torsdag 1 oktober 2020

Friskolefiaskot

» Förvånad?

När den borgerliga regeringen 1992 införde det internationellt helt unika svenska Friskolesystemet med skolpeng var motivet att öka mångfalden. Vi skulle få skolor med annorlunda pedagogik, små byskolor skulle kunna räddas osv.

Sedan dess har det utvecklats ett antal stora vinstmaximerande bolagskoncerner som dominerar skolmarknaden. Många av dessa ägs av aktiebolag och lyder alltså under aktiebolagslagen. Som föreskriver att verksamheten ska drivas med ägarnas intresse först och främst. Dvs vinstmaximerande för att få så stor aktieutdelning som möjligt till ägarna. Eleverna kommer i andra hand.

Vi har fått betygsinflation i kampen om eleverna. Vi har fått en allt mer segregerad skola. Vi har fått stora skolkoncerner som kräver specialbehandling i kommunerna för att etablera sig. Friskolorna kräver undantag från reglerna om saker som skolgårdar. För att spara in pengar (så att det blir över till aktieägarna) har man en lägre personaltäthet än kommunala skolor. Utvärderingar har visat att elever från friskolor har något högre genomsnittsbetyg än elever från kommunala skolor, men elever från friskolorna klarar trots detta högre studier sämre. Vad kan det bero på?

Med jämna mellanrum kan vi läsa om hur olika skolor kräver undantag från regler, speciella förmåner osv från kommunerna. När det framfördes krav på att Offentlighetsprincipen skulle gälla även för friskolor protesterade friskolorna eftersom det skulle innebära kostnader om dom skulle tvingas plocka fram uppgifter bara för att någon ville ha dom. Dessutom skulle man tvingas lämna ut "affärshemligheter" som man inte ville dela med konkurrenter. Effekten blev att Skolverket numera hemlighåller nästan allt. Annars blir det ju inte konkurrens på lika villkor. För det är ju konkurrensen som är det viktiga, inte eleverna.

Viktig kunskap
Nu läser vi om Friskolan Jensens grundskola i Göteborg (det är en koncern med skolor på många håll i landet) som skrivit till elevernas föräldrar och berättat att man har en klädkod på skolan. - "Klädkod elever – En riktlinje om vad skolan eftersträvar". Mjukisbyxor, mag- eller midjeväskor är till exempel No-no. Man studerar antagligen bättre om man har ett par propra byxor, skjorta och slips. Eller kanske fluga...? Det känns nästan som om jag vill ge mig ut i mjukisbrallorna i ren protest. Magväska använder jag lite då och då, men jag får väl utöka användningen.

Det svenska friskolesystemet är unikt i hela världen genom att tillåta skolor som finansieras med skattepengar att plocka ut vinster utan begränsningar.

Det har inte blivit det som Carl Bildt utlovade, det har blivit ett slöseri med skattepengar för att få en sämre skola.

Läs:
Skolans nya klädkod: Stopp för becknarväska och mjukisar. - Expressen
Friskolans klädkod lurar ingen. - Svenska Dagbladet
Skola vill stoppa ”machokläder” – föräldrar rasar. - Aftonbladet

Inga kommentarer: