måndag 8 augusti 2016

Dubbel-åtta

» Tyckerier om slantar

Jag såg en sammanställning på 9 skäl till varför du aldrig blir rik. Artikeln är skriven på engelska men jag har översatt och förenklat de nio argumenten:

Nya pengasedlar
> Du anstränger dig mer på att spara än på att tjäna pengar.
> Du har inte börjat investera
> Du är nöjd med en regelbunden lönelapp
> Du köper grejer du inte har råd med
> Du uppfyller någon annans drömmar, inte dina egna
> Du är för bekväm av dig
> Du har inga mål med dina pengar
> Du spenderar dina pengar först och sparar vad som blir över
> Du tror att möjligheten att bli rik är utom räckhåll

Faktum är att jag tror att dessa 9 argument med all säkerhet stämmer. Men man glömde två andra ännu viktigare skäl:

> Du valde fel föräldrar
> Du har för god moral!!!

Sedan gäller ju att vi i allmänhet väljer fel jobb. Ju högre upp i hierarkin, desto giriga är dom. I en liten notis läser jag att vd-lönen hos Storbritanniens 100 största börsbolag steg med 10% förra året. Den ligger nu på genomsnittligt 5,5 miljoner pund eller drygt 61 miljoner kronor. I genomsnitt alltså. Ibland finns det slantar, kan man uttrycka det som.

Var så god
Sedan ser jag att Svenska Dagbladets Alexandra Ivanov tydligen börjar bli orolig. Dagens ledare från hennes tangentbord har fått rubriken: Höjd skatt kan inte vara svaret! Och det är det kanske inte - i Alexandra Ivanovs värld. I hennes värld är nog snarast sänkt skatt ALLTID svaret på alla frågor. Trots moderaternas (och röstboskapen i C + Fp + Kd) enorma ofinansierade skattesänkningar så har Sverige trots allt ganska höga skatter. Fast det är faktiskt inte så hemskt som dessa moderatfanatiker försöker göra sken av. Jag såg någon ekonomisk sammanslutning som hade räknat fram att de svenska skatterna i dag ligger först på 10:e plats inom EU. Men "vanligt folk" betalar ganska bra med skatter. Fast, som Alexandra själv skriver, skattetrycket är olika högt för olika grupper. Det genomsnittliga skattetrycket enligt Alexandras beräkning är 42,7% av BNP. Men vanliga löntagare ligger på över 50%. Alltså ligger topparna ganska långt under. Det finns alltså, drar jag slutsatsen, grupper som har råd att betala mer. Dom här grupper i Storbritannien som fick 10% påökt förra året fick inte mycket annorlunda påökt i Sverige. Dom skulle utan att det fick några som helst konsekvenser för deras välfärd kunna betala lite mer. Och, kanske också få mindre bidrag från oss andra skattebetalare. Jag tänker alltså på ROT, RUT och RIT. Det är ju dom med mest slantar som utnyttjar detta mest.

Kort sagt, det finns dom som har råd att bidra med mer till vår gemensamma välfärd!

» Bedragare del 288

Dagens förmånliga erbjudande kommer från en Jose Pereira (i mejlet kallar han sig Morgan) på något som heter toyota-angola.com. Jose/Morgan är, påstår han, personalchef och erbjuder mig jobb på detta stora internationella företag. Han säger att jag kan tjäna 4.000 - 6.000 Euro. Så här skriver han:

Hej!

Vi söker personal för distansarbete.

Jag heter Morgan och är personalchef för ett stort, internationellt företag. Huvuddelen av arbetet kan göras hemifrån, alltså på distans. Lönen ligger på 4000-6000 EUR.

Besök vår webbplats om du är intresserad av tjänsten.

Med vänliga hälsningar,
Personalchef

Intressant är att länken leder till något helt obegripligt (http://vr7788.be/htky7lc/par/). Något helt anonymt i Belgien tydligen. Hur som helst vågar jag mig inte på att klicka på länken. Det troliga är att bildskärmen väl börjar flaxa runt i rummet medan tangentbordet attackerar mig. Eller något liknande! Det framgår inte heller om inkomsten på 4-6 tusen euro avser per dag, per vecka, per månad eller möjligen per år. Hur som helst så har jag bestämt mig för att INTE lockas av erbjudandet. Jag är istället på väg att fundera på exakt datum för att gå i pension. Det lockar mer... Liknande mejl har dykt upp i ett antal olika versioner. Texten ungefär den samma (alltid 4-6 tusen euro), men olika namn och webbadresser. Lyd mitt råd, ni kan vara säkra på att inte tjäna några slantar. Snarast riskerar ni att bli av med slantar. Släng skiten!

PS. Medan jag skriver det här ploppar det in en ny version i mejllådan. Det kommer från bugbug på gtcom.net. "Bugbug" kallar sig Jodie. Jag måste säga att Bugbug faktiskt är riktigt komiskt. Den elogen ska dom ha. Men jag slänger det också.

Inga kommentarer: