fredag 3 juni 2016

Sven är arg

» Är våra politiker stolta?

Festung Europa
I TV kan vi se vår inrikesminister Anders Ygeman med stolthet berätta att den 1954 avskaffade passfriheten mellan Danmark och Sverige, men som avskaffades 2016, ska fortsätta vara avskaffad ytterligare en tid. Allt för att förhindra att människor som flyr för sina liv ska kunna ta sig till Sverige. Samtidigt kan vi se hur den Europeiska Unionens medlemsstater gör allt dom kan för att förhindra att flyktingar kan få en fristad i något EU-land. Det byggs taggtrådsstängsel, det byggs murar och det sätts upp beväpnade kontroller. Demokratins högborg, den Europeiska Unionen, skriver avtal med det allt mer fascistiska och diktatoriska Turkiet för att förhindra att flyktingar ska kunna ta sig till Europa. I princip betalar man det fascistiska Turkiet mångmiljarbelopp för att dom ska ta hand om flyktingarna på sitt sätt istället för att låta dom ta sig till Europa. Effekten är naturligtvis att flyktingar som flyr för sina liv och söker en säker plats tar andra vägar. Vi kan alltså se i små notiser hur hundratals människor dagligen drunknar i Medelhavet i sina försök att ta sig till ett allt mer stängt Europa. Enligt beräkningar har kanske 2.000 människor dött på Medelhavet bara under de senaste två veckorna. Det berättas om döden i små notiser i tidningar och på radio och TV. Men någon upprördhet kan vi inte märka av. Ingen ansvarig talar om "katastrof", eller "något måste göras". Man håller tyst och är i hemlighet tydligen glada över att dom i varje fall inte har lyckats ta sig till Europa.

Jag undrar hur dessa ansvariga politiker (allt från Anders Ygeman till andra politiker, både i Sverige och i andra EU-länder) kommer att beskriva detta när dom sitter på ålderdomshemmet och berättar om sina beslut för sina barnbarnsbarn om några år. Kommer dom att känna stolthet över sina beslut? Eller kommer dom kanske att skämmas öronen av sig? För det är vad dom borde göra. Det är DOM som har alla dessa tusentals människors liv på sitt samvete. Ni borde skämmas!

» Använd inte kontanter av säkerhetsskäl

Kontanter behövs
I går när jag var på Lidl och gjorde några smärre inköp såg jag en liten dekal som uppmanade mig att betala med kort - för personalens säkerhet. Jag betalar med kontanter så ofta jag kan. Allt som en protest mot bankernas försök att tvinga oss till att bli kortanvändare. Bankerna gör detta, inte av säkerhetsskäl, inte av bekvämlighetsskäl utan därför att det är mer lönsamt för bankerna. Att handha kontanter kostar pengar och är besvärligt. Men när du handlar med kort tjänar bankerna slantar varenda gång du använder kortet. Det är inte gratis - banken tjänar slantar. Det är inte underligt att bankerna försöker tvinga oss att bli kortanvändare genom att helt enkelt avskaffa kontantservicen.

Men kom inte och prata om säkerhetsskäl! Ni ljuger! Möjligen för egen säkerhet. Men inte för kundernas säkerhet. Istället är det så att kortbedrägerierna ökar med en rasande hastighet. Än så länge i år har kortbedrägerierna fördubblats jämfört med förra året. Men det håller bankerna och kortföretagen tyst om. Man får ju inte sprida en rädsla bland kunderna. Då kanske dom väljer, för bankerna, mindre lönsamma betalningsmetoder. Och att införa säkrare betalningar och säkrare kort är inte heller aktuellt. Då blir det ju besvärligare och det innebär att kunderna kanske väljer, för bankerna, mindre lönsamma betalningsmetoder.

Skriv på PRO:s namninsamling för kontanternas bevarande. Använd kontanterna om du inte vill hamna helt i de giriga bankdirektörernas händer.

Inga kommentarer: