tisdag 16 april 2024

Lite allmänt kverulerande

» Ebba - the rebel.

Jag ser att Ebba Busch leker rebell. Och det kan hon väl få göra om hon nu tycker det är roligt. Att ta hänsyn till andra är ju inget som ligger den damen så nära. Vad jag svamlar om? Jo, jag ska förklara.

Det har ju blivit lite upprörda känslor på en del håll sedan det står klart att Naturvårdsverket tolkar nya direktiv från EU om bioavfall till att det i princip ska vara förbjudet att elda upp trädgårdsavfall i trädgården. Något som faktiskt redan är förbjudet på många håll i kommuner och regioner.

Ett förbud som bygger på att man inte ska utsätta grannarna för obehaget och risken för spridning av elden. Jag skulle personligen inte komma på tanken att starta en eldsvåda i trädgården för att bli av med avfall jag inte kan komma på en intelligentare lösning på. Men, som sagt, Ebba Busch är ju lite av en rebell så hon har tydligen i ren protest startat en liten vårbrasa i trädgården för att bjuda grannarna på lite rök och att göra sig av med trädgårdsavfallet på ett särdeles korkat sätt.

Det rätta är naturligtvis att på något sätt kompostera det som går att kompostera. Så gör jag, löv och annat smått som snabbt blir till kompost samlas i en hörna av trädgården. Efter några år har vi perfekt kompost att lägga ut i pallkragar eller blanda in i odlingarna osv. I Åstorp har vi sedan möjlighet att abonnera på en tunna för trädgårdsavfall som töms varannan vecka. Där hamnar sådant som jag bedömer att jag inte vill ha i komposten. T.ex. grenar och kvistar som tar lite för lång tid innan det förvandlats till kompost.

Färdiga åsikter - helt gratis
Jag skulle inte komma på tanken att starta en eldsvåda i trädgården och sprida röken från denna till grannarna. Jag tror dessutom att Åstorps kommun är en av många kommuner där det i princip är förbjudet (av bl.a. hälsoskäl) att starta eldsvådor i trädgården för att göra sig av med värdefullt material.

Sluta tramsa Ebba Busch!

Läs:
Busch går emot lag om trädgårdsavfall – eldar. - Aftonbladet
Nytt EU-direktiv: Du får inte elda upp ditt trädgårdsavfall. - SVT
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Pengakarusell.

När vi nu ändå är inne på EU så har Svenska Dagbladet idag ett par artiklar som handlar om EU-parlamentarikernas generösa s.k. kontorsersättning. Som EU-parlamentariker får man ett arvode som motsvarar ungefär 1,4 miljoner. Man är alltså inte underbetald. Jag tillhör dock inte de som är exceptionellt upprörd över politikers löner. Beslutsfattare (som man ju är) inom det privata näringslivet är inte heller underbetalda. Det här handlar trots allt om ett heltidsjobb med (gissningsvis) enormt mycket övertid. Till detta arvode får man dessutom motsvarande ungefär 700.000 kronor om året i vad som kallas "kontorsersättning". Det hela är tänkt att användas till allt från kontorsutrustning (som datorer osv) utbildningar, seminarier, vad som kallas representation, hyra av kontor i hemlandet osv. Ledamöterna behöver dock inte redovisa vad man använt pengarna till så i princip kan man stoppa dom i fickan som extra lön.

Svenska Dagbladet har bett de svenska EU-parlamentarikerna att visa kvitton på vad man använt pengarna till. Parlamentarikerna från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har gjort detta. Medan de övriga partierna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna inte var villiga till detta. Socialdemokraternas Helene Fritzon hänvisar till S-partiets egna rutiner. Enligt denna har man en revisor som granskar allt och sedan det är gjort läggs uppgifterna ut på hemsidan på Internet.

Att det är svårt att göra av med pengarna visar sig i att de båda parlamentarikerna från Centerpartiet räknar med att dom kommer att skänka resterande slantar till Ukraina. De socialdemokratiska parlamentarikerna lovar att betala tillbaka det som blivit över till EU och ska då redovisa detta.

