måndag 6 juni 2016

Sveriges Nationaldag

» Var stolt över ditt land

I dag den sjätte juni firar vi Sveriges Nationaldag. Vi firar denna nationaldag till minne av att Gustav Wasa den 6 juni 1523 valdes till Sveriges kung. Faktum är att det egentligen var den 15 juni enligt den gregorianska kalendern som vi lever efter nu. Men då gällde den julianska kalendern, så vi kallar det den 6 juni. Sverige gick över till den gregorianska kalendern 1753 eftersom vi var lite i otakt med de flesta europeiska länder. Så 1753 hoppade vi över några veckor och kom i takt med resten av Europa.

Svenska flaggen
Vi firar alltså något som hände för snart 500 år sedan. Detta förklarar nog varför vårt firande inte är lika intensivt som norrmännens 17 maj och liknande. Men, vi har egentligen mycket att fira. Mycket att vara stolta över. Gustav Wasa "valdes" till kung. Hur många som hade rösträtt framgår inte, men det var väl några grevar och baroner antagligen. Sedan dess har Sverige utvecklats till en demokrati, ofta trots stort motstånd från konservativa högerkrafter. Det finns mycket kvar att utveckla i demokratisk riktning, men mycket har uppnåtts. Det finns skäl att fira detta på vår Nationaldag. Vi bor i ett samhälle som har uppnått mycket på jämlikhetens område, trots motstånd från konservativa högerkrafter. Men, allt det som uppnåtts finns det anledning att fira på vår Nationaldag. Vi har mycket att vara stolta över och vi har många som kämpat under åren för just demokrati och jämställdhet. Vi har ett samhälle som trots brister har ett bra socialt skyddsnät. Vi har uppnått mycket, trots motstånd från konservativa högerkrafter. Det finns mycket kvar att önska, men vi har ett trots allt starkt samhälle som hjälper den som har behov. Vi lever också i ett land som har hållit sig utanför militära allianser och som tack vara detta har kunnat hålla sig utanför krig i 200 år. Det är unikt på vår jord. Just genom att vi hållit oss utanför krig har vi kunnat vara en tillflyktsort för de som tvingats fly från krig. Under senaste världskriget kunde flyktingar från våra grannländer få skydd i Sverige. Vi kunde ta emot stora grupper judiska flyktingar från nazismens terror. Vi har kunnat ta emot flyktingar från länder som Chile, Vietnam, Grekland och forna Jugoslavien. Flyktingar som sedan kunnat etablera sig i vårt land och bidra till att göra det till ett ännu bättre land. Även om det ofta skett under motstånd från konservativa högerkrafter har just det faktum att vi hållit oss bort från militära allianser och istället hållit fred hjälpt till att skapa ett starkt samhälle - för alla. Något som verkligen finns anledning att fira i dag på vår Nationaldag.

Det finns mycket kvar att kämpa för, att göra ännu bättre eller försvara från attacker från just konservativa högerkrafter. Men, det perfekta samhället finns inte, det finns alltid saker som kan göras bättre. Men, det innebär inte att vi inte kan fira allt som uppnåtts, och hedra alla de som kämpat för detta. Var stolt över Sverige, och vad det står för. Och, om något inte är bra, kämpa för att förbättra det. Men var stolt över det som skapats och uppnåtts.

Så ut och fira. Man behöver inte vinka på kungar, prinsar och prinsessor. Man kan vara stolt svensk trots detta. Var stolt över Sverige!

Inga kommentarer: