lördag 20 augusti 2016

Förbjud det otrevliga

» Förbjud dåligt väder

Civilminister Ardalan Shekarabi (socialdemokrat) öppnade upp för att eventuellt införa någon form av tiggeriförbud i Sverige. Något som gjorde många högerborgerliga politiker (och naturligtvis sverigedumokrater) lyckliga. Regeringspartnern Miljöpartiet satte troligtvis morgonkaffet i halsen när dom hörde om Shekarabis tankevurpa. Det här är en tanke som splittrar många grupper, förutom sverigdumokrater och deras svans.

Jag läser en undersökning i Aftonbladet som hävdar att en majoritet av svenskarna stödjer en sådan tanke. 57% av svenskarna tycker att en sådan tanke är en bra tanke. Mer spännande blir det om man delar upp resultatet i grupper. Bland män är det 66% som stödjer tanken medan bland kvinnor är det bara 45%. Bland ungdomar upp till 29 år är det en majoritet, 51%, som säger Nej. Mellan 30-45 är det 46% som säger Ja medan mellan 46-64 är det 68% som säger Ja. Bland pensionärer är det ungefär lika många. Bland Högeralliansväljare är det 63% som säger Ja, men bland Rödgröna väljare är det närmare 59% som säger Nej. Vad SD-väljare säger behöver vi inte nämna. I korthet kan vi alltså säga att Ardalan Shekarabi har stöd av medelålders och äldre män som röstar borgerligt och på SD. Däremot säger unga kvinnor som röstar Rödgrönt Nej tack. Undrar om du hamnat lite fel här kära Ardalan?

Själv begriper jag inte riktigt hur man resonerar. För det första, vad är det som ska vara förbjudet? Att be om pengar? Gäller det också Rädda Barnen, Röda Korset och Josefina som samlar in pengar till en skolresa? Hur ska man utforma ett förbud? Vad ska påföljden vara? Ska den som ber om pengar dömas till böter?

För övrigt vet jag inte om tiggare som försynt sitter i en hörna är det mest irriterande. Jag retar mig mer på försäljarna från mobiloperatören som dyker på mig och undrar om jag är nöjd med mitt nuvarande mobilabonnemang. Jag retar mig mer på Livet Ord som vill skänka mig Livets viktigaste bok. Jag retar mig mer på Scientologerna som vill diskutera livet med mig. Man kan strunta i tiggaren. Man behöver inte skänka pengar. Man behöver inte ens titta på tiggaren. De som irriterar sig är irriterade på något annat egentligen.

Romernas flagga
Som så många påpekat, man kan inte förbjuda fattigdom på det här viset. Man kan inte förbjuda otrevliga företeelser. Man kan inte förbjuda dåligt väder. Det blir inte bättre väder för det. Att förbjuda romska tiggare löser inte problemet med romsk fattigdom i Rumänien. Ska vi bli av med problemet så måste ju grundproblemet lösas. Problemet är inte tiggeriet, problemet är fattigdom och diskriminering. Rumänien har släppts in i EU, och har ï samband med detta gjort utfästelser. Uppfyller man inte dessa utfästelser är det EU:s uppgift att ställa krav på Rumänien att följa det man lovat. DÅ löser man problemet. Man kan förbjuda diskriminering och rasism. Men problemet försvinner inte ens automatiskt i samband med det. Det kan vi se i både Rumänien och i Sverige. Det är många som ska skämmas. Men just nu verkar det vara tiggande romer som faktiskt skäms mest.

» Dagens siffror

Jag har förstått av mediarapporteringen att det har varit en kraftig ökning av antalet bilbränder i våra storstäders utanförskapsområden. Varje natt brinner det pga helt meningslös förstörelselusta mängder av bilar. Om jag ska vara uppriktig kan jag inte riktigt förstå mig på vad det är som lockar med att tända fjutt på en bil (eller något annat). Jag förstår tanken bakom (utan att acceptera det hela) om man är ovänner. Eller om det handlar om försäkringsbedrägerier. Men så mycket ovänskap och bedrägerier kan det inte finnas.

Bil som inte brunnit
Men så såg jag några siffror. 2009 brann det 628 bilar i Malmö. Till förra året hade det minskat till hälften, 315 brända bilar! Årets siffror är naturligtvis inte färdiga, men till för mindre än två veckor sedan, den 8 augusti, hade det inträffat 140 bilbränder. Kort sagt får dom jobba på hårt om dom ska klå förra årets siffra.

Vad vill jag med detta ha sagt? Jo, kanske att vi ska vara lite försiktiga med att bli allt för upprörda av vad media rapporterar om. Det är inte alltid som utrymmet i media berättar om hur vanligt det som händer i själva verket är. Dessutom är jag övertygad om att ju mer media skriver om den här typen av händelser, desto mer triggas de idioter som sysslar med detta till att bränna ytterligare bilar bara för att bli ännu mer omskrivna.

» Den Sverigedumokratiska svansen

Svensk polis
Lyckligtvis tror jag att polisen Marcus Hultvall i Karlstad är i minoritet bland den svenska poliskåren. I en debattartikel tycks han hävda polisens rätt att ta lagen i egna händer. Han tar sig rätten att "förinta" de som inte passar honom. Att han ger utlopp för rent rasistiska tankar är direkt motbjudande. Men även i fortsatta intervjuer där han mildrar sina tankar gör han uppenbarligen gällande rätten till att ta lagen i egna händer. Att en lokalpolischef inte verkar tycka att det är svensk lag som gäller och att brottslingar ska lagföras enligt de lagar som finns tycker jag diskvalificerar honom till att arbeta som polis. Att han hyllas av den Sverigedumokratiska svansen är dock inget som förvånar. Därifrån hyllas ständigt dumheter.

Inga kommentarer: