söndag 21 augusti 2016

Människan som rovdjur

» Tyckerier om jakt

Giraff försöker gömma sig
Det händer att jag undrar över hur föräldrar uppfostrar sina barn. Denna gång återigen aktualiserat av en artikel i Aftonbladet som berättar om den stolta amerikanska storviltjägaren Aryanna, som tillsammans med pappa Eli Gourdin varit i Sydafrika och jagat. Aryanna, som är 12 år gammal, stoltserar stolt på bilder på Facebook med en fälld zebra och en fälld giraff. Där hon även visar upp sitt fina jaktgevär. - "Jag är en jägare och jag kommer aldrig sluta, vad folk än säger", är hennes kommentar till den kritikstorm som blossat upp. Man kan naturligtvis inte kritisera en 12-årig tjej, utan det handlar självklart om helt omdömeslösa föräldrar som verkar leva kvar i någon isolerad töntvärld helt isolerade från omvärlden.

Jag vill dock göra klart att jag är inte motståndare till jakt som företeelse. Precis som jag inte är motståndare till att äta kött. Jag har full respekt för den som väljer att bli vegetarian och att inte äta kött. Däremot har jag ingen acceptans för de fanatiska veganaktivister som föraktar den som tycker annorlunda och i princip vill förbjuda köttätande. Det är bara att konstatera att människan är ett rovdjur, något som människan varit i årtusenden. Alltså äter vi kött, det gör jag också. Detta innebär också att jag inte är en generell motståndare till jakt. Den som jagar på ett ansvarsfullt sätt har min fulla respekt. Däremot ska jag göra klart att jag skulle inte själv kunna jaga. Jag skulle inte kunna döda ett annat djur. Undantag till denna generell regel är spanska skogssniglar som jag nästan känner en njutning av att hugga på mitten. Dessutom kan jag slå ihjäl flugor, myggor och liknande. Men, där går gränsen! Spindlar, getingar osv som råkat komma inomhus fångar jag in och släpper ut. Viss form av jakt är helt enkelt nödvändig för att inte naturen ska rubbas. Vi har ju "utrotat" de andra rovdjuren som håller bestånden i schack. Nöjesjakt däremot är något som jag inte kan acceptera utan känner inget annat än ett förakt för.

Den här stackars 12-åringen har ju av pappa fått lära sig att dödande är ett nöje. Stackars tös! Att döda ett annat djur är inget nöje, men ibland nödvändigt. Vi människor, precis som andra rovdjur, dödar för att äta!

» Dagens citat

Jag tänkte citera inledningen av Jan Guillous krönika från dagens Aftonbladet. Han skriver så här:

Skåne
- "Det är inte min åsikt att det inom Sverigedemokraternas valmanskår finns en stark överrepresentation av män, LO-anslutna, socialbidragstagare, pensionärer, sjukpensionärer, låg­utbildade, arbetslösa och skåningar. Det är nämligen alls ingen åsikt. Det är ett vetenskapligt faktum. Presenterat av professorerna Sören Holmberg och Henrik Oscarsson på Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.
Det är heller ingen ”åsikt” att de som röstar på SD skiljer sig från de andra partiernas väljare genom att de har lägst politiskt intresse, lägst kunskap om politik, lägst utbildning och lägst förtroende för politiker och samhälleliga institutioner. Också detta är vetenskapligt fastställt av professorerna Holmberg/Oscarsson i samma undersökning."

Vad är det då som får mig att citera dessa självklarheter? Jo, som skåning känner jag mig djupt förolämpad. Fast, tyvärr, så är det nog sant. Något som jag faktiskt konstaterade redan i mitt allra första blogginlägg någonsin, för mer än 19 år sedan. Läs gärna i arkivet över de allra första blogginläggen på Sven Tycker, i april månad 1997. Redan då var dom igång. Sverigedemokraterna fanns inte, men den åstorpare, Tony Wiklander, som vid det här mötet representerade ett av dessa lokala missnöjespartier sitter i dag i riksdagen för Sverigedemokraterna. Det säger tyvärr allt. Som skåning är jag som sagt stolt, men ibland får man skämmas.

» Bedragare del 291

För någon dag sedan fick jag mejl från Krista beam, Gilda wife, Marcelino hubbard och Dewayne watts som alla påstår att dom jobbar på UPS. Dock varierar avsändaradressen mellan ups.fr, ups.net och ups.eu. Alla mejlen har dessutom en zip-fil som bilaga som heter label och ett tal, allt från label3.zip till label86.zip. Så här skriver dom alla:

United Parcel Service
Good afternoon

The office printer is having problems so I’ve had to email the UPS label, sorry for the inconvenience.

Cheers

Krista beam

Det är ju lite taskigt att UPS (som är världens största paketdistributör - United Parcel Service) skulle ha problem med skrivaren så att man inte kan skriva ut etiketterna utan måste skicka dom via e-post. Det skulle vara spännande att veta hur många mejl som skickats ut med den här texten (jag har alltså fått minst fyra) och hur många som klickar på den bifogade zip-filen. Hur som helst har INTE jag gjort detta utan min reaktion har varit några skratt, att fylla min blogg med en presentation av mejlen och sedan slängt möget i den virtuella papperskorgen. Gör så ni andra också!

Inga kommentarer: