söndag 21 april 2024

Israelisk apartheidpolitik

» Tron på ett Storisrael.

Världen drog en liten suck av lättnad när Israel gav efter för påtryckningar från militärens finansiär USA och utförde bara en begränsad "hämnd" mot Iran. Och Iran var faktiskt snabba med att deklarera att man inte hade för avsikt att hämnas för tillfället. Kanske inser båda parter att en utvidgad konflikt inte kommer att ha någon vinnare utan bara två förlorare (om inte ännu fler förlorare...).

I går lyckades tydligen den amerikanska kongressen äntligen baxa igenom ett rejält stödpaket till Ukraina. Alltid något.

Men sedan retade tydligen Joe Biden rejält upp de israeliska extremisterna. Man deklarerade från USA planer på att sätta den israeliska arméenheten Netzah Yehuda på sanktionslistan. Vad är då Netzah Yehuda? Jo, det är en enhet inom den israeliska armén på ockuperade Västbanken som består av värnpliktiga från bosättningar på Västbanken. Enheten har gjort sig ökänd för sin behandling av palestinierna på Västbanken. USA fick upp ögonen för Netzah Yehuda (det betyder Den eviga Judéen) när dom stoppade en äldre man, Omar As’ad som var 78 år, norr om Ramallah på Västbanken. Han var varken beväpnad eller efterlyst, men han bakbands, fick en munkavle och tvingades sedan ligga på ett kallt golv i ett ödehus. Där fick han efter ett litet tag en hjärtattack och avled. Det som gjorde att han inte bara blev ännu ett tal i raden av palestinier som dödades av bosättare eller den israeliska militären på Västbanken var det faktum att han var inte en helt vanlig palestinier - han var amerikansk medborgare. Hade de israeliska soldaterna vetat om detta så hade de nog behandlat honom på ett lite mänskligare sätt.

Hur som helst är man inom vissa grupper i Israel rejält upprörda nu. USA krävde åtgärder mot de ansvariga när det hänt. Men naturligtvis hände inget. Det är helt normalt att behandla palestinier på detta viset. USA:s nya hot har retat upp de extrema israelerna ordentligt. Finansminister Bezalel Smotrich kallar det hela: - "Totalt vansinne". Polisminister Itamar Ben-Gvir spådde att åtgärden var första steget mot: - ”att tvinga oss acceptera en palestinsk stat”. Hemska tanke! Eftersom Itamar Ben-Gvir är polisminister har han deklarerat att om militärenheten upplöses så kommer han att välkomna killarna till polisen istället.

Det ska påpekas att dessa ministrar kommer från just bosättarrörelsen och tycker att det är helt rätt att flytta in bosättningar på ockuperad mark och tränga undan de palestinier som bor där. I dag finns 145 israeliska bosättningar på Västbanken som enligt israelisk lag är legala. Enligt internationella lagar är alla bosättningar illegala kanske vi ska påpeka. Internationella lagar förbjuder nämligen att man flyttar in sin egen befolkning på mark som man militärt ockuperat. Finansminister Bezalel Smotrich hotar nu med att enligt israelisk lag legalisera ytterligare 68 bosättningar på Västbanken som formellt är olagliga även enligt israelisk lag. Dom får dock fortsätta trots detta.

Det är dessa extrema nationalistiska politiker som tror på ett Storisrael som Benjamin Netanyahu med stor tillfredsställelse sitter i knät på och är helt beroende av för att behålla sin maktställning.

Läs:
Ilska i Jerusalem över amerikanska sanktioner mot armén. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Färdiga åsikter - helt gratis

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja det kriget har spårat ut totalt. Man blir så ledsen och arg.