Jag kan inte annat än hålla med Helene Fritzon om att den svenska offentlighetsprincipen vore en god idé att införa inom EU-byråkratin. Fast det vill tydligen inte en majoritet av ledamöterna! Det har ju varit en hel del skandaler under åren...

Läs:
Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton. - Svenska Dagbladet
De vägrar visa vad de gör med EU-miljonerna. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Världen bävar för en evig cirkel av hämnd.

I stort sett hela världen sitter och bävar över den israeliska hämnden mot Iran. Irans attack mot Israel var ett svar på Israels bombning av Irans konsulat i Damaskus i Syrien. En attack som skördade ett drygt 10-tal människoliv. Och då "måste" ju naturligtvis Israel hämnas. Och när Israel har hämnats så måste ju naturligtvis Iran hämnas. Vad världen fasar för är att denna spiral av hämnd till slut resulterar i ett totalt öppet krig. Vi bävar!

Men kriget är igång redan. Som sagt innan, mer än 33.000 palestinier har dödats i Gaza och de flesta av dessa var helt oskyldiga kvinnor och barn. Detta kan vi se som en israelisk hämnd för Hamas terrorattack mot Israel. Som i sin tur kan ses som en palestinsk hämnd för den blockad av Gaza som Israel utför. Som kan ses som en hämnd för.... Gazabor som tillfångatagits av de israeliska trupperna berättar efter att dom frigetts om förnedrande behandling och ren tortyr. Det kan ses som en hämnd från Israel. De israeler som togs som gisslan av Hamas och som har frigetts har vittnat om... Hämnd som sagt i en aldrig upphörande omfattning!

Från Västbanken vittnar palestinier om hur israeliska ockupationssoldater bara stått och tittat på medan (illegala) bosättare vandaliserar palestinsk egendom. Hämnd ni vet! Omkring 500 palestinier har mördas på Västbanken det senaste halvåret. Hämnd!

För övrigt såg jag att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ställt sig frågande till att både USA, Storbritannien och Frankrike ställt upp och hjälpt till att skydda Israel från angreppen i luften från Iran. Men hjälpen till Ukraina dröjer... Man kan som sagt fundera över skillnaden mellan att skydda Israel från Iran och att skydda Ukraina från Ryssland. Det är en mycket intressant fråga?

Läs:
Israels tvåfrontskrig. - Olof Ehrenkrona i Svenska Dagbladet
USA:s och EU:s största misstag sedan Irakkriget. - Dagens Nyheter debatt
Frisläppta Gazabor vittnar om missförhållanden. - Aftonbladet
Bosättare uppges ha dödat två palestinier. - Aftonbladet
Soldater håller vakt när bosättare tänder eld på palestinsk bil. - Dagens Nyheter
Soldater ser bara på – bosättare tänder eld. - Expressen
Hela världen bevittnade en allierad insats. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Svantessons fiasko.

Så har då vår Brunblå sörja lagt fram sin s.k. Vårbudget. Om någon hade förväntat något annat än fiasko så måste man vara överoptimistisk. Vi kan i varje fall notera att det inte är regeringen som lagt fram vårbudgeten utan det är hela den Brunblå sörjan.

Några åtgärder för att få igång byggandet kan vi inte se så arbetslösheten inom byggsektorn kommer att fortsätta öka. För att förhindra nedskärningar inom regionernas sjukvård anslås 6 miljarder. SKR beräknar att det behövs ungefär tre gånger så mycket för att förhindra nedskärningar. Det blir alltså ytterligare nedskärningar inom sjukvården med uppsägningar. En av de större posterna i vårbudgeten är ytterligare drygt 1 miljard till flyget. Flygpassagerarna är ju inte villiga att betala vad det kostar så skattebetalarna får skjuta till slantar. Några slantar till järnvägsinvesteringar har jag inte sett...

Brunblå sörja!

Läs:
De är vinnarna och förlorarna i budgeten. - Aftonbladet TV
Hård kritik - tio röster om budgeten. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: