torsdag 18 april 2024

Amatörradions dag

» Man - Kvinna, vem är vad?

Så fick då till slut även Sverige en modern lag som underlättar för de som känner behov av att byta juridiskt kön. Vi blev sist i Norden med en sådan lag. Men sent ska även en syndare vakna.

Trots ihärdigt motstånd från moralens väktare i Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna gick den nya lagen igenom med röstsiffrorna 234 - 94. Det vill säga en rejäl majoritet. Som sagt, vi blev sist inom de Nordiska länderna. Danmark, Norge, Finland och Island har redan liknande lagar. Detta utan att det utbrutit kaos, varken i duschen och bastun eller bland kriminella. Någon riksdagsledamot gav tydligen för en tid sedan Riksdagens Utredningsinstitut i uppdrag att ta reda på vilka problem som uppkommit i våra grannländer sedan dom infört en liknande lag. Resultatet av RU:s utredning visade att det inte blivit några större problem.

Det känns skönt att Sverige nu också anslutit sig till de moderna länderna. Detta trots förväntat motstånd från reaktionära bakåtsträvare inom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Läs gärna de båda artiklarna som berättar om lagarna hos våra grannar. Det ser lite olika ut. Några har gått ännu längre än vad Sverige gör nu, andra har lite andra lösningar.

Läs:
Riksdagen röstar ja till könslagen efter flera timmars debatt. - Dagens Nyheter
Byte av juridiskt kön – så gör andra länder. - Dagens Nyheter
För eller emot? Så fungerar könslagen i övriga Norden. - Tidningen Syre
Sex frågor om den nya könstillhörighetslagen. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Denna gamla moderatledare.

Jag ser att man skrapat fram ännu en tjänstetillsättning där landshövdingen Anna Kinberg Batra utmärkt sig med ett något tveksamt agerande. Det gäller anställande av en beredskapschef på Länsstyrelsen. Tjänsten utannonserades helt enligt reglerna och det kom ett 70-tal ansökningar. Efter en tid valde HR-avdelningen att gå vidare med tre sökande som hade bäst kvalifikationer och dessa kallades till intervju.

Med sedan engagerade sig Anna Kinberg Batra i processen. Hon tyckte att hennes kompis Mikael Jeppson skulle få tjänsten. Han hade dock redan gallrats ut eftersom han inte uppfyllde de formella kraven. Efter ytterligare lite engagemang från Anna Kinberg Batra fick slutligen just denna Mikael Jeppson tjänsten.

JO granskar nu hur det går till på Länsstyrelsen.

- "Stockholmare är smartare än lantisar."

Läs.
JO utreder en till Anna Kinberg Batra-anställning. - Dagens Nyheter
Mejlet avslöjar: Väljer «sin» kandidat – trots HR-chefens avrådan. - TV4 Nyheterna
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» 5.000 döda i ett svep.

Sluta skjut
Det israeliska mördandet i Gaza fortsätter. Al Basma-kliniken var en gång i tiden Gazas största fertilitetsklinik, den låg i Gaza City. Men under kriget lyckades de israeliska bomberna få in en fullträff på kliniken. Totalt förstördes över 4.000 embryon och cirka 1.000 spermaprover och obefruktade ägg. Tusentals palestinska kvinnor som skulle få hjälp med att få barn fick sin framtid förstörd. Israel har en mycket effektiv krigsmaskin med ett enormt tekniskt övertag. Pricksäkerheten är oöverträffad och möjligheten för Gaza att försvara sig mot attackerna från luften är obefintlig. I motsats till ockupationsmakten Israel som ju får hjälp av USA, Storbritannien och Frankrike att försvara sig mot luftanfall. Precis som Gaza får inte heller Ukraina den hjälpen.

Skildringar av hur tusentals israeliska bosättare attackerade palestinska byar på den av Israel ockuperade Västbanken börjar spridas. Medan den israeliska ockupationsmilitären tittade på tilläts tusentals israeliska bosättare gå bärsärkagång och vandalisera byggnader och misshandla palestinier. Västbanken är ockuperad av israelisk militär. De israeliska bosättare som flyttar in är illegala enligt internationella lagar. Det är förbjudet att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark. Idag bor det cirka 700.000 israeliska bosättare på ockuperade Västbanken som tränger undan de palestinier som redan bor där. Detta sker med hjälp av de israeliska ockupationssoldaterna. På Västbanken har det i princip införts ett apartheidsystem där palestinier är en andra klassens medborgare som är förvisade till enstaka begränsade områden.

Och världen låter det ske!

Läs:
Gazas största fertilitetsklinik förstörd i israelisk attack. - Aftonbladet
Jag ville dö när jag såg mina barn gråta av skräck. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: