måndag 19 oktober 2020

Fake news?

» Båda fötterna på jorden

I den allt mer överdrivna debatten om gängkriminalitet och kriminella klaner kan i dag vilka hårresande historier som helst framföras och allt tas för den enda sanna sanningen. Vill någon få en rubrik i tidningen så är det bara att komma med något nytt fantasirikt påstående. Och din lycka är gjord!

Blommande polisbil
För några dagar sedan fick uppgiften om att kriminella gäng hade utfärdat utegångsförbud i Tensta enorm uppmärksamhet. Uppgiften mottogs utan motfrågor som ännu ett bevis för hur de kriminella klanerna helt tagit över. Jag är övertygad om att medlemmarna av de kriminella grupper som finns blev stolta över publiciteten.

I dag läser jag att Tenstaborna hade inte blivit informerade och märkte inget av något utegångsförbud! Dessutom var tydligen nyheten ganska gammal eftersom det uppenbarligen var så att det var den 25 augusti det gällde. Polisen hade tydligen tyckt att det var ovanligt lite folk ute... Fast de Tenstabor som Dagens Nyheter talat med och de Tenstabor som kommenterar artikeln hade ingen kännedom om något utfärdat utegångsförbud. Kanske är det så att dom där kriminella gängen och klanerna inte har så stort inflytande som en del debattörer, polischefer och politiker vill göra gällande.

Som det verkar så är situationen ungefär densamma vad det gäller de uppmärksammade vägspärrarna i Angered som kriminella klaner låg bakom och som fick enorm publicitet. Angeredsborna märkte inget...

Riskerna är stora att vi vidtar fel åtgärder om vi ska bekämpa något som inte existerar. Jag säger inte att det inte finns kriminella gäng eller brottsliga klaner. Jag är övertygad om att dessa finns lite varstans. Kriminella familjer, MC-gäng, brottssyndikat, kriminella grupper eller vad vi nu ska kalla det hela är ingen ny företeelse. Det är också möjligt att problemet inom vissa områden är större i dag än vad det varit på länge. Men vi ska nog hålla båda fötterna på jorden när samhället ska bekämpa något. Åtgärderna blir fel om bakgrundsinformationen är fel. De enda som tjänar på överdriven rädsla är de politiker som vill ta politiska poäng - och de kriminella grupper som finns och som känner sig mer betydelsefulla och starkare än vad dom förtjänar.

Som sagt, båda fötterna på jorden skadar inte.

Läs:
Kriminella utfärdade utegångsförbud i Tensta. - Dagens Nyheter
Tenstabon Nalin Pekgul: Aldrig hört talas om något utegångsförbud. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: