torsdag 18 augusti 2016

Betala med slantar

» Kräv kontanterna kvar

Jag såg en undersökning på min startsida på Internet som fick mig att åter aktualisera frågan om kontanternas bevarande. Det är inte så att användarna av Superstart skulle vara dominerade av gamla pensionärer. Men, som ni kan se av resultatet när jag kopierade resultatet så är det fler som föredrar kontanter än som föredrar att slippa dom. Just nu pågår ett antal namninsamlingar där man samlar in namn med krav på att det även i fortsättningen ska vara möjligt att använda kontanter och inte tvingas in i ett kortsamhälle. Det är två olika pensionärsorganisationer som samlar in namn. Dels PRO men också SPF Seniorerna. En tredje namninsamling är Kontantupproret. Om ni inte redan skrivit på så tycker jag att ni ska göra detta.

Bevara kontanterna

Varför vill då bankerna driva på utvecklingen mot det rena kortsamhället? Ja, inte handlar det om att man vill tillmötesgå ett kundönskemål. Kundönskemål är något som Sveriges storbanker inte vet vad det är. Många kunder vill ha möjligheter att sköta sina betalningar utan kontanter. Detta är ett behov som bankerna gärna tillmötesgår. Men, samtidigt vill väldigt många ha kvar möjligheten att också använda kontanter. Och detta är ett kundönskemål som Sveriges giriga stora bankkolosser struntar fullständigt i. Anledningen till detta är att det helt enkelt inte lönar sig. Att handskas med kontanter upplevs för bankerna bara som något besvärligt som kostar pengar. Däremot får dom ju betalt av affärsinnehavaren varje gång du använder kortet. Betalar du 100 kronor får inte affären 100 kronor. Banken / kortföretaget tar betalt för "tjänsten". Antalet procent varierar mellan olika kort. Kräv av bankerna att dom ska ta emot och betala ut kontanter till den kund som så önskar. Kräv av Staten att det skrivs in som ett krav för rätten att bedriva bankverksamhet. Kräv kontanterna kvar. Visa detta genom att använda kontanter där detta är mest behändigt. Det är INTE behändigt att betala den varma korven med bröd á 15 kronor på Pressbyrån med kort! Det är enbart löjligt!

Fråga bankerna varför dom håller tyst om den enorma ökningen av kortbedrägerier!

» Bygg

Jag såg på Rapport i SVT att bostadsbyggandet satt fart ordentligt i Sverige. Ökningen jämfört med förra året är markant. Detta är bra, att det äntligen kommit igång. Behoven på bostadsbyggande är mycket stora. Under lång tid har bostadsbyggandet legat långt under vad som egentligen krävs.

Ett hus för alla
Samtidigt såg jag i Helsingborgs Dagblad en karta som visade befolkningsökningen i de skånska kommunerna. Befolkningen i Skånes kommuner växer, alla kommuner har ökningar förutom en enda. Den kommun som har den högsta ökningen är min egen Åstorp, där befolkningen första halvåret har åkat med 1,25%.

Samtidigt ser jag att det byggs bostäder. Lite varstans har olika former av lokaler byggts om till bostäder. När jag cyklar hem från jobbet just nu passerar jag ett rejält bygge där två 8-våningars hus ska slås upp. Dom behövs. Det är bra att det äntligen sätter fart efter många års stagnation.

Inga kommentarer: