söndag 18 oktober 2020

The Covid-19 comeback

» Vem tar ansvar?

Smittläget för Covid-19 förvärras just nu runt om i Europa. Flera europeiska länder sätter nya rekord i smittfall. Och detta trots kraftiga inskränkningar i livet. Även i Sverige ökar smittspridningen, men trots allt i en mer begränsad omfattning.

Coronavirus
Och vad gör vi då personligen? Går jag och handlar i den lokala livsmedelsbutiken så är det uppenbart att människor försöker att hålla avstånd. Vanligt folk försöker faktiskt att följa de rekommendationer som gäller. Jag gör ett kort besök varje dag hos min 99-åriga mamma på det boende där hon bor. Jag får ringa på, sprittvätta händerna, sätta på ett ansiktsskydd och signera på ett papper att jag inte har några symptom. Samma gäller för min fru som hälsar på sin pappa varje dag på det korttidsboende där han vistas. Vi kan se att vanligt folk faktiskt försöker följa de rekommendationer som gäller.

Men det är uppenbart att alla ingår inte i begreppet "vanligt folk". Det finns de som är odödliga. Som antagligen, kanske inspirerade av Donald Trump, fått för sig att restriktioner och rekommendationer gäller inte för dom. Det är inte så många dagar sedan vi kunde läsa om KD-ledaren Ebba Buschs partajfirande. Hon skyddades väl av högre makter. Vem som skyddade Jimmie Åkesson när han gick på fest vet jag inte. Antagligen är han väl bara rent allmänt odödlig. Det är ju spännande att det är just de båda partiledare som gått ut hårdast i sin kritik mot svenska åtgärder som sedan avslöjas med att inte ens följa de rekommendationer som utfärdats.

Jag tror att det helt enkelt handlar om att "det fina folket" prioriterar att få partaja framför att ta något ansvar. Vi kunde i dag läsa om hur flera krogar på Stureplan i Stockholm tvingats stänga igen eftersom partajandet blev lite för intimt. Det är inte för inte som smittspridningen hela tiden har varit som värst i Stockholm. Det har inte bara handlat om att man bor tätast i Huvudstaden, utan det handlar nog om att det där finns många fler som har svårt för att fatta det där med att hålla avstånd. Som gör andra prioriteringar. Fjollträsk!

Nu är det snart dags för skidresorna och after ski partajandet. Tror ni att festprissarna har lärt sig något? Det var väl after ski festandet i Alperna som ursprungligen förde in smittan i Sverige. Vad tror ni? Har vi lärt oss något?

Läs:
Fortsatt festande på Stureplan – nattklubb fick stänga. - Aftonbladet
Johanna Nordström om kritiken mot Spy Bar-festandet: ”Jag blev liksom ansiktet utåt”. - Aftonbladet
Vem bär ansvar när äldre nekas vård? Ingen. - Aftonbladet

Inga kommentarer: