söndag 5 juni 2016

Det är varmt

» Små korta tyckerier

Den förb... hettan gör att det är svårt att fundera ut rejäla och genomtänkta tyckerier. Därför tänkte jag i dag bara ta lite korta funderingar inspirerade av olika nyhetsnotiser. Så låt oss börja.

Nassesvin
I Enskede utanför Stockholm har nassesvin förstört fotbollsplanen. Bara några dagar innan en fotbollsturnering skulle genomföras för flyktingbarn och svenska barn har nazistdräggen varit och målat hakkors och skurit sönder planen. När regeringen nyligen beslutade att utse den förre moderatministern Hillevi Engström att efterträda Mona Sahlin som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism drog flera borgerliga ledarskribenter en suck av lättnad. Nu skulle det bli en koncentration på dom verkliga hoten, alltså islamister och vänsterextremister. Något hot från högerextremister finns det ju inte. Att de flesta mord med politiska / rasistiska förtecken som skett i Sverige utförts av högerextrema rasister har ingen betydelse. Att det värsta terrordådet i Skandinavien utförts av en högerextrem rasist (Breivik) har ingen betydelse. Det är vänsterextremisterna och islamisterna som är hotet - punkt. Tyvärr säger det mer om dessa ledarskribenter och kommentatorer än det säger om det hot som finns från alla möjliga former av extremister. Religiösa eller politiska - på båda sidor.

Älska din nästa
I Österrike har utrikesminister Sebastian Kurz framfört åsikten att man borde följa det "australiska exemplet". Det vill säga man släpper inte in flyktingarna i landet utan betalar andra öar runt om pengar för att hysa flyktingarna i läger. Då skulle dom troligtvis inte bry sig om att försöka ta sig till Europa. Än så länge i år beräknas ungefär 2.500 flyktingar drunknat i sina försöka att ta sig över Medelhavet. Det Sebastian tydligen tycker är bättre är att dom stannar bland alla dom andra miljoner flyktingarna i läger. Det är ju en katastrof om en liten andel av dessa försöker ta sig till Europa. Vi kan ju inte hysa flyktingarna. Däremot kan grannländerna till de länder som flyktingarna kommer från hysa mångdubbelt fler flyktingar menar han antagligen. Att Australien (som nästan bara befolkas av invandrare efter att urinnevånarna trängts bort), inte kan ta emot flyktingar är ett mycket intressant fenomen som är värt en längre kommentar, en annan gång.

I Indien har sammanstötningar mellan polis och en mystisk sekt som bosatt sig i ett parkområde resulterat i att 24 personer dött. Dom 3.000 sektmedlemmarna hade byggt upp en egen stat i parkområdet med egen domstol och fängelse där fångar torterats osv. I sammandrabbningarna med polis när sekten skulle vräkas attackerades polisen med automatvapen och bensinbomber. Det hela pekar än en gång på det faktum, att det allra största hotet mot världens säkerhet är religiösa extremister som utnyttjas av ledare som genom just religionen har total kontroll över sina undersåtar. Detta helt oberoende av vad man kallar den där Guden som används för att lura undersåtarna.

I Thailand har ett turisthotell rasat samman och en turist har dödats. I Medelhavet har en båt med flyktingar förlist och kanske mer än 100 personer har drunknat. I Karlstad har två poliser räddat en fiskmås som fastnad i en snara.

Feminism
Adelsmötet i Riddarhuset har problem. En på tok för modern medlem av Riddarhuset, Carl Lagercrantz, har skrivit en motion som väckt upprörda känslor. Han har motionerat om att även kvinnor ska kunna ärva stolen i Riddarhuset. I dag är det äldsta sonen i släkten som ärver titeln och får överta platsen i Riddarhuset. Ingen son - adelssläkten dör ut. Nu har den otacksamma Carl Lagercrantz motionerat om att även en dotter ska ha rätt att ärva titeln. För tre år sedan motionerade han om samma sak, då röstades motionen ner - av alla gubbarna. - "Sedan vårdar vi traditionen på adelsmötet" motiverar ordförande Gustaf Wachtmeister af Johannishus att man ska avslå motionen. Välkomna till 2000-talet! Ni kan hoppa över 1900-talet.

Inga kommentarer: