fredag 23 oktober 2020

Dessa sverigedumokrater

» SD-cirkus här och där

Det finns tillfällen när jag som skåning skäms. Främst handlar det om det förhållandevis stora stödet för Sverigedumokraterna i många skånska kommuner. Det är en skam att så intelligenta människor som skåningar har kunnat rösta fram dessa töntar till makten på många håll. Dom står inte bara ofta för vidriga åsikter, dom är också totala töntar.

Lite kan skyllas på att man är nykomlingar utan erfarenhet. Men det mesta beror på att man helt enkelt inte begriper. De som valts in att representera Sverigedumokraterna visar sig ofta vara rena rättshaverister, korkade rasister eller på annat sätt allmänna töntar. Ett bevis för detta är alla de avhopp och uteslutningar som präglat Sverigedumokraternas inhopp i den svenska politiken.

Låt oss inleda med min egen kommun, Åstorp. Åstorp styrs av en minoritet (S+C+V = 13 mandat) och har två oppositionsgrupper som är lika stora. Dels SD (9 mandat) och dels de som kallar sig Åstorpsalliansen (M+L+Kd = 9 mandat). Vilket är ett påstående med modifikation efter det här med avhopp och uteslutningar. I Kommunfullmäktige har SD:s förstanamn hoppat av och sitter kvar som partilös. I Kommunstyrelsen har 2 av SD:s 3 ledamöter hoppat av / uteslutits och sitter kvar som partilösa.

Åstorp

På det senaste Kommunfullmäktigemötet skulle en ny ordförande i kommunens Revision väljas. En post som SD besätter. Detta var alltså den tredje ordföranden som skulle väljas på några år sedan de två tidigare hoppat av. På mötet kom SD med ett förslag som ingen annan visste vem det var. Alltså föreslogs det från den andra oppositionsgruppen, Åstorpsalliansen, att valet skulle remitteras till Valberedningen först innan ett sådant viktigt val kunde göras. Vilket också blev beslutet sedan vi i den styrande minoriteten inte lade oss i vem oppositionen valde till ordförande. Egentligen borde ju omröstningen slutat 9-9, men så har vi då det här med avhoppade SD-ledamöter! Nu blev Sverigedumokraterna så sura på att deras namn inte blev vald omedelbart att man i protest bojkottade det gruppledarmöte som hållits nyligen. Gruppledarträffen är ett mer informellt möte då en representant för alla partier träffas för diskussion om olika ämnen. På det här mötet skulle det bland annat diskuteras en uppförandekod för politikerna. Men det fick ju skjutas på framtiden eftersom kommunens näst största parti vägrade komma.

Hörby
Mest omtalade just nu är väl Hörby. Här började kalabaliken faktiskt redan innan det Sverigedumokratiska styret kommit igång. SD + M var överens om att SD:s Stefan Borg skulle bli kommunalråd. Fast han tvingades efter diverse övertramp att avgå innan han ens hunnit tillträda. Istället blev det Cecilia Bladh in Zito som fick ta över. Och sedan har det varit hela havet stormar i Hörby. Kommunen har satt nytt rekord i kommunala chefer som slutar. Något som bara har fortsatt och fortsatt. Nu senast har alltså kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd får lämna sin post. Hon har egentligen gjort ett par bra affärer. Hon kommer nämligen från min egen kommun Åstorp där hon fortfarande har full lön sedan hon tvingats lämna sin post. Hon fick snabbt nytt jobb i SD-styrda Hörby. Där hon alltså nu fått gå. Hon går alltså hemma med full lön från två kommuner... Att hon fått gå beror på krav från resten av cheferna. Bland annat för brist på reaktioner på den s.k. nakenskandalen. Men även beroende på rent allmänt missnöje bland övriga chefer där mer än 3/4 av cheferna krävt hennes avgång. Även en av de två chefer som badade naken fick gå. Socialchefen som tillika är moderatpolitiker i min grannkommun Ängelholm. Den andra nakenbadande chefen, HR-chefen får dock sitta kvar. I motsats till Jan Olof Sewring har nämligen Paul Eklund i varje fall erkänt sina dumheter och bett om ursäkt.

I Hörby tvingades det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Susanne Meijer till slut helt lämna politiken efter att både hon och hennes anhöriga blivit attackerade och förföljda av SD-svansen i kommunen. Till slut ville hon inte utsätta sina anhöriga för mer utan valde att lägga av med politiken.

För övrigt börjar tydligen näringslivet i Hörby bli oroliga att hela cirkusen i Hörby ska gå ut över dom. Drabbas t.ex. Hörby bruk av dåligt rykte när alla klavertramp i Hörby får mediapublicitet?

Kalabaliken i Sölvesborg är ju ingen stor nyhet. Sölvesborg ligger ju nu inte i Skåne utan i Blekinge. Men konflikterna mellan det SD-ledda styret och personalen och cheferna är lika illa där.

Husvagnar i Staffanstorp
Jag såg ett inslag i de lokala TV-nyheterna från Staffanstorp. Här är det M som styr med SD:s stöd istället. Staffanstorp har blivit kända för att dumpa flyktingar som kommunplacerats hos dom i Malmö istället. Och de som inte kunnat dumpas i grannkommunen Malmö har dumpats i gamla husvagnar på en leråker med soptippen som närmsta granne. Allt naturligtvis för att "locka" de som dumpats där att försvinna från kommunen. Ta och titta och lyssna på när en hånleende KS-ordförande Christian Sonesson berättar att man har ingen annan lösning är gamla husvagnar. Det måste vara ett stort bekymmer för en kommun att ha en sådan katastrofal bostadsbrist. Man kan undra vad det är för skäl till att kommunen inte ser till att bygga hyresrätter i kommunen. Det finns väl fler som är utan bostad än flyktingar? Eller kan det möjligen handla om bristande vilja? Det ska vara så djävligt som möjligt!

Vad SD anser om demokrati har vi sett i SD-styrda Svalöv. Som en del andra kommuner har man gett sig in på skatteplanering. Genom att lägga kommunal verksamhet i ett kommunägt bolag så kan man nämligen tjäna statliga skattepengar. Det handlar om möjligheten att dra av momsutgifter. Kommunen sparar alltså pengar, medan Staten förlorar pengar. Samma stat som ger kommunen statsbidrag för att bedriva den aktuella verksamheten. Det är främst moderatstyrda kommuner som sysslar med den här typen av skatteplanering. Men även Svalöv ville alltså ge sig på detta. Men kommuninnevånare protesterade. Det samlades in namn som krävde en folkomröstning i frågan. Och man fick på kort in med stor råge tillräckligt många namn för att kräva en folkomröstning om bolagiseringen. Och detta blev även det beslut som fattades i Kommunfullmäktige. I december ska kommuninnevånarna i Svalöv folkomrösta om Svalövs kommun ska skatteplanera genom att bolagisera kommunal verksamhet. Fast vad folkomröstningen ger för resultat struntar SD-styret i. Man fattar sitt beslut om bolagiseringen INNAN folkomröstningen ens har hunnit hållas. Demokrati? Vad är det? Dumheter räcker.

Alltså Sverigedumokraterna.

Uppräkningen av SD-skandaler i svenska kommuner kan egentligen fortsätta hur länge som helst. Men jag slutar här. Jag blir på allt för dåligt humör.

Läs:
Sverigedemokraternas framgångar i Skåne kom av sig. - Dagens Nyheter
Klart idag: Hörbys kommundirektör lämnar med omedelbar verkan. - SVT
Efter turbulensen: Företagare i Hörby rädda att varumärket skadas. - SVT
Politiska strider kring privata förskoleetableringar. - Dagens samhälle
Salman har bott i husvagnen i två år: ”Man får psykiska problem”. - SVT
Inga miljökontroller av husvagnarna i Staffanstorp – på tre år. - SVT

Inga kommentarer: