söndag 25 oktober 2020

Ur led är tiden

» Klockofunderingar

Lydde ni nu mitt råd att sätta väckarklockan på kl. 03:00 i natt så att ni kunde skruva tillbaka alla klockor en timme till kl. 02:00. Och därmed kunde få sova den där underbara timmen mellan 0200-0300 en gång till denna natt. Den chansen har man bara en gång om året.

Ställa om klockan till Normaltid
Och kanske snart inte alls.

Det finns ju ett principbeslut om att avskaffa de här dumheterna med Sommartid / Vintertid och att ställa om alla klockor i Europa två gånger varje år. Fast det verkar som om de verkliga besluten dröjer, EU-snubbarna (och gummorna) har annat att syssla med än vad klockan skall vara. Det är tydligen inte så enkelt som att bara bestämma sig för vad klockan skall vara. Detta kräver samordning så att resor mellan länder fungerar, omprogrammering av en massa mojänger som elmätare och allt vad man nu kan komma på.

I princip har i varje fall EU bestämt att omställningen av klockorna två gånger om året ska stoppas. Sedan skall det vara fritt fram för medlemsländerna att bestämma vilken tid man ska ha året om. Sommartid? Eller Vintertid, dvs Normaltid? För så är det ju, det vi kommit att kalla Vintertid är egentligen Normaltid. Och det vi kallar Sommartid är en konstlad tid som en gång i tiden infördes för att främst spara på energi genom att utnyttja ljusa sommarkvällar mer. På engelska kallas det väl fortfarande främst för Daylight Saving Time, DST. Medan den svenska Vintertiden alltså egentligen är Svensk Normal Tid, SNT. Dvs UTC (Universal Time Coordinated), tidigare Greenwich Mean Time (GMT) + 1 timme. Det är då solen står som högst på himlen klockan 12.

Jag förutsätter att vi i Sverige bestämmer oss för att återgå till Svensk Normal Tid året om när det är dags att avskaffa dumheterna. En del tycker uppenbarligen att Sommartid låter trevligare, men ni ska ha i åtanke att det blir fruktansvärt långa mörka morgnar under vinterhalvåret med den s.k. Sommartiden året runt.

I en artikel i Svenska Dagbladet läser jag att det inträffar färre trafikolyckor och färre hjärtinfarkter direkt efter att vi återgått till Normaltid medan det däremot inträffar fler trafikolyckor och fler hjärtinfarkter precis efter att vi gått över till Sommartid. Helt enkelt beror detta på att vi fått sova mer när vi ställer om till Normaltid medan vi fått sova mindre när vi gått över till Sommartid.

Ur led är tiden
I samma artikel läser jag att människorna kan delas in i Extrema morgonmänniskor, Morgonmänniskor, Neutrala, Kvällsmänniskor och Extrema kvällsmänniskor. Ungefär en femtedel ingår i varje grupp. Och de flesta av oss är väldigt beroende av regelbundna sömntider osv. Men bland just ungdomar är det en mycket stark övervikt bland Kvällsmänniskor medan mycket få är Morgonmänniskor under ungdomsåren. Därför borde skolorna, främst Högstadium och Gymnasium börja senare på morgonen än vad som är brukligt för att uppnå bättre studieresultat. Morgontrötta ungdomar är inte bara "lata", det är helt enkelt så att i ungdomsåren går kroppsklockan lite annorlunda.

Själv har jag nu klarat av hemmets alla klockor. Klockor på väggarna, armbandsklockor och ett antal digitala klockor. De sistnämnda är värst att ändra tiden på. Jag har ju naturligtvis inte sparat instruktionen. Där det står ungefär: - "Håll knapp A intryckt medan du trycker två gånger på knapp B varefter du kan ändra tiden med knapp C eller D, upp eller ner. Bekräfta sedan ändringen genom att hålla knapp E intryckt under 5 sekunder."

Läs:
Inlärningsforskaren: Låt tonåringarna sova längre. - Svenska Dagbladet
Dags för ett slutligt farväl till sommartiden? - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: