tisdag 27 oktober 2020

Var finns hotet?

» Vi är illa ute

Sverige ska slänga många tiotals miljarder ytterligare till militärerna för att leka med. Krigsentusiasterna på högerflanken är dock inte nöjda. Dom vill hiva ytterligare tiotals miljarder extra till generalernas lekstuga.

- "Det säkerhetspolitiska läget har försämrats och ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas."

Det är Försvarsminister Peter Hultqvists motivering till att fortsätta sitta i generalernas knä. Det heter alltså att "ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas". Det kan inte heller uteslutas att en meteorit slår ner i Kungliga Slottet. Sannolikheten är så nära Noll man kan komma. Men det kan inte uteslutas.

Något annat, som till och med är så sannolikt att det verkligen händer är att vi får exempel på att det civila försvaret inte hänger med. Corona-pandemin har visat hur dåligt förberedda vi är för den typen av händelser. Det är helt enkelt inte "lönsamt" att ha en beredskap för den typen av händelser. Trots att vi kan vara övertygade om att det kommer att inträffa fler gånger.

Vem skyddar vår dator?
Vi satsar miljarder efter miljarder efter miljarder på att rusta upp det militära kapaciteten. Allt medan den civila kapaciteten får nöja sig med småsmulor som trillar ner från den rikes bord. Vilken beredskap har vi för IT-attacker mot samhället? Satsar vi tiotals miljarder på att ha en beredskap så att vi kan klara en IT-attack?

Nä!

För bara några dagar sedan har vi kunnat läsa om en hackerattack mot det finländska psykoterapiföretaget Vastaamo. Patientjournaler har "stulits" och patienter har pressats på pengar för att inte få sina journaler hos det privata företaget Vastaamo spridda på nätet. Det tog inte lång tid förrän delar av patientjournaler dök upp på Darknet. Har vi beredskap för den här typen av attacker? Här hjälper inte stridsflyg, luftvärn, stridsvagnar och soldater beväpnade till tänderna.

Nästan samtidigt berättade det privata säkerhetsföretaget Gunnebo i Sverige att man utsatts för en stor IT-attack. Ritningar, offerter och fotografier från riksdagen, olika myndigheter och banker spreds på nätet. Skatteverket, flera banker osv har drabbats. Säkerhetsinformation från kärnkraftverk har spritts. Information från sjukhus har kommit på villovägar. Men Sveriges politiker satsar ytterligare ett antal tiotals miljarder kronor på att bygga upp nya militära förband och köpa nya ubåtar.

Och nu på eftermiddagen läser jag att Skånetrafiken drabbats av ett datorintrång. Tusentals kunder har fått sina personliga konton hackade. Visst blir man imponerad över hur stora resurser vi satsar på vårt civila försvar. - "Ett IT-angrepp mot Sverige kan inte uteslutas." Det räcker inte med orden "kan inte uteslutas". Det är en verklighet. Men vi köper nya stridsvagnar, nya ubåtar, nya korvetter, nya stridsflygplan, nytt luftvärn och så vidare för många tiotals miljarder ytterligare. Detta medan vi outsourcar vår säkerhet till det privata företag som lämnar lägst anbud.

Det verkliga hotet

Är politiker kloka människor? Jag vill tro det, men det händer att jag undrar!

Läs:
Patienter utpressas efter hackning i Finland. - Aftonbladet
Enorm säkerhetsläcka drabbar kärnkraftverk och sjukhus. - Sveriges Radio
Hemliga uppgifter om riksdagen i stor it-attack. - Svenska Dagbladet
Dataintrång hos Skånetrafiken – kunder varnas. - SVT Skåne
Dataintrång hos Skånetrafiken – närmare tusen personer drabbade. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: