torsdag 4 augusti 2016

Snart slut på semestern

» Trumpna Trump-supportrar

donald Trump
Ibland kan man fundera på om det finns Donald Trump-supportrar utanför USA. Det känns liksom inte som att det finns så många sådana. Man hör dåligt av dom i varje fall. Hur som helst såg jag en sammanställning hos några som kallar sig Business Insider Nordic, som har letat reda på 7 internationella politiker som yttrat sig positivt om republikanernas presidentkandidat i USA, Donald Trump. Dom börjar med Rysslands president Vladimir Putin. Kanske skulle Donald Trump som president i USA vara positivt för världsfreden på sikt? Nästa exempel är den holländska "rasisten" Geert Wilders, följt av den italienska fascisten Matteo Salvini. Sedan kommer Nordkoreas "president" Kim Jong Un, den brittiska missnöjespolitikern Nigel Farage, franska Nationella Frontens Marine Le Pen, den ungerska premiärministern Viktor Orban som ju inte gjort sig känd på positivt sätt och till slut Zimbabwes "diktator" Mugabe. Antagligen finns det fler, men frågan är om dom har så mycket bättre rykte...

I USA har faktiskt en skådespelare deklarerat att om det var val i dag skulle han röstat på Donald Trump, Clint Eastwood. Kanske blir man inte allt för förvånad. Clintan har väl inte direkt gjort sig känd för radikala idéer, snarast tvärtom. Ingen förvåning alltså.

» Vardagsrasismen

Svensk karta
Det är den vanliga vardagsrasismen som ofta är den värsta för de som blir utsatta. I dagarna har vi kunnat läsa lite om bussresenärer som blir utsatta. Det var asylsökande Mohamad Al-Hariri som skulle gå på bussen vid sin hållplats på Öland men busschauffören vägrade släppa på honom. Mohamad och en vän körde ikapp bussen och när Mohamad steg på tog han också ett foto på chauffören med sin mobil. Något som chauffören inte gillade utan stannade efter ett litet tag och gick och krävde mobilen från Mohamad. När han vägrade började chauffören slå på honom. En vän filmade hur chauffören slår honom, knäar honom och skriker "jag hatar era jävla svin!". När filmen spreds slutade det med att chauffören fick sparken, han var uppenbart inte lämplig för ett serviceyrke.

Men det är tyvärr inte helt ovanligt förekommande. Vi kan läsa om Samuel som berättar att där han bor på Österlen är det en viss chaufför som helt enkelt bara kör förbi när han står och väntar på bussen om han står där ensam. Samuel berättar att det är flera som drabbas av samma sak av en viss chaufför - under förutsättning att det inte står en "vanlig" svensk också och väntar. Det HÄR är den vardagsrasism som vi svenskar inte märker. Nu har man polisanmält busschauffören, och får stöd från andra byinnevånare som intygar det hela.

Man har fått höra berättas om att man till exempel får stå och vänta förgäves på betjäning i en affär. Det ska dock påpekas att detta hör till undantagen. Som t.ex. Samuel berättar, alla dom andra är trevliga och servicevänliga mot ALLA. Precis som man ska vara i ett serviceyrke. Alla ska behandlas lika.

» I konsumentintresse?

SVT
OS-sändningarna har tagits över av MTG och visas i Viasat i år. Tidigare har det varit SVT som skött den servicen. Men, det är väl så pass mycket pengar att tjäna på reklamen att MTV tyckte det var värt pengarna att bjuda mer. Alltså fick MTG i år uppdraget. Vi kan dock konstatera att detta inte överensstämmer med vad tittarna vill. Jag ser en undersökning som Sveriges Annonsörer låtit Novus göra bland dryga tusen svenskar. Den visar att 51% av svenskarna helst vill följa de Olympiska Spelen i SVT1. Dvs en majoritet hade velat följa i SVT1, som inte ens fått ackreditering i Brasilien utan får följa från utsidan. På andra plats kommer de 21% av svenskarna som inte bryr sig om att följa OS alls. TV4 får 7%, SVT2 får 3%, TV4 Sport får 2%, Eurosport 1%, TV3 1% och faktiskt får Viasat också 1%. Övriga kanaler får ännu mindre. Money talks!

Inga kommentarer: