onsdag 28 oktober 2020

Fortsatt upp för Vänsterpartiet

» Siffernissen njuter

Det är uppenbart att Jonas Sjöstedt kan lämna ordförandeposten i Vänsterpartiet med flaggan i topp. I dag publicerar Dagens Nyheter sin nya väljarundersökning som görs av Ipsos. Den visar att Vänsterpartiet är det parti som ökar mest sedan förra månaden. När Nooshi Dadgostar nu snart tar över har hon ett gyllene läge i opinionen för Vänsterpartiet. Så här ser siffrorna ut för november enligt DN/Ipsos. Partierna kommer i den ordning det går bra (eller dåligt...) för dom.

Jonas kan lämna med flaggan i topp
Vänsterpartiet - 11% (+2) ↑↑
Moderaterna - 21% (+1)
Centerpartiet - 9% (+1)
Miljöpartiet - 5% (+1)

Sverigedemokraterna - 20% (0)

Socialdemokraterna - 25% (-1)
Kristdemokraterna - 6% (-1)
Liberalerna - 3% (-1)

Vi kan alltså konstatera att det går bra för Vänsterpartiet. Konkurrensen om vänsterväljarna är ju inte direkt stor sedan Socialdemokraterna kapitulerat för nyliberalismen från Centern och Liberalerna för att det överhuvudtaget skulle kunna bli en regering i Sverige. Vi kan också konstatera att Miljöpartiet verkar ha lyckats ta sig upp på säker mark.

Mindre bra går det för Kristdemokraterna. Ebba Buschs ettrighet och högervridning av KD samtidigt som det kristna budskapet sopats in i garderoben verkar ha genomskådats av många traditionella KD-väljare. Fortsätter det så här så blir jag inte förvånad om Miljöpartiet är förbi och Kristdemokraterna får börja kämpa för sin överlevnad om en tid. Behövs Kristdemokraterna i svensk politik?

Sverigedemokraterna och Moderaterna slåss om andraplatsen. Just nu är det fördel för Moderaterna. Troligtvis för att Moderaternas högervridning lockar till sig en del sverigedumokratiska sympatisörer medan SD:s skandaler hopar sig. Men den Brunblå sörjan har inte kommit närmare att ha någon chans att skapa en egen majoritet.

I motsats till för Liberalerna så verkar samarbetet inom Januariöverenskommelsen fungera bra för Centerpartiet. Centern samarbetar med S i många kommuner också och samarbetet känns mer genomtänkt. Nyamko Sabuni velar hela tiden och detta gör nog att ingen litar på var Liberalerna står. Behövs Liberalerna längre i svensk politik?

Stefan Löfven ska nog känna tacksamhet för att S trots allt fortfarande är största parti.

Läs:
DN/Ipsos: Strid om arbetsrätten ger medvind för V. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: