på sedvanligt sätt när man köper fastigheter? Alltså genom en fastighetsmäklare så att kontraktet blev underskrivet och bevittnat på rätt sätt. I dag verkar Ebba Busch tycka att alla medel är tillåtna för att driva igenom affären. Hon må ha formellt rätt, men i den allmänna opinionen har hon redan förlorat!

Det är kris och panikstämning som gäller inom Kristdemokraterna i dag. Kan Ebba Busch sitta kvar? Överlever Kristdemokraterna? Vad händer med den Brunblå sörjans försök att komma till Maktens grytor om både KD och L åker ur?

Läs:
SKOP:s väljarbarometer februari 2021. - SKOP
S gör som Trump – kastar skit på andra. - Peter Kullgren (KD) på Aftonbladet debatt
KD: Socialdemokraterna lägger stora pengar på ”trollfabriker”. - Resumé
Ebba Busch utreds för grovt förtal. - Sveriges Radio
JUST NU: Ebba Busch utreds för grovt förtal. - Expressen
Åklagare inleder förundersökning mot Ebba Busch. - Dagens ETC

Inga kommentarer: