tisdag 28 juni 2016

En tisdag som alla andra?

» Maktens frustration

Brexit
Den frustrerade diskussionen efter det tydligen totalt överraskande brittiska beslutet om Brexit fortsätter. Det politiska och ekonomiska etablissemanget lever fortfarande i chock. Hur kan ett folk vara så otacksamma? Hur kan ett folk vara så hjärnblåsta? I ett debattinlägg från en brittisk professor, Kenneth Rogoff, ifrågasätts om det egentligen är ett demokratiskt beslut. Eftersom beslutet i folkomröstningen inte överensstämmer med vad Makten tycker så är det ju inte demokratiskt om man fattar beslut med "enkel majoritet". Den gode professorn menar att eftersom bara 70% deltog i omröstningen (vilket faktiskt betecknas som en hög siffra) och av dessa var det 52% som röstade för Brexit så blir beslutet inte demokratiskt. Det var ju bara drygt 36% av de som hade rätt att rösta som röstade för Brexit. Om jag förstår Kenneth Rogoff rätt så menar han att det dels ska hållas två folkomröstningar efter varandra och dels att det måste vara en kvalificerad majoritet av alla röstberättigade som röstar för beslutet vid en så här viktig fråga. Med ett sådant resonemang så hade Sverige inte varit medlemmar i EU i dag. Det var ingen kvalificerad majoritet som röstade för medlemskap i EU en gång. För jag tar för givet att samma resonemang ska användas vid alla folkomröstningar? Det ska påpekas att det var mindre än 34% av britterna som ville att Storbritannien skulle vara kvar i EU! Eller man ska bara ställa den här typen av krav när folket tycker annorlunda än Makten?

- "Sorgligaste dagen i mitt professionella liv" kommenterar Jacob Wallenberg Brexit-beslutet. Det finns tydligen flera positiva effekter av Brexit också! Skadeglädje är ju den enda sanna glädjen!

Det finns faktiskt dom som kan komma med genomtänkta kommentarer till beslutet också. I Metro läser jag Göran Greider förklara ganska insiktsfullt hur det kunde gå som det gick: - "Arrogansen uppifrån, den som kommer från finansvärlden och det som brukar kallas etablissemanget, utgår nu från att mer än hälften av de röstande i Brexitomröstningen helt enkelt är halvidioter" inleder han med. Och han slutar med: - "Är Brexit en konsekvens av våldsamt ökade klyftor, av ett samhälle som slits isär och detta borde också vara den stora läxan för europeiska politiker". Bra rader!

» KD:s framtid

Ebba Busch Thor till höger
SVT uppmärksammade Kristdemokraternas risiga ställning i dag. Stödet för Kd i dag är det sämsta sedan dom en gång i tiden valdes in i Riksdagen. En mycket stor orsak till detta är troligtvis den högervridning som partiet inlett under Ebba Busch Thor. Hon har med stöd av bland annat Sara Skyttedal haft som ambition att placera partiet längst till höger inom Borgerligheten, dvs till höger om Moderaterna. Och eftersom Moderaterna under Anna Kinberg Batra tagit rejäla steg åt höger har det blivit trångt där ute till höger. I dagens Rapport kunde vi höra hur f.d. partiledaren Alf Svensson var mycket missnöjd med Ebba Busch Thors högervridning. Jag tycker hans ord: - "Vem har inte kört vilse i livet" säger en hel del om hur han känner det. Än så länge har inte Fredrik Reinfeldt varit lika uppriktig om Anna Kinberg Batras högervridning.

» Nordiska framgångar

Norden
Att det är Island som försvarar de Nordiska färgerna i Fotbolls-EM var kanske inte väntat. Men vi får alla passa på att sola oss i islänningarnas framgångar. Skitbra gjort!

I FN blir det Sverige som får försvara de Nordiska färgerna. Något oväntat vann Sverige omröstningen om vilka Europeiska länder som skulle väljas in i Säkerhetsrådet. Nu blir det oväntat Italien och Nederländerna som får slåss om den andra platsen efter Sverige. Faktiskt bra gjort Stefan Löfven och Margot Wallström! Nu gäller det att ni använder platsen effektivt till något bra också.

Inga kommentarer: