Jag var på sammanträde med Kommunfullmäktige i Åstorp igår. Ett sammanträde som trots allt tog ett antal timmar. Det var några frågor som vållade debatt. Bland annat en del som det heter Enkla frågor och Interpellationer. Vet ni vad skillnaden är?
Låt mig förklara detta förenklat. En Enkel fråga ska vara just detta. En enkel fråga. Där (i allmänhet) någon i oppositionen ställer en fråga till en nämndsordförande, kommunalråd osv. Det kan sedan bli en debatt mellan den som ställer frågan och den som fått frågan. En Interpellation däremot kan vara lite mer avancerad frågeställning och sedan kan vem som helst delta i en debatt efter detta.
De två första frågorna handlade om skolan, undervisning och resurser till denna. Den ena från en S-ledamot och den andra från en L-ledamot. Svaren var de förväntade från vår SD-märkta kommunalråd. Den tredje frågan har jag själv viss skuld till. Det är nämligen så att det i det bostadsområde där jag bor så har det funnits en lekplats som anlagts av hyresvärden för länge sedan. När husen byggdes, och jag var ett litet barn, var det vårt kommunala fastighetsbolaget som byggde - och anlade lekplatsen. Sedan dess har fastighetsbolaget sålts ut och ägs idag av Balder. Lekplatsen har uppgraderats ett antal gånger sedan den byggdes. Och den är populär bland många, inte bara de som bor i området. Bland annat är det flera förskolor i närheten som går hit med jämna mellanrum. Nu har det gjorts en inspektion och det har efter det krävts en del åtgärder av säkerhetsskäl. När det dessutom framkommer att lekplatsen faktiskt står på mark som ägs av kommunen tog Balder sin hand ifrån det hela. Och kommunen beslutade att lägga ner det hela. Och man var mycket snabbt framme och rev det hela. Något jag skrev om på Facebook och det har retat upp många. Nu ställdes en fråga till vår SD-märkta kommunalråd om planerna för lekplatser i kommunen och hur beslutet att riva lekplatsen gått till. Något sensationellt i svaret framgick inte. Den finns inte med i kommunens planer så den rivs och det planteras gräs. Lekplatser är inget prioriterat kan vi tolka detta som. Att rusta upp kostar för mycket. För övrigt berättade hustrun att hon sett att det idag på eftermiddagen stod flera små barn och grät vid staketen runt den med grävmaskiner massakrerade lekplatsen.
För övrigt framförde kommunalrådet i samband med debatten att han tyckte att jag på sociala medier framfört nedvärderande uttryck mot honom. Något som verkligen förvånade mig. Eftersom han tog upp det i samband med debatten om lekplatsen så trodde jag att det var vad jag skrivit på Facebook om frågan som var nedvärderande. Jag hann inte prata med Peter igår på kvällen så jag har skickat en förfrågan till honom via mejl och undrat vad han menar. Jag tyckte att det jag skrivit i samband med lekplatsen var inget grovt. Och Peter nämnde det i samband med just denna debatten. Nu träffade jag Peter, vårt kommunalråd, i samband med en budgetredovisning på eftermiddagen idag. Han förklarade då att han reagerat på att jag i helt andra sammanhang använt uttrycket Brunblå om vårt styre. Och det tyckte han tydligen inte om. Men det får han faktiskt stå ut med!
Interpellationerna handlade om det faktum att Åstorps kommun för att spara pengar sagt upp tjänsten som kultursamordnare och det handlade om avloppshantering på landsbygden.
En annan fråga under kvällen var ett medborgarförslag om att helt avskaffa det kommunala partistödet. Mannen bakom medborgarförslaget företräder ett parti som anser att kommunerna bara ska syssla med lagstadgad verksamhet. Så får han styra är det mycket som kommunerna slutar med att stödja och arrangera. Partiet är inte representerat i Kommunfullmäktige. Han fick inte så mycket mer än en handfull röster vid förra kommunalvalet. Hur som helst så visar en utredning att samtliga kommuner i landet har ett lokalt partistöd för att stödja demokratin och att beloppen i Åstorp inte skiljer sig från vad som är normalt. Beslutet blev alltså att avslå medborgarförslaget och fortsätta betala ut partistöd till de partier som är representerade i kommunfullmäktige.
Nästa fråga handlade om att avskaffa boendeformen Trygghetsboende och ersätta detta med Seniorbostäder. Skillnaden handlar förenklat om servicegrad och tillgång till aktiviteter. I dag heter det Trygghetsboende, det som finns i Åstorp och Kvidinge, men det fungerar i praktiken inte som detta. Den servicen försvann i princip under Coronapandemin. Styret (SD+M+KD) vill slutgiltigt avskaffa Trygghetsboendet. Detta medan oppositionen (S+V+C+L) istället vill återinföra ett riktigt Trygghetsboende. Det finns ett remissvar från det kommunala pensionärsrådet där samtliga pensionärsorganisationer protesterar mot att avskaffa Trygghetsboendet. Nu vann naturligtvis det Brunblå styret en votering med 18-13. Trygghetsboendet avskaffas!
Slutligen fanns det två ärenden som handlade om att kraftigt höja taxorna för uthyrning av kommunala lokaler, hallar, planer osv. Det första ärendet om en höjning från 1/7 i år och sedan ett till ärende med en lika stor höjning 1/7 nästa år. Från oppositionen påpekades det att även om de mesta höjningarna inte riktade sig till barn- och ungdomsverksamhet utan till verksamheter för vuxna så kommer höjningen att drabba hela föreningen. Och många föreningar som hyrt lokaler kommer helt enkelt inte att ha råd att hyra lokaler för olika aktiviteter om man ska betala de nya kraftigt höjda hyrorna. Lägg till att stödet till klubbar och föreningar snarast sänks. Efter en lång debatt, ajourneringar osv så blev det till slut en omröstning om en återremiss för att utreda vilka konsekvenser det får för föreningarna. Ett förslag som ursprungligen lades fram av Centerns ledamot. En sådan återremiss kan en minoritet tvinga fram om minst en tredjedel röstade för detta. Och omröstningen slutade även nu 18-13. Vilket alltså innebär att frågan skickas tillbaka för komplettering.
I samband med den här debatten framfördes en intressant uppgift från en av Sverigedemokraternas ledamöter. Hon hävdade att klubbar och föreningar i kommunen har god ekonomi och har inga problem att betala rejält höjda hyror. Hon verkar inte ha någon stor kontakt med den verklighet som allt från idrotts- till kulturföreningar brottas med.
Se'n fick vi gå hem!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Siffernisses dubbla frossande.
Jag har möjlighet att frossa i två olika väljarundersökningar idag. Dels har TV4 publicerat en undersökning av väljaropinionen på riksnivå som är gjord av Göteborgs Universitet. Men, vi börjar med den undersökning inför EU-valet som Indikator gjort för Sveriges Radios Ekoredaktion. Deltagarna har fått frågan vilket parti man tänker rösta på i EU-valet den 9 juni och jämförelsen är gjord med förra EU-valet 2019:
Socialdemokraterna →→ 32,4% (+8,8)
Moderaterna →→ 19,0% (+0,2)
Sverigedemokraterna →→ 18,6% (+3,3)
Miljöpartiet →→ 9,7% (-1,8)
Vänsterpartiet →→ 8,1% (+1,3)
Centerpartiet →→ 4,6% (-6,2)
Liberalerna →→ 3,3% (-0,8)
Kristdemokraterna →→ 2,3% (-6,3)
Vi kan notera en stor vinnare, Socialdemokraterna och två stora förlorare, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Står de här siffrorna sig så kommer alltså både Liberalerna och Kristdemokraterna att bli utan mandat i EU-Parlamentet. De fyra Rödgröna partierna skrapar sammanlagt ihop 54,8%. Detta medan de fyra Brunblå partierna bara får ihop 43,2% och både L och KD skulle åkt ut. Kan man kalla detta annat än fiasko? Kan vi tro att det är Sara Skyttedals urbota korkade projekt som hjälper till med att krossa de kristdemokratiska drömmarna. Jag såg att när man lät Sara Skyttedal fylla i en valkompass så visade denna på 79% Sverigedemokraterna!
Vi har också en väljarundersökning vad det gäller Riksdagen. Det är TV4 som presenterar denna och det är Göteborgs Universitet som gör den. Förändringen är jämfört med för en månad sedan. Så här ser det ut i april:
Socialdemokraterna →→ 34,4% (-0,9)
Sverigedemokraterna →→ 20,3% (-0,7)
Moderaterna →→ 20,1% (+0,8)
Vänsterpartiet →→ 8,0% (+0,1)
Miljöpartiet →→ 4,9% (+0,6)
Centerpartiet →→ 4,5% (+0,5)
Kristdemokraterna →→ 3,3% (-0,1)
Liberalerna →→ 3,2% (+0,3)
Två förlorare är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna detta medan vi har tre vinnare, Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Totalt leder de fyra Rödgröna med 51,8% (+2,9) över den Brunblå sörjan med 46,9% (-2,6). Inte heller här ser det allt för bra ut för Ebba Busch. Jag undrar hur länge de sista kvarvarande medlemmarna har tålamod med hennes ständiga klavertramp.
Läs:
Kristdemokraterna hamnar under spärren i Europaparlamentet i ny mätning inför valet. - SVT
Furtenbach om EU-siffrorna: Ebba Buschs ställning kan försvagas. - Sveriges Radio
Ny mätning: KD riskerar åka ur EU-parlamentet. - Helsingborgs Dagblad
Nya siffror: Framåt för M, C och MP – S och SD backar. - TV4
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar