fredag 16 oktober 2020

LAS

» Visst låter det spännande?

Visst låter LAS tråkigt? Lagen om anställningskydd! Men turerna just nu kring LAS är desto mer spännande. Fast, vad handlar det egentligen om?

Lagen om anställningsskydd
En av punkterna i Januariöverenskommelsen var att LAS skulle reformeras. Först och främst ska parterna (alltså Facken och Arbetsgivarorganisationerna) komma överens, men om dom inte gör detta så ska det förslag till ändrad LAS som en utredning lagt fram antas istället. I direktiven till den utredning som gjorts står att förslagen ska inte ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden. Utredningen fick alltså i uppdrag att komma med förslag där båda parter både var vinnare och förlorare. Det förslag som lades fram fick alltså inte gynna den ena parten och missgynna den andra parten.

Att debatten blivit så intensiv bottnar i det faktum att det förslag som utredaren lade fram faktiskt inte är neutralt. Det förslag som lagts fram innebär ett antal rejäla försämringar av anställningstryggheten utan att kompensera de anställda på något avgörande sätt. Det är alltså ett förslag som rubbar makten om anställningstryggheten till arbetsgivarnas förmån. Därav de våldsamma protester som förekommer. Eftersom utredningsförslaget rubbar maktbalansen har det också inneburit att arbetsgivarparten i förhandlingarna har blivit mindre villig till kompromisser. Dom vet ju att om man inte kommer överens med facken så får man ändå som man vill om utredningsförslaget läggs fram som lag.

Eftersom Sverigedemokraterna numera lierat sig med högern och kapitalägarna inom politiken så skulle ett lagförslag som bygger på LAS-utredningen gå igenom i Riksdagen även om Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet inte skulle stödja förslaget. Det finns alltså en majoritet för LAS-utredningens förslag i Riksdagen eftersom SD numera ställt sig på Näringslivets sida gentemot Löntagarna.

Här kan vi se Vänsterpartiets hårda markeringar mot LAS-utredningen. Ett motstånd som egentligen har stöd från Regeringspartierna. Men dessa är uppbundna av Januariöverenskommelsen. Och en utredning som inte följt sina direktiv. Jag tror att nästan alla helst skulle se en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter. Även Arbetsgivarsidan! Men dom vet att om dom inte i förhandlingarna kan få igenom det dom vill så är det bara att vägra skriva under en överenskommelse och så får man vad man vill ändå om LAS-utredningen läggs fram som lagförslag.

Sverige har inte, vilket man kan tro när man hör delar av debatten, speciellt hårda regler för anställningsskydd. Läs gärna den här artikeln från dagens Näringslivsbilaga i Svenska Dagbladet. Den visar att i en internationell jämförelse har faktiskt Sverige sämre anställningstrygghet för tillfälligt anställda än vad som gäller i de flesta jämförbara länder. Även när det gäller fasta anställningar finns det många länder som har mycket hårdare regler än vi har i Sverige. Det är alltså dessa regler som ska ytterligare försämras.

Nomad Foods - Findus

Ett exempel på detta är när den multinationella livsmedelskoncernen Nomad Foods Europe köpte upp Findus AB. Nomad Foods Europe i sin tur ägs av ett riskkapitalbolag registrerat i skattesmitarparadiset Brittiska Jungfruöarna. Det tog inte lång tid från det att Findus köpts upp innan det meddelades att huvudfabriken här i skånska Bjuv skulle läggas ner och produktionen skulle flyttas till andra fabriker i främst Tyskland. Anledningen till att man valde att lägga ner i Sverige var det faktum att det blev mycket billigare än att lägga ner kapacitet i Tyskland. De tyska anställningsvillkoren gör det nämligen mycket svårare och dyrare att säga upp personal än vad som gäller i Sverige. Det är dessa villkor som högerpolitiker och sverigedumokrater nu vill ytterligare försämra.

Ta en titt på förpackningar från Findus. Det står inte var dom tillverkas! Man vill väl inte skryta med att dom tillverkas i Tyskland främst numera. Findus är inte längre ett svenskt företag. Findus är numera bara en etikett som Nomad Foods sätter på sina produkter som ska säljas i Sverige. Jag har slutat köpa Findusprodukter! Det är inte längre Findusprodukter. Det är bara ett tryck på en kartong för en importerad produkt från ett skattesmitarföretag. Håll du dig borta från Findus du också!

Kräv kollektivavtal på Amazon
Ett annat företag som jag har för avsikt att hålla mig borta från är Amazon. Inför deras lansering i Sverige har det ju blivit en hel del debatt om den fackföreningsfientliga politik som Amazon satsat på. Skräckskildringarna från Amazons etableringar i andra länder förskräcker. Det är viktigt att vi från svensk sida gör klart för Amazon, att om dom vill etablera sig i Sverige så gör dom det på svenska villkor med svenska regler. Men jag blir lite orolig när jag förstår att många grupper snarast ser Amazons inhopp som en murbräcka för att ytterligare försämra förhållandena för svenska arbetare.

När t.ex. organisationen Skiftet i lokaltidningen i Södermanland ville annonsera och kräva att Amazon tecknar kollektivavtal så vägrade tidningen att ta in annonsen. Så fungerar yttrandefriheten i vårt demokratiska land! Jag tycker att det är ett ganska självklart krav på ett stort företag som Amazon att man tecknar kollektivavtal. Skulle dom vägra detta så finns det ingen anledning för svenskar att använda sig av företagets tjänster. Kravet: Teckna Kollektivavtal eller Inga Kunder tycker jag är ganska självklart. Jag kommer inte att handla från Amazon om dom inte tecknar kollektivavtal. Och jag uppmanar er att göra på samma sätt.

Läs:
Så säger forskningen om turordningsregler. - Svenska Dagbladet
Joel, 27: ”Utan las är jag rädd att bli utslängd”. - Svenska Dagbladet
Kritiska annonser om Amazon stoppades av lokaltidningen: ”Vi belades med munkavle”. - Resumé

Inga kommentarer: