torsdag 16 juni 2016

Tyckerier om Brexit

» Inte bara jordens undergång

Brexit hotar midsommar
Nästa vecka ska ju britterna rösta på om dom ska stanna kvar i EU, eller om dom ska lämna EU (det som kallas Brexit) åt sitt öde. Detta är en folkomröstning där kampanjen allt oftare når rent komiska nivåer. När man följer skildringarna av vad som ska hända om Storbritannien lämnar EU så kan man nästan tro att jorden kommer att gå under. Och ska man tolka Brexit-anhängarnas kampanj kan man tro att hela Storbritannien kommer att drunkna under de kommande åren om man stannar kvar inom EU. Kort sagt så befinner sig kampanjen på en nivå som ständigt sätter nya rekord i övertramp. Det hela är en skam för den brittiska demokratin. Frågan är om inte dagens framsida av Dagens Industri dock slår rekord i komik. "Brexit ett hot mot Midsommar"! Visst är det spännande?

Det ska erkännas att förklaringen inte är lika komisk - eller kanske är det komiskt? Om jag förstod artikeln rätt så finns det tydligen risk för att de svenska slipsnissarna inom finansmarknaden kan riskera att få jobba extra på Midsommarafton eftersom ett eventuellt Nej i folkomröstningen på måndagen den 20 juni kan få så stora verkningar på finansmarknaden att slipsnissarna får jobba över på Midsommarafton. Stackare! Jag kan trösta er med att det är fler som får jobba över under Midsommarhelgen. Själv har jag fått en vädjan från min personalansvarige som jobbar med personalplaneringen kommande vecka om jag eventuellt var villig att jobba övertid i Midsommarhelgen.

I Aftonbladet skriver i dag Olle Svenning en av de bästa analyserna jag läst av vad som händer. Jag tror att Olle Svenning är något på spåren när han skriver att ett brittisk Brexit kan vara nyttigt för EU. Kanske kan EU-byråkratin inse att man inte kan skärma sig hur mycket som helst från Gemenskapens viktigaste medlemmar - alltså medborgarna! Det är inte de höga politikerna, byråkraterna och näringslivets höjdare som är de viktigaste medlemmarna. De viktigaste medlemmarna är just medborgarna i medlemsstaterna. Det är för medborgarna som EU finns till, inte för att byråkrater, politiker och näringslivshöjdare ska kunna umgås. Bra skrivit Olle Svenning!

En brittisk parlamentsledamot, medlem av det brittiska Labour-partiet, mördades i dag av en man. Än så länge vet vi, när jag skriver detta, allt för lite för att peka finger, lägga skulden på något eller på något sätt dra slutsatser. Klart är att den mördade kvinnan, Jo Cox, kampanjade för att Storbritannien skulle stanna i EU. Den misstänkte mördaren, Thomas Mair, skrek "Britain First" i samband med mordet. Ännu är det inte klart vad detta innebär. "Britain First" är namnet på ett nationalistiskt högerextremt parti i Storbritannien.

Inga kommentarer: