lördag 17 oktober 2020

Sluta hata

» Olof Palme

Jag tänkte göra det lätt för mig i dag. Jag tänkte nämligen bara ta ett citat. Det är Olof Palme som i en debatt 1982 förklarade varför han var demokratisk socialist så här:

Älska din nästa
- "Jag är demokratisk socialist med stolthet och glädje. Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen fast en del var oerhört rika, när jag for runt och såg en på sätt och vis ännu mer förnedrande fattigdom i Förenta Staterna, när jag som ung kom öga med öga med kommunismens ofrihet och förtryck. När jag kom till nazisternas koncentrationsläger och såg dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän."

Jag hittar citatet i en intervju med Olof Palmes son Joakim i Magasinet ETC.

Motsatsen till det här är den rasistiska politik som Sverigedemokraterna står för. En politik som gör åtskillnad på människor beroende på hudfärg, kultur, religion och ursprung. En politik som sprider hat mot andra.

Det är också en motsats till den politik för egoism som Moderaterna står för. Det är bara att höra vad M-ledaren Ulf Kristersson lovade när han valdes in i Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Olof Palme föll offer för hatet och mördades. Utredningen är avslutad med konstaterande att den skyldige till mordet var en Palmehatande f.d. moderatpolitiker!

Hatet mot andra är det största hotet mot vårt samhälle.

Inga kommentarer: