torsdag 22 oktober 2020

Katastrofen Arbetsförmedlingen

» En borgerlig katastrof

Förtroendet för Arbetsförmedlingen bland Sveriges kommuner ligger inte högt. Snarast verkar många kommuner helt ha tappat förtroendet. Bakgrunden är till stor del att Arbetsförmedlingen lagt ner ett stort antal kontor runt om i landet och sparkat medarbetare. Mindre kommuner känner sig helt övergivna när Arbetsförmedlingen lagt ner och dragit till storstaden och lämnat småkommunerna i sticket.

Arbetsförmedlingen
Bakgrunden till detta i sin tur är den budget som de borgerliga partierna med hjälp av Sverigedumokraterna tvingade på den Rödgröna regeringen och som innebar kraftiga nedskärningar i anslagen till Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlandet skulle privatiseras och det trodde den samlade högern och liberalismen skulle bli både bättre och billigare. Resultatet? Sämre och egentligen dyrare för hela statsbudgeten i form av ökad arbetslöshet bland långtidsarbetslösa som behöver hjälpen från Arbetsförmedlingen. Men dom har lämnats i sticket av Arbetsförmedlingen när minskade anslag tvingade myndigheten att med svansen mellan benen lämna alla Sveriges mindre kommuner i sticket.

Och i dag fortsätter Liberalerna och Centerpartiet sina attacker på Arbetsförmedlingen via Januariavtalet, med stöd från den Brunblå sörjan.

Effekten har blivit sämre service till de arbetssökande och kraftigt försämrat samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Kommunerna. Men, det är inget annat att vänta när den enade högern får makt och inflytande. Det är ett led i moderatledaren Ulf Kristerssons löfte när han valdes in i Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Han är på god väg. Även om arbetsförmedlingens GD Maria Mindhammar inte verkar hålla med om problemen. Hon verkar ha väldigt dålig koll på läget ute i landet. Men hon sitter väl isolerad i Stockholm?

Läs:
Kommuner sågar Arbetsförmedlingen. - Svenska Dagbladet
Kommuner sågar Arbetsförmedlingen. - Helsingborgs Dagblad
Arbetsförmedlingen: Känner oss rätt trygga. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: