tisdag 6 oktober 2020

Skandalkommun

» Med SD vid rodret

Hur det kan gå när Sverigedumokraterna får makten kan vi nu se här i skånska Hörby. En mindre skandal har utvecklats till hela havet stormar. Pga usel ledning!

Det började med att det uppenbarligen blev en lite för blöt efterfest i samband med en chefskonferens med chefer från Hörby på Örenäs slott i Landskrona. En liten grupp chefer fick tydligen på tok för mycket alkoholhaltiga drycker innanför västen och bestämde sig sent på kvällen för att ett dopp i konferensanläggningens pool var en god idé. Att den var stängd var inget problem. Ett par av cheferna var tydligen så uppeldade av dryckerna att de tyckte att nakenbad bland de andra var en lämplig idé. Övriga hotellgäster kände sig mest störda av oväsendet.

Hörby kommun
Fast det är inte den här skandalen som är så speciell för SD-styrda Hörby. Utan det är reaktionen från den högsta ledningen på händelsen. Det hela anmäldes till kommunens högsta ledning av andra medarbetare som skämdes över hur deras chefer uppfört sig. Reaktionen? Noll! Skydds- och huvudskyddsombuden i Hörby gjorde vad man kallar en 6:6a-anmälan. Fast reaktionen från kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd var uppenbarligen att det hela var väl inte så mycket att hänga upp sig på, dom har ju bett om ursäkt. Det sverigedumokratiska kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito verkar främst ha blivit arg på de som gjort anmälan och de oppositionspolitiker som ställt frågor om varför dom hållits ovetande. Oppositionens politiker har av det sverigedumokratiska kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito uppmanats att inte prata med pressen. Överhuvudtaget verkar inte den sverigedumokratiska ledningen ha kännedom om offentlighetsprincipen och medias rättigheter.

Hörby kommun har sedan Sverigedumokraterna fick makten kännetecknats av en enorm omsättning på chefer. Nu har 32 av Hörbys 40-tal chefer gemensamt gått ut och kräver att kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd får sparken. Deras förtroende för henne är helt förbrukat. Och Facken har som sagt anmält förhållandena till Arbetsmiljöverket.

Sedan alla sex fackförbund i Hörby tillsammans med sju politiska partier i Hörby gemensamt krävt en utredning av vad som hänt tvingades ledningen till slut tillsätta en utredning. Men hela behandlingen av händelsen visar vad Sverigedumokraterna har för syn på demokrati och arbetsmiljö.

Fyra Sverigedumokrater
Kanske ska jag säga att Hörbys kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd kommer från min egen kommun Åstorp. Här fick hon gå efter att det konstaterades att det fanns samarbetssvårigheter. Både med den politiska ledningen och andra chefer. Men hon fick snabbt nytt jobb i SD-styrda Hörby. En av nakenbadarna var tydligen en chef hon lyckades värva från Åstorp för att fylla hål bland cheferna i Hörby. Som ju som jag sagt tidigare haft rekordstor omsättning av chefer. Och har som sagt nu en mycket dålig stämning bland personalen.

Läs mer och mer:
Efter nakenskandalen: 32 Hörbychefer kräver att kommundirektören slutar. - Helsingborgs Dagblad 201006
Upproret efter chefernas nakenbad i slottspoolen. - Kvällsposten 201006
Facket anmäler Hörby till Arbetsmiljöverket. - Dagens Samhälle 201006
Fackets anmälan – efter chefernas nakenbad. - Kvällsposten 201005
SD-topp skällde ut politiker efter nakenskandalen: Slog i bordet. - Aftonbladet 201004
Här nakenbadar kommunchef. - Aftonbladet 200926
Facklig protest mot hantering av nakenbad. - Aftonbladet 200924
Chef köptes ut efter att ha blottat sig för kollegor. - Kvällsposten 200922
Hörby kommun utreder inte nakenbadandet. - Kvällsposten 200918
Toppcheferna badade nakna inför medarbetare. - Kvällsposten 200917
Hörbys agerande strider mot lagen. - Aftonbladet 200310
Hörby kommun anmäls till Arbetsmiljöverket. - Aftonbladet 200217
Efter chefsupproret: Kommundirektören i Hörby arbetsbefriad. - SVT Skåne senaste nytt

Inga kommentarer: