lördag 10 oktober 2020

Donald Trump?

» Demokrati?

Det börjar närma sig för presidentval i USA. Frågan är om Donald Trump håller på att förbereda sig på att förlora. Vilket han ju faktiskt gjorde redan förra valet. Hillary Clinton (48,2%) fick ju fler röster än vad Donald Trump (46,1%) fick. Det är det amerikanska systemet med elektorsröster som sedan avgör vem som blir president. Mycket enkelt uttryckt så är det bättre att vinna många delstater med liten marginal än att vinna några delstater med stor marginal.

Att Joe Biden nu leder i opinionsundersökningarna över Donald Trump behöver inte innebära att han blir vald. Men om jag har förstått experterna rätt så visar opinionsundersökningarna när man delar upp dom på de amerikanska delstaterna att Joe Biden har ett försprång över Donald Trump även när det gäller elektorer.

Donald Trump

Det många är rädda för är vad Donald Trump kommer att göra om han skulle förlora valet även när det gäller elektorsröster. Kommer han att acceptera att erkänna sig som förlorare? Kommer han att vägra acceptera resultatet och skylla på valfusk? Han har ju förberett sig för detta genom att kritisera möjligheterna till förtida poströstning. Han har gjort vad han kunnat för att försämra för det amerikanska postverket att administrera poströstningen. Och han har ju vägrat att berätta vad han gör om han förlorar.

Det är faktiskt oroväckande det som kanske är på väg att hända. Att den förlorande presidenten vägrar att erkänna sig besegrad och följaktligen vägrar att lämna Vita Huset. Ska han bäras ut? Ska den federala polisen kallas in och storma Vita Huset?

Donald Trump

Situationen är faktiskt oroväckande!

Läs:
Inställd debatt signal om att Trump gett upp hoppet om majoriteten. - Björn af Kleen i Dagens Nyheter

Inga kommentarer: